Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
11:51

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Буваю вимогливою, але віддаю увесь свій час». Історія дніпровської науковиці

«Буваю вимогливою, але віддаю увесь свій час». Історія дніпровської науковиці

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок та дівчаток у науці.

З нагоди цієї дати кореспонденти Суспільного зустрілися з професоркою та винахідницею, професоркою кафедри технології виробництва фізико-технічного факультету Дніпропетровського нацуніверситету Тамарою Манько.

Вона — лауреатка Національної премії України імені Бориса Патона, винахідниця, авторка понад 200 наукових праць, підручників та посібників. Каже: наука — це сімейна справа.

У родині майже всі доктори наук

"У мене не було навіть альтернативи, я виросла в родині батьків-інженерів. До нас приїздили багато вчених, тому моє дитинство проходило в такому середовищі. Взагалі, я добре вчилася, не могла інакше. У нас в родині майже усі доктори наук – батько, сестра доктор наук в медицині, донька також, чоловік", - розповідає жінка.

Тамара Манько викладає в університеті. До студентів ставиться із повагою, але суворо.

«Напевне, у мене такий характер. Студентів я налаштовую, як свого часу доньку свою — донечко, ти повинна! Так само я зі своїми студентами. Або ми працюємо, або не працюємо. Я буваю вимоглива, але я й сама віддаю весь свій час», - говорить професорка.

Декан фізико-технічного факультету ДНУ ім. Олеся Гончара Сергій Давидов з Тамарою Антонівною працюють разом понад 20 років.

«Ми працюємо вже багато років у педраді по захисту кандидатських, докторських дисертацій. Тамара Антонівна підготувала багатьох кандидатів та докторів наук. Мені завжди дуже приємно розмовляти з ними за їхніми темами дисертацій і питаннями, пов'язаними із захистом», - каже декан факультету.

Та, на кого рівняються

Аспірантка Катерина Седачова пише дисертацію під керівництвом Тамари Манько. Розповідає, що познайомилась з професоркою під час вступу в університет. Тамара Антонівна була керівницею її групи.

«Коли ми познайомилися, взяла її за приклад. Жінки стають передовими в науці, і Тамара Антонівна – та, за ким треба йти», - каже дівчина.

Сама науковиця каже, що їй пощастило, адже рідні розуміють її роботу. Влітку жінка любить відпочивати на дачі. Маленький онук Тамари Антонівни з цього приводу каже, що у бабусі зважди знайдеться робота.

За словами Тамари Манько, вона не уявляє себе без роботи та науки.

Gorod.dp.ua на Facebook.


ъуъ  (14.02.22 11:51): Суровая женщина...Тему курсового проекта, который защитил в лохматом 2002 году наизусть помню до сих пор! Відповісти | З цитатою
Не "патриот" - не идиот  (14.02.22 11:34): И что эта "изобретательница" изобрела? Відповісти | З цитатою
Квентин Карантино  (12.02.22 17:46): Знаю из перво- источников как происходят все ,,Эти докторские и кандидатские ,, всё через бабло или связи ! И только так ! Бонусом прилагается - если ты стал кандидатом , то можешь заседать сам в подобных комиссиях и педсоветах и косить бабло на вновь прибывающих ((( Система - Днище !!! И всё это под чутким контролем силовых структур. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
ссс  (12.02.22 13:19): Зачем видео выставлять, если оно недоступно? Відповісти | З цитатою
одна из таких девочек  (12.02.22 09:45): ...доченька, ты должна! Эта фраза искалечила судьбы миллионов девочек, которые выросли с этим чувством, что они всем и всегда должны! Мужьям алкоголикам и садистам, руководителям своим, консьержкам, учителям...Всему миру должны! Спасибо подобным добрым тетенькам, с праздником. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Из вуза напротив  (12.02.22 04:53): Гнать такого декана, у которого кандидатские и докторские диссертации защищаются на педсовете. Авторы редкие бараны, которые в ВУЗ даже не заходили, иначе бы знали что руководитель группы называется куратор. Статья один позор для уважаемого человека. Відповісти | З цитатою
воу воу воу  (11.02.22 21:27): педсовете по защите кандидатских, докторских диссертаций. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті