Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
14:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Раритетний «Кобзар» 1918 року подарували історичному музею імені Дмитра Яворницького

Раритетний «Кобзар» 1918 року подарували історичному музею імені Дмитра Яворницького

До будинку-музею Дмитра Яворницького дніпрянин Андрій Плахотник приніс «Кобзар» Тараса Шевченка, виданий 1918 року в Катеринославі. Розповідає, що придбав його випадково.

«Я дізнався, що цю книжку планують продати на аукціоні, і десь вона має поїхати. Власниця озвучила, скільки вона хоче отримати за книжку, я назбирав кошти, купив і приніс сюди. Я вважаю, що «Кобзар» має бути тут, в музеї, у Дніпрі».

Колекціонер Дмитро Піркл зазначив, що ця книга — репринт видання 1908 року, на форзаці є приписка про те, що 5% виручених коштів підуть на спорудження пам’ятника до 100-річчя Шевченка. Унікальність видання, за його словами, в тому, що цей «Кобзар» видано в Катеринославі саме за часів Української Народної Республіки, зараз таких лишилося декілька штук.

Краєзнавець Микола Чабан наголошує: іншою особливістю цього видання є передмова, написана Пилипом Щукіним, членом катеринославського товариства «Просвіта». Говорить, що зберігати книжку з таким авторством було небезпечно в радянські часи: Щукіна був розстріляний ЧК у 1921 році, коли в Катеринославі викрили підпільний петлюрівський центр.

Співробітники Національного історичного музею ім. Яворницького кажуть, що мають велику колекцію видань Шевченка — близько трьох з половиною тисяч, деякі прижиттєві, проте видання саме цього року в них ще не було.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Снегурочка-дурёха  (24.05.16 22:17): Я никогда не была ни в Крыму, ни на море.. но Кобездаря знаю наизусть.. дажэ лучшэ Омара Хайама..


Чем ниже человек душой, тем выше задирает нос.
Он носом тянется туда, куда душою не дорос.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті