Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
19:11

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Як оновити дані в ТЦК з 18 травня: адвокат з Дніпра про нові правила для військовозобов’язаних

Як оновити дані в ТЦК з 18 травня: адвокат з Дніпра про нові правила для військовозобов’язаних

18 травня набере сили норма закону про мобілізацію, згідно якою усіх чоловіки віком від 18 до 60 років матимуть 60 днів на оновлення своїх даних в ТЦК.

Адвокат Роман Ухов в інтерв’ю «Наше місто» відповів на найпоширеніші питання щодо нових правил мобілізації.

Про що закон

Закон про мобілізацію містить у собі ряд змін та доповнень насамперед не до мобілізаційного процесу, а військового обліку.

«Закон «Про мобілізацію» взагалі не може допомогти мобілізації. Його основна задача — це не мобілізація, а те, що ми маємо поставити людей на облік. Оце було завдання для країни: взагалі побачити, що ми можемо. Скільки в нас людей є, скільки з них придатних, скільки непридатних, скільки осіб з інвалідністю, скільки виїхало. Ми взагалі маємо зрозуміти, який в нас людський потенціал. Хто може економіку тримати, хто може воювати, хто не може.

Одним з обов’язків громадян України у новому законопроєкті є уточнення особистих облікових даних для військовозобов’язаних. Серед інших — вимога для чоловіків віком від 18 до 60 років носити при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу працівників ТЦК, поліції чи прикордонників», – зауважив адвокат.

Де і кому оновлювати облікові дані

Оновити дані в ТЦК повинні чоловіки віком від 18 до 60 років, які підпадають під мобілізацію, включно з тими, хто перебуває за кордоном, незалежно від придатності чи обмеженої придатності до військової служби. Також під цю вимогу підпадають жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, що перебувають на військовому обліку.

Закон передбачає декілька можливостей для реєстрації особистих даних як онлайн, так і офлайн. Зокрема, онлайн це можна зробити в електронному кабінеті призовника, який буде доступним у мобільному застосунку вже з 18 травня. Офлайн подати документи можна у ТЦК та СП чи ЦНАП.

Електронний кабінет військовозобов’язаного

Після першого слухання законопроєкту суспільство активно обговорювало доцільність електронного кабінету. Чи будуть туди надходити повістки? Чи не є це порушенням прав тих, у кого немає можливості зареєструватися онлайн? Чи не виникатимуть з кабінетом такі ж проблеми як, наприклад, з акаунтом у “Дії” тощо?

Що цікаво, Міноборони вважає реєстр “Оберіг” рішенням, яке повинне запобігти корупції та модернізувати систему, позбувшись паперових тек у ТЦК.

Важливо: поки в переліку реєстрів, звідки отримує інформацію “Оберіг”, немає Міністерства охорони здоров’я, тому військово-лікарську комісію потрібно проходити очно.

Оновлення даних для обмежено придатних та непридатних
Представник Генерального штабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко вказує, оновити дані в ТЦК та СП потрібно незалежно від статусу придатності до військової служби.
Важливо: статус “обмежено придатний” прибраний з нового закону, тепер громадяни отримуватимуть лише статуси придатний чи непридатний.

Категорії громадян, яким не потрібно оновлювати дані — ті, які виключені з військового обліку (про що в них є відповідна позначка у державних реєстрах і військових квитках):

  • припинення громадянства України,
  • непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку (на що є відповідна постанова ВЛК),
  • досягнення граничного віку перебування в запасі (громадяни понад 60 років).

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті