Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
17:57

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Культура мови

Культура мови
Недавно стверджувалося, що мова народу – це духовна основа суспільства, його моральне здоров’я. З негативами цього постійно стикається українська держава, хоча дехто звик не звертати уваги на „суржик”.

Політики виробили свою заполітизовану мову, у хвилях якої простій людині важко віднайти істину. Нині з’явилося любителі „завернути” свої слівця: „конкретно”, „легко”, „круто”. У побуті діє палітра зеківської мови. Слово ж повинно нести свою відповідність, притаманну даному предмету, явищу чи дії. У Придніпров’ї це не стоїть так гостро, як в Україні в цілому, та все ж таки є певні негаразди і в нас. Для нас не так важливо, якою мовою йде спілкування. Більше турбує проблема, яка набула небувалих масштабів у державі – спілкування з «присмаком» мату.

У містах це явище носить загрозливий характер. Всюди лунає матірна лайка і мало хто взагалі замислюється над значенням тих слів, які при цьому звучать. Чи не це є однією із причин розповсюдження СНІДу? Нерідко жінки та підлітки являються ініціаторами розмов, вживаючи нецензурні (хоча що сьогодні цензура?) вирази, не замислюючись над значенням сказаного. Умовно незалежні республіканські ЗМІ ведуть свої програми на висловах, від яких вуха червоніють, коли перегляд телепередач відбувається разом з дітьми. І коли йдуть якісь дивні мудрування,- слід чи ні вводити у вільне тлумачення явищ, а з ними і відповідних слів – „секс”, „порно” тощо, виникає питання - Невже пращури були такими сірими, що без цього не могли народити нормальних козаків?

Кілька років тому Дніпропетровським громадсько-патріотичним об’єднанням «Примножимо славу Придніпров’я» затверджена культурно-освітня програма під назвою «Культура мови». Нею ми намагаємося впливати на зменшення грубості у стосунках між людьми, максимально очистити громаду від такого спілкування. Ми звернулися до місцевих рад ще минулого скликання щодо проведення відповідних сесій. Надіслали рекомендації до райдержадміністрацій щодо засідань колегій по даній темі. Ми пропонували владі підготувати листа трудовим колективам по впровадженню в життя означеної тематики.

Наша регулярна діяльність у цьому напрямку була спрямована на прийняття наказів на підприємствах стосовно заохочення відповідної поведінки працівників. Структурам освіти рекомендували організувати цикл наступальної роботи у навчальних закладах. Намагалися пробитися до сердець журналістів. Дещо відбувається – окремі ЗМІ інколи виходять з цим до читачів та глядачів, хоч ми рекомендували ввести тематичні цикли виступів та передач.

Через фінансову кризу ми не змогли продовжити цю наступально роботу, бо вона пов’язана з проведенням тематичних конкурсів творів серед молоді, підготовкою та розповсюдженням відповідних листівок і плакатів. Не вдалося організувати соціальну рекламу в ЗМІ, на транспорті та громадських місцях. Та й влада області без особливого ентузіазму віднеслася до нашого почину. На словах „за”, а коли справа йде до конкретики, відчувається гальмування.

Зокрема, залишилася лише в пам’яті наша порада ще колишній облдержадміністрації про проведення серії Днів щомісячного інформування в трудових колективах по означеній тематиці. Нам відповіли, що це дуже важливо і пропозицію поставили в перспективний план. Але до цього часу так нічого і не сталося, хоча пройшло вже досить багато місяців та навіть і років.

«І все ж таки вона крутиться!». У нашій обласній пресі значно зменшився потік брутальщини. Навіть на вулицях, де ще кілька років тому повсюди лунала матірна лайка, стало значно чемніше. Не будемо на себе переймати ці досягнення, але ж приємно відчувати, що до цієї справи також додали своїх зусиль патріоти громадськості області.

Gorod.dp.ua на Facebook.


gjg  (22.06.12 16:40): 90 процентов в украине людей общаются на русском языке а им хотят заткнуть рот львов говорит на польском западная украина на 35 языках черновцы на 45 языках днепропетровская обл 95% говорит на русском нацызмом попахивает Відповісти | З цитатою
Барс  (27.01.12 18:47): В Канаде все граждане, независимо от языка общения - КАНАДЦЫ. Здесь же неизменно: Москали, бандеровцы и хохлы. Этот идиотизм культивируют националисты, для которых истинным (справжнім) украинцем является только говорящий на суржике (потому что людей говорящих свободно по-полтавски /западеньська мова, то от Польши, Венгрии и Австрии/ раз-два и обчёлся!). Мало того, если москалей националисты планируют выслать в Россию, то проблема с этническими украинцами, говорящими по-русски, станет кровавой разборкой, как с внутренними КРОВНЫМИ врагами.
Конечно, націоналіст, это оспорит, чтоб выглядеть призентабельно, но ни вышиванка, ни шаровары, ни причёски под "глечик" или с оселедцем не узаконят их обладателей в праве быть УКРАИНЦЕМ, если он будет общаться на русском языке.
Янукович пытается заигрывать с националистами, хотя имеет перед собой печальный опыт Кучмы, которого эта братия "отблагодарила" - дальше некуда.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Дикс  (27.01.12 10:49): Рыба гниет с головы. посмотрите на власть, на депутатов. Половина из них сидела. Вот они только зековским языком и умеют разговаривать. Они же и приучили народ к нему. Их ведь по радио и по телевизору показывают.
Сначала нужно чиновников почистить, чтоб там были нормальные люди, которые разговаривают по человечески, пример показывали, а потом уже и от остального народа требовать что-то.
Відповісти | З цитатою
nv  (26.01.12 20:28): Уважаемый Виктор! Возможно, что помыслы ваши и цели чисты и благородны, но способы, которыми вы пытаетесь их осуществить, не то чтобы порочны, но эффективность их близка к 0. Нельзя ставить телегу впереди лошади. Не может общество, построенное на лжи и всеобщей ненависти всех ко всем быть культурным. Не может по определению. А матерная речь, которая для вас как ржавый гвоздь на белой стене (кстати, я к ней отношусь адекватно, как к неизбежному злу вроде куч мусора во дворах, неработающих лифтов и бомжей, роющихся в мусорниках), является как раз подсознательным выплеском той ненависти, которую человек носит в себе. Не изменив общество, эту тотальную ненависть не поборешь. Если в голодомор наряжать людей в толстяков, они не перестанут умирать от голода. Вспомните дедушку Маркса - экономический базис определяет всё. В наших условиях криминально-бюрократического беспредела участь культуры вообще и культуры речи в частности, увы, весьма незавидна :((( Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Виктор Березка  (26.01.12 17:30): Занятный Вы человек, "это не проблема". Никто не спорит о том, что язык развивается. Но если только его развитие пойдет по пути накопления злостных и матерных выражений, то нет никаких гарантий, что и человечество, как таковое, может превратиться в подобие тем выражениям, в сторону чего идет такое развитие. И потом, ведь не зря говорят, что слово, произнесенное вслух или даже в мыслях услышанное (производное деятельности мозга), обладает пусть самой крошечной, но все же материальной массой и постепенно овладевает подсознанием личности. Вот и думайте, куда приведет Ваше РАЗВИТИЕ, о чем Вы так печетесь. С уважением В.Березка. Відповісти | З цитатою
это не проблема  (26.01.12 13:32): язык постоянно развивается. когда развитие заканчивается - он становится мёртвым, как древнерусский.
например, из всех слов древнерусского в употреблении осталость всего одно слово "есть".
Відповісти | З цитатою
націоналіст  (26.01.12 13:13): Советую всем посмотреть:
Украиньска мова исторические факты появления.
Видео на http://www.youtube.com/watch?v=LPz0Kpx5xAM&feature=relat ed
Відповісти | З цитатою
Лазаренко  (26.01.12 13:04): Чё там с Юлькой ? На какую сумму к ней направляют медиков разных рангов и калибров ??? Кто это всё проплачивает ? Баба в натуре издевается над страной. Опять на неё такие расходы. Відповісти | З цитатою
Валера Клёнушка  (26.01.12 10:43): "Всюди лунає матірна лайка і мало хто взагалі замислюється над значенням тих слів, які при цьому звучать. Чи не це є однією із причин розповсюдження СНІДу?"

Витя, тебе не кажется, что у тебя проблемы с головой??! к чему ты вообще этот бред тут выложил, лучше танцуй, займись вокалом))
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Юлий Циммерман  (25.01.12 19:07): Продам превосходно выполненную копию картины Малевича "Черный квадрат".
Людей, далеких от искусства, просьба не беспокоиться.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1 2 3 4 5 6
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті