Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
13:50

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

До Дня Перемоги буде відновлено Меморіал на честь героїв форсування Дніпра

|«« «« »» »»|

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков провів виїзну нараду у с. Військове, де ведуться ремонтні роботи меморіалу на честь форсування Дніпра радянськими військами восени 1943 р.

Цього року Дніпропетровщина і вся Україна відзначатиме 70-ту річницю форсування Дніпра - однієї з найбільш важливих та героїчних битв Великої Вітчизняної війни, а також 70-річчя визволення Дніпропетровська від німецько-фашистських загарбників. Район сіл Військове – Вовніги був однією з ключових ділянок форсування Дніпра, що тривало тут з 26 до 29 вересня 1943 р., бої на плацдармі точились до 23 жовтня 1943 р. На честь цієї визначної події у с.Військове (Солонянський район) встановлено монумент героям форсування Дніпра.

На разі за підтримки обласної влади проводиться ремонт меморіального комплексу у с.Військове. Для цього з обласного бюджету в рамках Регіональної програми з відновлення пам'яток Великої Вітчизняної війни виділено 300 тис. грн. Під час виїзної наради Дмитро Колєсніков ознайомився з ходом ремонтних робіт, що ведуться на меморіалі. Зокрема, тут заново пофарбують монумент та відновлять блоки з даними про військові частини, що брали участь у форсуванні Дніпра.

Губернатор Дмитро Колєсніков зазначив, що усі ремонтні роботи на меморіалі у с.Військове мають бути закінчені до початку травневих свят і Дня Перемоги.

«Пам'ятники героям Великої Вітчизняної війни – це свідчення нашої шани та поваги до минулого, - зазначив Колєсніков. - У містах і районах Дніпропетровщини встановлено 948 пам'ятників, 168 меморіальних комплексів, 209 пам'ятних знаків в містах та районах. За три роки більшість з них відремонтовані, оновлені, заново відбудовані. Проте я дав доручення вести постійний аналіз стану пам'ятників та монументів Великої Вітчизняної, необхідності їх ремонту. Цього року загалом в області ми спрямуємо майже 3 млн грн на ремонт і відновлення монументів. Для кожного населеного пункту має бути справою честі берегти пам'ятники на честь героїзму воїнів Великої Вітчизняної війни».

Дмитро Колєсніков також підкреслив, що на необхідності збереження пам'яті про героїв і жертв війни особливо наголосив Президент України Віктор Янукович. Під час засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 70-річчя визволення України від фашистських загарбників і 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні Президент дав завдання забезпечити благоустрій усіх меморіалів та пам'ятників, забезпечити належний догляд за ними, реставрацію і збереження від руйнування.

Ще одна важлива робота, яка гідно ведеться на Дніпропетровщині, - розвиток і підтримка пошукового руху. Цю д іяльність за підтримки влади веде низка громадських організацій. Лише протягом 2012 р. урочисто поховано 720 загиблих радянських воїнів, військовополонених та мирних жителів, знайдених під час пошукових робіт на місцях боїв у Дніпропетровському, Криничанському, Софіївському, Нікопольському, Царичанському районах області.

Дмитро Колєсніков повідомив, що у 2013 р. будуть урочисто поховані останки ще 71 радянського воїна, виявлені у Томаківському та Криничанському районах під час пошукових робіт.

Нагадаємо, що Урядом створено міжвідомчу комісію, яка координує роботу пошуковців, ветеранських організацій, науковців та громадськості.

«Профільним органом, яке координує цю роботу, стало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, яке очолює наш земляк Геннадій Темнік. Дніпропетровщина завжди вирізнялась шанобливим ставленням до історії подвигу воїнів Великої Вітчизняної війни», - зазначив Дмитро Колєсніков.

Губернатор також повідомив, що відомство при активній співпраці з громадськими організаціями розробило і внесло на розгляд Уряду законопроект «Про проведення пошуку і впорядкування поховань жертв воєн та політичних репресій і увічнення їх пам'яті». Прийняття закону Парламентом дозволить упорядкувати роботу ентузіастів, дати їм нові права і можливості, а також визначить права і повноваження місцевих громад у меморіальній сфері.

Довідка:

У форсуванні Дніпра на ділянці Військове – Вовніги брали участь 14 радянських частин і з'єднань. В результаті 22 жовтня 1943 р. було визволене с. Військове, а 25 жовтня 1943 року – Дніпропетровськ та Дніпродзержинськ. 85 воїнів з числа учасників боїв удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

30 жовтня 1968 р. на місці форсування р. Дніпро у с. Військове споруджено 4-гранний пілон. У 1985 р. проведено реконструкцію, в ході якої пам'ятник отримав сучасний вигляд. (Автори – архітектори Л.Супонін, С. Логунов, В. Паламаренко, скульптор Ю.Павлов). Було насипано штучний земляний курган, прилегла до берега сторона облаштована залізобетонними плитами. Плити викладені у вигляді стріли з зіркою біля вершини – символ напрямку руху радянських військ. З обох боків кургану – бетонні стіни, які символізують ворожий опір.

На верхній частині кургану встановлена композиція – прапори, на нижній частині - бронзові тексти та дошки з присвячувальними написами та номерами частин і з'єднань Радянської армії, які форсували Дніпро на ділянці Військове - Вовніги

Gorod.dp.ua на Facebook.


Так считаю  (11.04.13 13:06): Лукавство это,циничное и неприкрытое.Убитых помнят только родственники,да немногие,чуткие сердцем.Ненавижу мордатых фунцционеров,деланно изображающих горе и печаль.И детям,что свезли туда,это ,на мой взгляд-пополам.память культивируется в семье ,рассказами,воспоминаниями,примерами.Какие могут быть мысли у молодого человека,если прадедушка был полицаем?А если сохранены,а не проданы любимыми внучками ордена и медали тех,кто воевал,а не дезертировал,если не выброшены фронтовые фотографии,форма предков ,вернувшизся из ада ,то это и есть ПАМЯТЬ.А не притворно-липовое возложение венков мордатыми нынешними руководителями.А погибли,как правило 19-20 летние ребята,и в этом ужас войны,не жившие,не любившие,как дадено природой.Потому,в памятниках-какая-то фальшь.Память-это могилка человека,куда можно прийти и поплакать.Разве не так? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Atenshion  (11.04.13 09:52): Состояние памятника у нас соответствует состоянию памяти . Не сравнить, какое состояние памятников Советским воинам в Германии. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Дмитрий Бик  (11.04.13 08:47): Ветеран войны Майор Дмитрий Бик: О НОВЫХ ВЕТЕРАНАХ ВОЙНЫ:
читайте: «Спецназ» Верховной Рады и ГПУ:
http://job-sbu.org/spetsnaz-verhovnoy-radyi-i-gpu-samoprovoz glashennyie-veteranyi.html
Т.к. Президент, Генпрокуратура, МВД, СБУ и СУД не реагируют, обращаюсь к ВАМ!
Единственный выход – САМОСУД!
Искусственный хаос в стране заказывается и управляется извне.
Это настоящий Цирк!!! СМОТРИТЕ, как обычные УГОЛОВНИКИ скрываются за ПОЛИТИКОЙ на сайте:
http://youtu.be/rptidgRurh4
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
БЫЛ ТАМ  (11.04.13 00:57): Анжела там с села пешком 100м без преград пройтись на машине нельзя! это свято!!! Відповісти | З цитатою
БЫЛ ТАМ  (11.04.13 00:50): Ребята там чисто оккуратно все !!! но детям было очень страшно монумент вызывал страх той войны! и днепр был не спокоен! но рекомендую посетить ехал с пр ПРАВДЫ 30 мин не далеко но это зрелище Відповісти | З цитатою
Длиный  (10.04.13 22:57): Восстановить мемориал дело хорошее! Но ... Низкий поклон мужикам занимающимся поиском. 720 бойцов поднято и похоронено. Спасибо Вам. На фотках Вас нет, но святое дело Вы сделали! Відповісти | З цитатою
;-)  (10.04.13 21:12): ПРдяки гонят друг на друга! Відповісти | З цитатою
анжела  (10.04.13 20:45): лично сталкивалась с этим головой,привезли детей показать памятник,возле шлагбаума стоял джип серебристого цвета,человек представившись головой требовал 50 гривен за проезд к памятнику,мотивируя свои поборы как плату на содержание памятника. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
горожанин  (10.04.13 20:39): так два года назад реставрировали уже ко дню победы,деньги выделили,разворовали, а то что сделали для замыливания глаз и до троицы не достояло.всё развалилось,и порассыпалось, так и живём,не ценим наше прошлое, пока у власти такие дебилоиды как Семак ничего хорошего в селе не будет,посмотрите на памятник рядом с мемориалом,руины которые вот-вот рухнут! Відповісти | З цитатою
олег  (10.04.13 19:45): давно пора привести в порядок этот мемориал,а сельского голову Семака А.И. посадить за решётку,за установку шлагбаума на дороге к памятнику,и за украденые мемориальные таблички с него,которые он успешно сдаёт в металлолом!!! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1 2
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті