Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 03 червня 2024
17:47

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Оприлюднено плани заходів до 70-річчя визволення Дніпропетровська

|«« «« »» »»|

До 70-річчя визволення Дніпропетровська від німецько-фашистських загарбників буде закладена Алея Героїв, створено музей-фортифікації Великої Вітчизняної війни та пройде реконструкція (умовне відтворення) форсування р. Дніпро.

Про це стало відомо під час наради, що пройшла під головуванням губернатора Дмитра Колєснікова, та була присвячена питанням підготовки заходів з відзначення пам'ятних дат Великої Вітчизняної війни.

Найближчим часом Дніпропетровщина та уся Україна відзначатимуть низку визначних дат. 25 жовтня 2013 року – 70 років визволення Дніпропетровська, 28 жовтня 2014 року – 70 років визволення України, 9 травня 2015 року – 70 років Великої Перемоги.

«Сьогоднішнє наше засідання - це перший крок з підготовки відзначення цих подій», - наголосив Дмитро Колєсніков, відкриваючи нараду, в якій взяли участь голова обласної ради Євген Удод, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних та обласних організацій, голови Криничанської райдержадміністрацій (у с. Аули знаходився Аульський плацдарм, узявши який радянські війська змогли визволити Верхньодніпровськ, а потім – Дніпродзержинськ) та Солонянської райдержадміністрацій (в с. Войськове був один з головних плацдармів, де відбувалось форсування Дніпра).

Битва за Дніпро одна з найкривавіших та найважливіших подій в історії війни, де наш регіон зіграв особливу роль для здобуття Перемоги. Близько 1,5 млн людських життів забрала ця битва.

«Міцні традиції шанування історії та подвигів героїв Великої Вітчизняної будуть жити в серці кожного малюка, який покладе квіти до пам'ятників воїнам. В серцях юнаків, які відвідають музей, поспілкуються з ветеранами. В серцях людей старшого покоління, котрі, як і всі ми, виховані на прикладах героїзму нашого народу. Шанування та повага живуть не на паперах. Вони живуть в серцях. Саме тому святкування визначних подій, пов'язаних з Вітчизняною війною, повинно відбуватися на високому рівні», - зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Губернатор зазначив, що системним стрижнем святкування знакових подій Великої Вітчизняної на Дніпропетровщині є проект «Вдячність поколінь», ініційований віце-премєр-міністром України Олександром Вілкулом спільно з фракцією Партії регіонів в обласній раді на чолі з Євгеном Григоровичем Удодом та обласною організацією ветеранів, керівником якої є Станіслав Миколайович Шевченко.

«70-ліття визволення Дніпропетровська без перебільшення має стати Подією в історії регіону, яка на довгі роки буде нести пам'ять про Битву за Дніпро новим поколінням. У Дніпропетровську на житловому масиві Червоний Камінь буде закладена Алея Героїв. На березі Дніпра у Самарському районі буде створено музей-фортифікації Великої Вітчизняної війни. Можливість хоча б приблизно уявити, що відбувалось під час Битви за Дніпро, дозволить створити реконструкція тих подій. Цей ефект причетності, який створиться завдяки цій події, дуже важливий, особливо для молоді, яка точно запам'ятає ці враження», - зазначив губернатор Дмитро Колєсніков.

Ключовою подією проекту «70-річчя Битви за Дніпро» стане проведення масштабної військово-історичної реконструкції форсування Дніпра в 1943 році. У ній візьмуть участь понад 500 учасників з різних областей України, Росії та інших держав. У реконструкції буде задіяна справжня бойова техніка часів Великої Вітчизняної війни.

Також у обласному центрі у Самарському районі буде створено музей-фортифікації Великої Вітчизняної війни під відкритим небом, на території якого будуть відтворені оборонних споруд, встановлена бойова техніка часів війни.

«Звільнення кожного населеного пункту - це своя історія, свої герої і свої трагедії. Тому важливо звернути увагу на необхідність запрошення на ці заходи рідних тих героїв, які поховані в нашій землі. Упевнений, що сини й онуки воїнів-визволителів відгукнуться на наше запрошення. Але цю роботу треба починати вже зараз. Процес пошуку цих людей вимагає часу», - зауважив Євген Удод.

На Дніпропетровщині згідно з Програмою збереження пам'яток Великої Вітчизняної війни щорічно до 2015 року буде проходити реконструкція пам'яток історії за рахунок субвенції з обласного бюджету. Згідно з Програмою у 2013 році заплановано ремонт 38 пам'яток у 22 районах області.

Окрім цього, за дорученням голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова в регіоні планується провести низку заходів з відзначення пам'ятних дат Великої Вітчизняної війни. Протягом 2013 року будуть проведені комплексні заходи з нагоди визволення міст та районів області від фашистських загарбників, активізовані роботи волонтерських загонів за напрямами «Ветеранське подвір'я», «Милосердя», «Дякуємо за життя», «Обеліск», область візьме участь у Всеукраїнській військово-патріотичній спортивній грі «Зірниця» тощо.

Голова обласної ради Євген Удод також зазначив, що у навчальних закладах області необхідно організувати збір воєнних історій кожної родини: «Треба, щоб діти самі дізналися про героїв своїх сімей і розповіли про них. Можливо, варто подумати про видання «Воєнної історії регіону очима дітей». Це не тільки дозволить нашим сучасникам глибше дізнатися про своє коріння, а й підвищить рівень патріотизму та поваги до героїв війни», - переконаний Євген Удод

«На прикладі покоління фронтовиків, героїзму і мужності воїнів Великої Вітчизняної війни молоде покоління вчиться жити і любити, будувати завтрашній день, служити Вітчизні»,- сказав Дмитро Колєсніков.

У школах регіону проходять виховні години, уроки із переглядом кіно-, відеоматеріалів про День Перемоги та визволення України. У рамках акції «Лист ветерану», школярі можуть написати листа вдячності учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни. А діти, які люблять малювати, беруть участь у конкурсі «Переможці Великої Вітчизняної війни на поштовій марці».

Цього року молодь регіону зможе долучитися до відзначення Великої Перемоги, взявши участь у конкурсах відеофільмів «Дякуємо за життя», юних фотоаматорів «Щаслива мить» та молодих дизайнерів «Голуб Миру».

На Дніпропетровщині створена потужна система соціального захисту ветеранів і інвалідів війни. Зокрема, у рамках реалізації Соціальних Ініціатив Президента для ветеранів війни підвищено доплати та пенсії, надається допомога з ремонту житла, забезпечено санаторно-курортне лікування та необхідна медична допомога, а у рамках регіональної та місцевих програм здійснюється допомога ветеранським організаціям, компенсуються витрати на мобільний зв'язок, надається матеріальна допомога. На особовому контролі губернатора Дмитра Колєснікова перебуває також вирішення питань ветеранів, з якими вони звертаються до органів влади і на губернаторську «гарячу лінію».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ложкул  (09.10.13 11:02): http://censor.net.ua/resonance/255697/vilkul_obokral_dneprop etrovsk_na_poltora_milliarda Відповісти | З цитатою
drakonn  (27.02.13 17:28): Алекс, твой феерический идиотизм уже заинтересовал продюсеров Самого умного. Они хотят тебя показывать детям, что бы те понимали, что все-таки стоит учиться, балабол. Відповісти | З цитатою
гость  (27.02.13 14:46): В Киеве ещё в позапрошлом тысячелетии златоглавые храмы стояли, а в междуречье Волги и Оки местные жители ещё в шкурах по деревьям лазили. И само слово "Москва" ещё никому даже в страшном сне не снилось... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Студент  (25.02.13 12:24): Нужно помнить свою историю. Историю Екатеринослава, Российской империи, давшей жизнь и рассвет этим землям и нашему городу. Суворова, Потемкина, Екатерину.

Мы за Единую Русь. Мы снова будем вместе!!

Вступайте!

http://vk.com/za_edinuyu_rus
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
В.А.  (24.02.13 22:50): Неужели некуда деньги девать? Потребность попиариться?
Лучше б уж оставшимся ветеранам роздали...
А для молодежи, думаю, это уже давняя история, что первая мировая, что вторая - где-то на одном уровне с компьтерными играми.
Тем более, что правды о второй мировой большинство граждан нашей малочитающей страны так и не знает.
Відповісти | З цитатою
alex  (23.02.13 10:03): Після повернення в 43 советів на Україну була проведена поголовна мобілізація місцевого населення, включно з підлітками. Вони, ненавчені,​ не обмундировані, часом без зброї і амуніції, кидались у бій.
Е спогади когось з війсковоначальників, якій був біля Жукова при форсуванні Дніпра. З його слів Жукову зробили зауваження, що таке бездумне форсування веде до неймовірного кількості безглуздих жертв, на що Жуков презирливо відповів - “ Аааа...хахли. Праседелі всю вайну у жен под юбками — пусть теперь искупают. Чем больше их сейчас патонет, тем меньше будет патом работи у НКВД”
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Варлей  (23.02.13 01:28): Пару слов о реконструкции форсирования Днепра. Шановные, не знаю как в других местах, но в районе Днепропетровска в военные и послевоенные годы наш Днепр (Плотина Днепрогесса была взорвана) летом и осенью представлял собой узкую протоку шириной около 100 метров шириной. Это сейчас глядя на него снимают фильмы несообразные действительным обстоятельствам, так как Днепр зарегулирован многими плотинами и поэтому весь год одинаково широк. Прекрасно помню как мелел Днепр летом, оставаясь проточным по той ширине, которая ныне отмечается бакенами фарватера. Нужно отметить, что узкая протока Днепра представляла собой СТРЕМИТЕЛЬНОЕ течение (очень похожее на ток горных рек). Всё это нисколько не умаляет ГЕРОИЗМА солдат, форсировавших Днепр осень 1943 года при освобождении нашего города. Просто нужно знать истину, чтоб не поддаться на чары фальсификаторов истории, которые некоторые не учитываемые обстоятельства могут спекулятивно толковать в свою пользу. Відповісти | З цитатою
Антропо  (21.02.13 22:09): Одни противоречия у нас... и парадоксы... С одной стороны мы стали вильными от москалив, а с другой стороны, - мы стали уже совершенно нищими и зачуханными... Удивительно, как так получается... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Ответ  (21.02.13 21:00): А никто и не делает помпезно. Люди идут к мемориалам с цветами. чтут память. Никаких излишеств. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
alex  (21.02.13 19:28): Підтримую Кадровика. Треба про людей піклуватись, а не помпезні пропагандистські шоу влаштовувати. Про тих людей, які пережили усі жахіття ІІ Світової війни.
У цьому році Ветеранів війни вже не приймають у Військовий шпиталь (вибори пройшли), зате там повно якихось мордатих амбалів відпочиває.
Відповісти | З цитатою
1 2 3 4 5
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті