Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 12 травня 2024
00:09

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі пропонують перейменувати проспект Гагаріна

У Дніпрі пропонують перейменувати проспект Гагаріна

Символічно, що така ідея озвучена напередодні 62-х роковин першого польоту людини в Космос.

Юрій Гагарін полетів на земну орбіту 12 квітня 1961 року.

А напередодні цієї дати у Дніпрі вкотре почали обговорювати перспективи перейменування проспекту Гагаріна. Зважаючи на розташування проспекту у вузівському районі міста, варіанти пропонують відповідні: проспект Студентів або Університетський.

Докладніше про це у групі Urban Dnipro Community пише Микола Гулівець:

«Проспект Гагаріна має бути перейменовано на проспект Студентів.

Чому можливе перейменування? Тому що Гагарін не є світовим генієм, не має зв'язку з Дніпром чи Україною, і не відображає природу, характер або галузь проспекту. Він є лише єдиним позитивним елементом радянської пропаганди, і тільки через це у кожному місті колишнього радянського союзу є щось імені Гагаріна.

А галузь на вулиці є, при чому така, що дає особливий характер. Це університети. Майже всі вищі навчальні заклади міста знаходяться в районі проспекту. Політехніка, колишній металургійний інститут, хіміко-технологічний університет, інститут державного управління, академія будівництва та архітектури, корпуси медичного університету, університет внутрішніх справ, колишній університет залізничного транспорту, національний університет та десятки гуртожитків знаходяться в межах чи біля проспекту, і правильним рішенням буде позначення вулиці саме як сфери освіти.

Спочатку я прийшов до простого висновку: Університетський проспект. Вирішив опитати своїх знайомих, особливо творчих. Що вони думають про цю назву. Хоча деякі і ставилися до цієї назви позитивно, інші висловили сумніви з гарними аргументами: такі проспекти вже є на болотах; слово "університет" складне і довго вимовляється; і головне - воно не викликає теплих почуттів. Тому ми шукали найкращий варіант, який символізував би молодість, можливості та майбутнє. І знайшли. Проспект Студентів.

Це моя думка, але я зараз пропоную активну дискусію щодо перейменування вулиці. Замість простої заміни на ім'я Каденюка чи Франка, ми можемо обрати щось, що дійсно відповідає цій вулиці. Самоорганізація та висловлювання власних думок є важливою складовою європейського суспільства. Натомість мовчазна згода з наказом зверху та почуття власної незначності характерні для культури на північ та схід від нас».

Зазначимо, що ця пропозиція – наразі приватна ініціатива.

Аналогічних пропозицій на сайті петицій міськради чи в самому органі дніпровської влади – поки що не спостерігається.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті