Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 15 мая 2024
22:29

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Общественность хочет создать историко-туристический комплекс на Старой Самари

Общественность хочет создать историко-туристический комплекс на Старой Самари
На валах Новобогородицкой крепости. Автор фото: Маменко П. П., gorod.dp.ua/photo
Громадські організації «ГРАД» та «Інститут Суспільних Досліджень» (ІСД) ініціюють створення музейно-туристичного історико-археологічного комплексу «Стара Самарь - Новобогородицька фортеця» на зразок Запорозької Січі на о. Хортиця. Відповідне звернення разом із проектом обласної програми направлене губернатору Дніпропетровщини Олександру Вілкулу.

У проекті програми запропоновано створити на території пам'ятки національного значення "Новобогородицька фортеця" чотири музеї з номінальним підпорядкуванням Дніпропетровському історичному музею ім. Яворницького. Також у програмі стоять питання про вирішення кількості та способу реконструкції об'єктів пам'ятки. Окремим пунктом - питання про відтворення і розміщення на території пам'ятки будинку Мазепи, воєводського будинку, ратуші, кузні та етнографічного комплексу. В проекті, розробленому громадськими організаціями, ідеться про необхідність, за можливості, розмістити на території майбутнього комплексу заклади громадського харчування, культурно-розважальні та виховально-патріотичні центри. Окрема увага відводиться під проведення археологічних досліджень, які дозволять продовжити вивченння унікального історичного об'єкта, а також поповнити музейні експозиції цінними знахідками.

Громадські організації просять обласну владу сприяти створенню комплексу «Стара Самарь - Новобогородицька фортеця» і ухвалити відповідну програму. Проектом передбачено, що окрім бюджетних коштів на реалізацію програми ГРАД та ІСД залучатимуть спонсорські кошти.

Довiдка:

Стара Самарь є пам'яткою козацької доби (XV - XVIII століття). Новобогородицька (Богородицька) фортеця збудована у 1668 році на території, що відповідає сучасному Самарському району м. Дніпропетровська. З нею пов'язані діяльність гетьманів Івана Мазепи, Петра Іваненка (Петрика), війни з Кримським ханством та Османською імперією. Унікальність Старої Самарі полягає в тому, що це єдине велике поселення козацької доби в Степовій Україні, яке без істотного руйнування збереглося до наших днів і є надзвичайно перспективним для наукового вивчення, реконструкції та туристичного використання. У 2001 році постановою Кабміну цей об'єкт під назвою «Новобогородицька фортеця», визначено пам'яткою історії національного значення. З цього ж року на території Старої Самарі почалися археологічні дослідження. Але через брак фінансування роботи велися повільними темпами. В той же час активізуються спроби привласнення землі та ведення господарської діяльності на території пам'ятки. До цього часу вона не включена до жодної міської чи обласної програми.

ІСД з 2007 року опікується пам'яткою «Новобогородицька фортеця» та ініціював надання території пам'ятки статусу історико-археологічного заповідника, щоби зберегти її від негативного впливу людської діяльності. ІСД фінансує діяльність Науково-дослідної лабораторії археології Придніпров'я. На 1686 квадратних метрах дослідженої території виявлено понад 10 тисяч артефактів. ГРАД та ІСД спільно з козацькими організаціями проводять мистецькі та фольклорно-етнографічні фестивалі на Старій Самарі, щоби підвищити інтерес громадськості до цього унікального об'єкта.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


БУРГОМИСТР  (21.02.11 09:15): Подведя итог и посоветовавшись со специалистами довожу до сведения всех , что :Есть Венецианская хартия 1964 г., где осуждаются подобного рода воссоздания. Наш действующий закон об охране памятников тоже рассматривает такое создание только в исключительных случаях. То есть, это отвергается современным реставрационным делом .ю Ответить | С цитатой
Вова Путин  (13.02.11 13:48): Кацапидли підтягнулися - з Чирвоточинкою... Їм що козацтво, що Трипілля - один хрін Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Чирва  (10.02.11 14:49): Денисенку нужны деньги? Так вы об этом прямо и говорите. А то маскируетесь под патриотизм. Разве к сокровищам Триполья стоят толпы туристов?
Да, настроить "потёмкинские деревни" можно, только кто на них позарится?
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Гражданин  (09.02.11 14:50): Бургомистр, о каком холдинге речь? Во-первых, признайте, что относительно гольф-клуба Вы ошибались и его проект относится к противоположной стороне Самары. Во-вторых, гольф-клуб - это тема экс-депутата горсовета Жукова, куда он ранее привлек деньги Фельдмана и лоббистские возможности Краснова с Царевым. Эти люди никакого отношения к ИСД и Граду не имеют.
О чуме я вообще молчу - эпидемиологическая ситуация там получше, чем в центре города. Да и подумайте сами - в нескольких десятках метров поселок Шевченко, в котором еще 30 лет тому назад люди брали воду из колодцев, пили и все, слава Богу, живы-здоровы.
Не наводите тень на плетень, люди за благое дело взялись
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
БУРГОМИСТР  (09.02.11 11:45): Гражданин аккуратней на виражах . Я ни чего не выдумывал и гарнизон почти полнотью погиб от чумы и проект полей для гольфа существует . Берегите себя. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Гражданин  (09.02.11 11:27): Сразу видно, что Бургомистр - настоящий геббельсовский провокатор. Чтобы обгадить патриотическую идею - и про поле для гольфа готов сбрехать, и про чуму...

Начинание хорошее. Без Старой Самари не было бы Днепропетровска. А она значилась как "старинный городок" уже в 1576 году. Так что Днепру, как минимум, на 200 лет больше.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
БУРГОМИСТР  (09.02.11 11:23): Сохранять нужно то , что есть , а не "диснейленды" строить. Я смотрю тут некоторым охота обрядится в жупаны и показывать...,а то нечего . Ответить | С цитатой
Немо  (09.02.11 11:09): Дуже правильна ініціатива. Живемо у козацькому краї, а крім напівзруйнованих валів Старого Кодака показати людям нічого. Помагай Боже! Ответить | С цитатой
den  (08.02.11 19:06): тю...нашли проблему...
а вот другая общественность требует "каждой бабе по мужику, каждому мужику по бабе"...дайош "областную программу"!!! и соответствующее финансирование из областного бюжета!
Ответить | С цитатой
чучхэ  (08.02.11 17:59): "Громадські організації «ГРАД» та «Інститут Суспільних Досліджень» (ІСД)" - эту банду теперь называют общественностью? Им бы себя попиарить да бабла нарубить. Такая вот инициатива. Ответить | С цитатой
1 2
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте