Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
16:45

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі козаки Старосамарської сотні власноруч створили аутентичний козацький струг

У Дніпрі козаки Старосамарської сотні власноруч створили аутентичний козацький струг

У Дніпрі козаки Старосамарської сотні власноруч створили аутентичний козацький струг – судно, яке січовики використовували ще з княжої доби. Будівництво, розповідає ідейник Микола Шапа, розтягнулося на рік.

Вперше на воду човен його хотіли спустити ще у жовтні, але спочатку завадила погода, потім карантин. Головна ідея каже козак Старосамарської сотні Олег Черненко нагадати про славу козацького флоту. Чи вдалося цього разу спустити струг на воду — далі у нашому матеріалі.

9 метрів у довжину, понад метр у висоту, на носі човна козацькі стяги та гармата. Так козаки Громадської організації «Золота паланка» спустили на воду власноруч виготовлений струг. Отаман судна Олег Черненко, він же козак Ворон, розповідає, струги використовували як вантажні судна у морських походах ще з часів князя Святослава. Тоді вони були більші та вміщали до 100 людей. Сучасний струг помістить не більше десяти.

«Наш човен козацький струг називається, він плоскодонний, призначений для перевезення вантажів. На Босфорі були знайдені минулого року близько 30 таких суден, різної довжини, але мінімальний 9 метрів, там що у нас такий самий», — говорить Олег Черненко — козак Старосамарської сотні.
Під час будівництва судна дотрималися усіх технологій, які використовували пращури кількасот років тому, вивчали креслення та старий човен у Підгородньому. Стики шпаклювали промасленими канатами, з очерету виклали додаткові борти, розповідає козак Ворон. Єдине, що відрізняє конструкцію від оригіналу – матеріал. У козацьку добу їх виготовляли з дубів, цей зроблений із сосни.

«Ставлять стапеля і від днища нарощують борти. У нас інша методика, ми збираємо догори дриґом – збираємо днище, а потім до нього нарощуємо борти донизу і потім перевертаємо», — говорить Олег Черненко — козак Старосамарської сотні.
Мета, розповідає козак-ідейник Микола Шапа — популяризувати козацькі витоки українського народу та нагадати нащадкам про славу козацького флоту.

«Нас надихнули успіхи наших козаків, які займаються реконструкцією, зокрема вони зробили на Дніпрі байдака реконструкцію. Ми пішли іншим шляхом — не байдак, а струг. Тут біла пляма і в науці, і взагалі це козацький експеримент, а ми козаки любимо експерименти», — говорить Микола Шапа — ідейник, козак Старосамарської сотні.
За козацькою традицією, перед сплавом, судно добу було у воді. Перед тим як поплисти - вистрілили з гармати. І далі козаки вирушили у плавання Дніпром.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті