- Пане Павле, чому суспільство знову зацікавилося проблемою ГМО, це стає модним, чи людям дійсно є над чим замислитись?
- Я думаю, перш за все треба чітко визначитися навіщо ми взагалі говоримо про біологічну безпеку та ГМО і що це таке. Отже б іобезпека вченими визначається, як відсутність загрози спричиненої біологічними об'єктами, які зазнали змін від безпосереднього, або опосередкованого антропогенного впливу, тобто це один із типів техногенної безпеки. І це в свою чергу входить до системи національної безпеки держави. Термін біобезпека виник власне після широкого впровадження сучасних біологічних технологій, технологій із застосуванням біологічних об'єктів.
Біотехнологія в свою чергу — це є скерований людиною комплекс способів отримання корисних для суспільства цільових продуктів за допомогою біологічних агентів – мікроорганізмів, вірусів, клітин тварин та рослин, а також за допомогою позаклітинних речовин і компонентів клітин. Це важливо знати тому, що саме практичним результатом комерційного застосування сучасної біотехнології і стало створення та вивільнення в навколишнє природне середовище Генетично Модифікваних (або Змінених) Організмів (ГМО).
- Що собою уявляють сучасні ГМО?
На жаль в Україні бачимо повну відсутність держаної політики та професійного підходу у наших депутатів до розробки законодавчої основи щодо біологічної безпеки. Це все призвело до повної незахищеності нашого суспільства перед загрозою безконтрольного розповсюдження ГМО. Але більшість наших співвітчизників сприймає ГМО як віддалену можливу загрозу для здоров'я людини та довкілля.
Відомо, що абсолютна більшість генетично змінених культур представлена 4-ма видами, а саме: соєю, кукурудзою, бавовною та ріпаком, а також двома модифікаціями – стійкістю до гербіцидів та стійкістю до комах-шкідників. Не є секретом, що у 2009 році в США, одному з найбільших виробників ГМО, 89% гм-культур були гербіцид - стійкими. Такі культури генетично модифіковані спеціально для того, щоб толерантно реагувати на обробку гербіцидами. Вони набагато менше вразливі до них ніж бур'яни.
Впровадження так званих “готових до раундапу” (Roundup Ready) гм-культур в США призвело до зростання використання гліфосатних гербіцидів у 15 (!) разів в період з 2004 по 2005 рік, крім того на 28% з 2005 по 2010. За офіційними даними, тільки продаж гербіциду “раундап” склав 48% загальних корпоративних продажів компанії Монсанто в першому кварталі 2008 року. Таким чином, сучасні гм-культури є жахливим поєднанням небезпечної хімії та потенційно загрозливої біології.
- Скажіть будь ласка, а чи є ГМО на території України?
На жаль офіційних даних про наявність в Україні ГМО просто немає, але багато досліджень як українських, так і закордонних науковців свідчать про те, що ГМ-рослини присутні на українських полях. Важливо, що відповідно до чинного законодавства в Україні заборонено вивільнення ГМО у навколишнє природне середовище до їх державної реєстрації. Але на сьогодні жодний ГМО не пройшов таку державну реєстрацію, тобто офіційно на українському ринку продуктів, що містять ГМО, бути не може. Тому надпис на упаковках всіх без винятку продуктів “Без ГМО” є безглуздим. Це приблизно також, як ставити надписи, що продукти не містять радіоактивних відходів або збудників холери. Держанні органи влади в Україні з одного боку у вимусили виробників нести витрати на тотальне тестування продукції на вміст ГМО, а з іншого боку не зробили жодного кроку по виявленню реально існуючих ГМ-культур. Якщо ми кажемо про перевірки, то починати їх потрібно саме з присутніх на ринку біотехнологічних корпорацій — Monsanto, Syngenta та Bayer.
- Що все ж таки стало причиною такого інтересу ЗМІ до теми ГМО останнім часом?
Нещодавно французький вчений Жиль-Ерік Сераліні в Університеті Кана проводив дослідження із щурами, яким до корму додавали різновид ГМ-насіння, що є стійким до впливу гербіциду Roundup Monsanto NK603. В наслідок цього було виявлені нові результати негативного впливу ГМО на організми тварин. Щури, які споживали ГМ-продукти, серйозно захворіли, у них виникли пухлини, стали страждати печінка і нирки. Експеримент показав, що 50% самців і 70% самок померли передчасно. У контрольній групі це співвідношення склало 30% і 20% відповідно. Це одне із багатьох свідчень небезпеки ГМО. Читаючи про результати цих експериментів хочеться запитати: “А навіщо українцям, які мають родючі землі та традиції органічного землеробства, виробляти та використовувати ГМО?”
Павло Хазан. Офіційний сайт. khazan.eu
Павло Хазан. Сторінка у фейсбуці. www.facebook.com/pkhazan
Інші матеріали з Павлом Хазаном можна подивитись тут
а також тут gorod.dp.ua/news/tag/251
Gorod`ской дозор | |
Фоторепортажи и галереи | |
Видео | |
Интервью | |
Блоги | |
Новости компаний | |
Сообщить новость! | |
Погода | |
Архив новостей |