Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 23 травня 2024
09:41

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Презентовано книгу «Грузини Дніпропетровщини: історія та сучасність»

|«« «« »» »»|

На урочистому зібранні грузинської громади Дніпропетровщини голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков презентував книгу «Грузини Дніпропетровщини: історія та сучасність».

Перший екземпляр книги отримав Генеральний консул Грузії в місті Донецьк Зураб Квачадзе, який був присутній на заході.

На сторінках книги відтворені шлях та успіхи грузин, які проживали на території Дніпропетровщини з часів утворення общини. Окремі сторінки видання присвячені життю та діяльності відомих грузинських діячів, які зробили свій вагомий внесок у розвиток області, пам'ятним місцям – пам'ятникам, меморіалам, церквам та ін. – грузинської громади.

Ця книга дасть можливість познайомитися і краще пізнати історію, культуру, традиції та звичаї грузинського народу. Як зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков, «завдяки їй Грузія стане ще ближче серцю кожного з нас».

Це п'ята книга із серії «Національно-культурні товариства Дніпропетровщини». Проект з видання книжкової серії було започатковано віце-прем'єр-міністром Олександром Вілкулом у той час, коли він обіймав посаду голови ОДА.

Губернатор підкреслив, що продовжуватиме ініціативу, започатковану попередником: «Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, коли ще очолював область, став ініціатором дуже хорошої ідеї, яку я цілком і повністю буду підтримувати.. Вже створена ціла бібліотека - сьогодні презентується п'ята книга серії «Національно-культурні спільності Дніпропетровській області».

Наразі вже видано книги про вірменську, єврейську, азербайджанську та грецьку національні громади, які проживають на території Дніпропетровської області, готується видання про німецьку громаду.

«Ці книги - це енциклопедія знань про те носіями чого є кожен з вас і те, до чого можуть долучитися люди, які живуть поруч з вами, люди інших національностей, - сказав, зокрема, на презентації книги «Грузини Дніпропетровщини: історія та сучасність» Дмитро Колєсніков. - Хтось приїхав сюди з Грузії, хтось тут народився. Дніпропетровщина стала для вас рідною, і разом з тим ви пам'ятаєте і зберігаєте свої національні особливості і звичаї. Дуже важливо, що цим ви також збагачуєте і культуру Дніпропетровщини».

Генеральний консул Грузії в місті Донецьк Зураб Квачадзе подякував Дмитрові Колєснікову за особливу увагу з боку обласної влади до питань розвитку грузинської та інших національних громад Дніпропетровської області. Така позиція керівництва області, на його думку, дуже сприяє забезпеченню в регіоні миру та злагоди, формуванню дружніх взаємовідносин, довіри й поваги між представниками різних національностей.

Історія взаємин між українським та грузинським народами має давнє коріння. Протягом історії українсько-грузинських відносин не було жодного факту чи події, які хоч якось затьмарили б дружбу двох народів. За роки незалежності Київ та Тбілісі зуміли не лише розвинути широкі контакти у всіх сферах, але й піднятися до рівня особливого партнерства та братерства у своїх взаєминах.

Одна з дописувачів книги, голова Дніпропетровської обласної громадської організації «Еріс Ертоба» Аліада Мансурова-Канкава підкреслила: «Коли мене питають, якої я національності, я відповідаю – грузинка. Проте я можу назвати Україну і, зокрема, Дніпропетровщину своєю другою Вітчизною».

Довідка:

Грузинська етнічна громада Дніпропетровської області нараховує близько 2,83 тис. чоловік, що складає 0,08% від всього населення регіону.

Грузинська громада регіону представлена чотирма організаціями. Серед них: Дніпропетровський обласний центр грузинської культури «Сакартвело», Дніпропетровська обласна громадська організація «Еріс Ертоба», Дніпропетровський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське громадське об'єднання «Георгія», Криворізьке грузинське товариство «Руставелі».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  З 1 липня у Дніпрі суттєво зростуть ціни на заправках (12)

•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (9)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (8)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  На цьому тижні було видано 10-тисячний іпотечний кредит єОселя: чи актуально це для Дніпра (6)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  Смертельна ДТП у Дніпрі: на Набережній Перемоги Geely врізалася в бетонний стовп (з'явилося відео моменту) (6)

•  Українці стали вдвічі більше купувати вживані авто з США: топ моделей (5)

•  У Дніпрі переїжджає великий ринок – у чому причина? (5)

•  Дніпровські архітектори допомагають врятувати 500-річний будинок (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
нових ліфтів планують встановити у Дніпрі у 2024 році.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті