Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
19:43

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Коли необхідно протезування колінного суглоба?

Коли необхідно протезування колінного суглоба?

Захворювання суглобів вважаються однією з найскладніших проблем, навіть з урахуванням можливостей сучасної медицини.

У більшості випадків консервативне лікування несе лише тимчасове полегшення, за яким неминуче слідує чергове загострення. Через фізіологічні причини найбільш інтенсивне навантаження виявляється на колінний суглоб, що робить цю ділянку особливо вразливою. Найбільш дієвим у разі прийнято вважати (і небезпідставно) такий хірургічний метод, як протезування колінного суглоба.

Анатомія колінного зчленування

Колінний суглоб - одне з найбільш рухливих і складно влаштованих зчленувань. Його внутрішня анатомія включає наступні елементи (розташовані нижче колінної чашки і гомілкової кістки):

  • передня та задня хрестоподібні зв'язки;

  • суглобовий хрящ;

  • бічний та внутрішній меніски.

Основні завдання цих складових – забезпечувати згинання колінного суглоба та його амортизацію, а також загалом обслуговувати рухову функцію коліна.

Первинні свідчення

Через щоденні навантаження і різні патогенні фактори, з часом колінний суглоб може перетворитися на проблему. У деяких випадках може знадобитися протезування коліна.

Спочатку проблема може не виявляти себе повною мірою. Але результатом її прогресування є:

  • постійний біль у зоні коліна та прагнення берегти хворобливу ділянку;

  • кульгавість і скутість руху;

  • хронічний набряк;

  • відчуття дискомфорту;

  • клацання всередині суглоба.

В результаті людина не може вести звичну активність, у тому числі такі дії, як вставання, підйом сходами, вихід з транспорту, прогулянки на свіжому повітрі тощо. Все це ознаки серйозних проблем колінного суглоба, тому потрібна невідкладна консультація з лікарем-ортопедом.

Коли необхідно протезування колінного суглоба?

Зазвичай, при згаданих вище симптомах консервативне лікування не призводить до бажаного результату. Потрібне оперативне втручання із встановленням замість зношеного суглоба штучного імплантату – ендопротезу.

Ендопротезування колінного зчленування займається такі галузі медицини, як ортопедія і травматологія. Рекомендується ця операція за будь-якого з наступних діагнозів:

  • всі види артритів (ревматоїдний та посттравматичний), коли в результаті запалення мембрани навколо суглоба уражається хрящова тканина, що проявляється скутістю та хворобливими відчуттями;

  • різні остеоартрози, що провокують руйнування внутрішньосуглобового хряща, що порушує амортизаційну функцію і призводить до сильних болів, оскільки хрящ втрачає будь-яку еластичність і кістки труться між собою без захисного хрящового прошарку;

  • хвороба Бехтерева (анкилозирующий спондилоартрит), у результаті захворювання відбувається зрощення суглобових елементів, їх отвердіння, що незмінно веде до втрати нормальної рухливості суглоба.

Також приводом для ендопротезування коліна можуть стати:

  • асептичний некроз виростки стегнової кістки;

  • переломи шийки стегна та внутрішньосуглобові переломи;

  • дисплазія (недорозвиненість) суглобової зони;

  • утворення несправжніх суглобів.

На підставі досліджень і лише після точної постановки діагнозу травматолог-ортопед може запропонувати протезування, якщо у пацієнта відсутні критичні протипоказання (серцево-судинні захворювання, гнійні інфекції, проблеми судин нижніх кінцівок, психічні розлади та деякі інші фактори).

Особливості операції на коліні

Метою протезування є відновлення амортизаційної та рухової функції колінного суглоба. Для цього використовується метод заміни зношених суглобових тканин штучним імплантатом.

Операція передбачає гнучкість по відношенню до індивідуальних вимог пацієнта, що означає можливість виготовлення протеза спеціально під параметри користувача з урахуванням його віку, ваги, професійної діяльності, а також типу захворювання та ступеня ураження. Більш детально про підготовку до операції та етапи протезування можна дізнатися, пройшовши за посиланням вище.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті