Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 18 мая 2024
08:36

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Заради здоров’я завтра – потурбуйся про себе сьогодні!

|«« «« »» »»|

Таку назву має проект, який зараз реалізується у нашому регіоні Дніпропетровськими громадськими організаціями «Жіночий інформаційно-координаційний центр» та «Журавушка».

15 травня у прес-клубі Дніпропетровської обласної організації НСЖУ відбулось чергове засідання, присвячене питанню запобігання раку молочної залози.

Захворювання на рак молочної залози посідає перше місце серед хвороб жінок більшості країн світу. Україна - одна з ведучих держав у Європі за цим показником. Як свідчить офіційна статистика, найвищий рівень захворюваності на рак молочної залози - в областях півдня та сходу України, які характеризуються високим рівнем канцерогенонебезпечних виробництв металургійної та вугільної промисловості.

На території Дніпропетровської області захворюваність на рак за останні десять років зросла на 27% з щорічним приростом у 2,7%, відсоток діагностованих захворювань на рак молочної залози на І-ІІ стадіях менший, ніж середньоукраїнський, а на ІІІ-ІV стадіях, навпаки, вищий, ніж середній по Україні. Щоденно на території області реєструються 3-4 випадки злоякісних новоутворень молочної залози, один з яких – вже у занедбаній стадії. Як правило, третина виявлених первинних випадків припадає саме на жінок у працездатному віці. Щороку від зазначеної патології у регіоні помирає понад 700 представниць жіночої статі.

Таку сумну статистику навела Олена Лічманенко, начальник відділу зв’язків з громадськістю Дніпропетровської громадської організації «Жіночий інформаційно-координаційний центр». «З 14 по 27 травня в кількох регіонах України, включаючи наш, пройде широкомасштабна просвітницька кампанія щодо запобігання раку молочної залози, - повідомила О. Лічманенко. - Це такі заходи, як поширення просвітницьких буклетів, виданих за матеріалами Фонду ім. С. Комен зі здоров’я молочної залози та раннього виявлення раку молочної залози; соціальна реклама на вулицях Дніпропетровська (встановлено білборд в центральній частині міста навпроти ТРК «Пасаж»), соціальна реклама в транспорті тощо. Також найближчими вихідними днями на Дніпропетровщині проходитиме соціальна акція «Я про тебе так турбуюся», яка передбачає проведення потужної роз’яснювальної роботи щодо раку молочної залози з жінками, які працюють на 5 найбільших ринках Дніпропетровської області. В рамках проекту відбудуться 5 інтерактивних дискусій на провідних підприємствах легкої промисловості і в навчальних закладах регіону».

Це лише частина великого проекту: «Заради здоров’я завтра – потурбуйся про себе сьогодні!» , який спрямований на підвищення обізнаності громадськості про рак молочної залози і механізми боротьби з цим захворюванням. Проект впроваджується в рамках грантової програми «Глобальна ініціатива з обізнаності щодо раку молочної залози» Фонду ім. С. Комен. Управління програмою здійснює міжнародна благодійна організація «Український Жіночий Фонд».

«30% жінок звертаються до лікарок надто пізно. Хоча рак виявлений на ранній стадії в 95% є виліковним і лікування буде у багато разів дешевше і легше. Основна причина цієї жахливої статистики - українські жінки не знають про ризик і не мають доступу до якісного обстеження, додає ще один учасник прес-конференції, менеджер кампанії AVON, Оксана Чумак, - рак грудей є третьою причиною смертності жінок в Україні після нещасних випадків і серцево-судинних захворювань. Кожна 7-ма жінка в Україні може захворіти раком молочної залози. Щоденна 22 жінки в Україні вмирають від цієї хвороби. Більше 8000 смертей в рік, в 8 разів більше, ніж в США! Профілактичних методів, вакцинації і так далі, в світі не існує. Попередити прогрес хвороби можна лише вторинною профілактикою - регулярним обстеженням молочної залози.»

«Проблема запобігання раку молочної залози не є суто жіночою – це проблема суспільства, - підкреслила журналіст Тетяна Валігурська. - Адже в розвинутих країнах одужання від цієї хвороби становить 95 відсотків, а в Україні – тільки 49. І це дуже велика плата за необізнаність, недбалість до свого здоров’я».

Учасники пресконференції обмінялися досвідом роботи в просвітницьких акціях. Так, наприклад, Т. Валігурська поділилась з колегами-журналістами враженнями від участі у тренінгу для журналістів, організованого фондом С. Комен та «Українським Жіночим Фондом». Оксана Чумак розповіла про участь у соціальному проекті, що нещодавно, а саме 13 травня, було проведено у м. Дніпропетровську. Соціальна акція компанії AVON з 13 травня по 15 травня, була присвячена міжнародному Дню матері, під загальним гаслом «Я люблю свою маму!». Менеджер кампанії AVON підкреслила, що жінки області повинні знати, що задля вчасного обстеження є в обласні якісне обладнання – сучасний мамограф. Це обладнання було профінансовано на коштами від благодійницької діяльності кампанії AVON.

Усі учасники прес-конференції були одностайні в своєму прагненні донести важливу інформацію до кожного члена суспільства. Вони закликали ЗМІ якомога більше допомога ти в просвітницький роботі проти захворювання на рак грудей та пам’ятати, що за здоров’я варто боротися!

Gorod.dp.ua на Facebook.


Энергия  (17.05.12 13:49): Да, надо бороться, особенно, когда копейки в кошельке считаешь. Сейчас без денег никто спасать не будет, так что лучше не знать, дольше проживешь. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Илона, жм Сокол  (17.05.12 13:00): Спасибо за буклеты, что раздавали представители AVON во время акции. Такие классные, всё доступно, мы с мамой попробовали пропульпировать себя, получилось. Теперь понимаем, что это действительно важно. Скажите, а ещё планируете такие акции? Хотелось бы увидеть Вас на Соколе, и где можно узнавать информацию о таких акциях? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Яго  (17.05.12 11:32): Че єто за хрень вообще Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте