Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 04 червня 2024
13:29

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпропетровську презентували книгу про історію німецької громади

|«« «« »» »»|

Голова Дніпропетровської державної обласної адміністрації Дмитро Колєсніков презентував книгу «Німці Дніпропетровщини: історія і сучасність».

Презентація пройшла у приміщенні Дніпропетровського індустріального коледжу. «Німці Дніпропетровщини: історія і сучасність» - це вже шоста книга із серії «Національно-культурні товариства Дніпропетровщини».

Книга «Німці Дніпропетровщини: історія і сучасність» розповідає про становлення німецької спільноти на території Дніпропетровщини. Дмитро Колєсніков наголосив на тому, що українці та німці мають велику історію плідних взаємовідносин. Губернатор відзначив вагомий вклад німецької громади регіону, яка бере свій початок ще з німців-колоністів, які за запрошенням Катерини ІІ приїхали на Придніпров'я освоювати цей благодатний край і багато чого добилися у своїй праці. Також голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков зазначив, що німці в різні історичні періоди посідали відповідальні пости в керівництві області, завдяки чому про наш край активно заговорили у Європі ще наприкінці ХІХ – на початку ХХ сторіччя. Зокрема, знайомим кожному є ім ' я «степового Колумба» Олександра Поля, котрий дав поштовх для розвитку регіону та залучив інвестиційні вливання для розвитку рудних покладів Кривого Рогу . Також Дмитро Колєсніков відзначив плідну діяльність Андрія Фабра на посаді губернатора Катеринославщини – саме він створив центральний проспект, який і зараз є окрасою Дніпропетровська.

Важливим також є те, що на сторінках книги «Німці Дніпропетровщини: історія і сучасність» вміщено велику кількість інформації про наших видатних земляків німецького походження, котрі зробили значний внесок для розвитку Дніпропетровщини. Так, у книзі знаходимо біографічні довідки про етнічних німців, котрі брали активну участь у боротьбі Радянського Союзу в роки Великої Вітчизняної війни і є Героями Радянського Союзу, це: Анатолій Брандис, Федір Бендер, Ян Райнберг, Юрій Гессен та ін.

На презентації книги «Німці Дніпропетровщини: історія і сучасність» був присутнім голова Дніпропетровського обласного товариства німців «Відергебурт» Володимир Райнберг. Він відзначив важливість цього заходу для німецької громади, подякував голові Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитрові Колєснікову за те, що обласна влада дала можливість німецькій громаді розказати про свою насичену історію. Також Володимир Райнберг відзначив чудову можливість розповісти про вагомий внесок, який було зроблено багатьма поколіннями місцевих німців для розвитку Придніпров'я та забезпечення його успіху і прогресу . «Ця книга є надзвичайно важливою як для українців, так і для етнічних німців. Ознайомлюючи мешканців області з життям тієї чи іншої національної меншини, облдержадміністрація робить внесок у справу зміцнення миру та взаємоповаги між людьми різних національностей, які живуть у нашому регіоні».

Таким чином, ця книга – це чудова можливість ознайомитися ще з однією європейською нацією. Вона допоможе краще зрозуміти менталітет, культуру та традиції німецького народу.

Видавництво цієї серії книг було започатковано у 2012 році Олександром Вілкулом, який на той час очолював область. Наразі вже світ побачили книги, присвячені вірменам, євреям, азербайджанцям, грекам та грузинам. Голова Дніпропетровської державної обласної адміністрації Дмитро Колєсніков наголосив, що має намір і надалі продовжувати видавництво цієї серії. «Видавництво таких книг сприяє зміцненню дружніх взаємовідносин, вихованню культури міжнаціонального спілкування, ознайомленню жителів Дніпропетровщини з духовним і культурним надбанням національно-культурних громад області», - сказав Дмитро Колєсніков.

Довідка:

Етнічна громада німців Дніпропетровської області нараховує близько 3,77 тис. чоловік.

У Дніпропетровській області діє обласна громада німців «Відергебурт», Головою якої є Райнберг Володимир Альбертович, членами – етнічні німці, що проживають на території України.

В області зареєстровано статути двох релігійних громад «Німецької Євангелічно-лютеранської церкви» у містах Дніпропетровську та Кривому Розі.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті