Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
01:32

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На Дніпропетровщині досі не оголосили жодної енергозакупівлі

На Дніпропетровщині досі не оголосили жодної енергозакупівлі

Рік тому, 23 березня Верховна Рада прийняла ряд змін, що стосуються масштабної енергомодернізації. Що це означає і чи користуються новими можливостями у Дніпропетровській області?

Загалом по Україні за півроку — 344 енергозакупівлі. Рік тому Верховна Рада прийняла ряд змін, що стосуються проведення масштабної енергомодернізації. Таким чином, в Україні створили можливість проводити закупівлі послуг енергосервісу з використанням ProZorro.

Енергосервіс – тривалий процес, за якого приватний інвестор (підприємець) за власний кошт виконує термомодернізацію будівель чи інших об’єктів, а прибуток отримує за рахунок досягнутої економії на комунальних платежах.

Пояснити можна на прикладі школи. Вона чи управління освіти (дивлячись хто є розпорядником коштів) є замовником відповідних послуг. Головна задача такого суб’єкта успішно провести закупівлю та укласти ЕСКО-контракт. При цьому, замовник практично не витрачає коштів на проведення теплової модернізації. Втім, після проведення всіх робіт, продовжує сплачувати «зекономлену» частину комунальних платежів підприємству. Так триває до закінчення договору.

- Після закінчення дії ЕСКО-контракту усі замовники отримують будівлю в гарному стані. Далі вже самостійно можуть користуватися зекономленими грошима, – запевняє дослідниця Інституту аналітики та адвокації Поліна Колганова. – Найважливіше, що така логіка заохочує підприємця максимально ефективно проводити термомодернізацію будівель. Адже, чим більшої економії вони досягнуть, тим більший прибуток отримають.
Для закупівель такого типу в системі ProZorro створили окремий функціонал. Запустили його у жовтні 2017 року. І уже за кілька тижнів в Україні почали оголошувати перші закупівлі, а сьогодні їх уже 344.

Состояние закупок энергосервиса.
Состояние закупок энергосервиса.
За рік лише 27 закупівель закінчилися підписанням договору. При цьому, неуспішними є 44,5% оголошених процедур. Переважно, розповідає дослідниця, це пов’язано з відсутністю поданих пропозицій учасниками.

- Ще 144 закупівлі знаходяться у статусі «пропозиції розглянуті». – розповідає Поліна Колганова. - А це означає, що після обрання переможця Мінфін або місцева рада має затвердити істотні умови енергосервісного договору. Ця процедура, відповідно до закону, може тривати не більше 60 робочих днів з моменту звернення замовником до вищевказаних суб’єктів. Тож, з високою ймовірністю і у цих
Рейтинг регионов/городов по объявленным закупкам энергосервиса.
Рейтинг регионов/городов по объявленным закупкам энергосервиса.
На жаль, зауважує дослідниця, сьогодні напрямок енергосервісу не є популярним на всій території України. Відповідні закупівлі оголошені у 14 областях та Києві. Дніпропетровську область у цьому рейтингу аналітики не враховували, адже там за півроку не оголосили жодної енергозакупівлі.

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті