Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 28 июня 2024
12:45

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Час «піарити» українську мову!

Час «піарити» українську мову!
30 вересня всеукраїнський День бібліотек. Незвичну акцію приурочили до свята видавці дитячої періодики.

Леся Борсук, про яку багато хто знає завдяки надзвичайній схожості з Юлею Тимошенко, своєю активною громадською діяльністю формує свідомість народу.

Редакція журналу для підлітків «Пригоди», головним редактором якого є пані Борсук, започаткувала всеукраїнську акцію «Час «піарити» українську мову!» В рамках цього заходу редакція випустила наклейки «Увага! У нас розмовляють українською!» тиражем 200 тисяч, які розійдуться по всіх куточках України – від великих міст до маленьких селищ.

В Україні активно проводять акції на підтримку мови національних меншин, а правду кажучи — однієї національної меншини. За підтримки державних міністерств та відомств проходять фестивалі, виходять книжки тощо. Дивно, чим же «завинила» державна мова, чому «не заслужила» на такі привілеї»? Інколи здається, що саме їй (для багатьох рідній, а для решти – державній мові) і не вистачає піару.

На більшості радіостанцій досі українська пісня велика рідкість – приблизно одна на десять іншомовних. Телебачення в цьому плані також не дуже радує: не переобтяжують себе дубляжем фільмів та мультфільмів, підбором пісень в музичних програмах тощо. У сфері видавництва книжок та періодики співвідношення ще більш вражаюче.

Що спонукало Вас приурочити цю акцію саме до Дня бібліотек? Леся Борсук: – Бібліотеки є носіями інформації, а в селах – чи не єдиним осередком культури. Зокрема, комплектація художньою, пізнавальною та розвиваючою літературою для дітей державною мовою залишає бажати кращого. Як відомо, переважна більшість відвідувачів бібліотек саме школярі. Адже шкільна програма передбачає активне користування бібліотеками. Проте користуватися, виходить, нічим, бо потрібної літератури немає, а державною мовою — тим паче!

Ми вже робили кілька спроб хоч якось поповнити бібліотечні фонди: розсилали у відомі нам дитячі будинки підбірки газет та журналів. Але цього мало. Держава і кожен громадянин, зокрема, мусить систематично докладати зусиль до формування у народу гордості за рідну мову. Державна політика повинна спрямовуватися на розвиток українських видань і видавництв. Всеукраїнський День бібліотек – це нагода черговий раз звернути увагу громадськості на одну з важливих проблем нашої держави, адже саме мова — той фактор, що об’єднує нас як народ.

Чому саме наклейки?

Леся Борсук: – Досвід показує, що наклейки, як форма подачі інформації, дуже гарно себе зарекомендували, як серед дітей, так і серед дорослої аудиторії. Зокрема, вже мали змогу перевірити це на читачах дитячих видань нашого видавництва – «Великої дитячої газети» та журналу «Пригоди».

Чи є впевненість, що така акція не викличе супротив?

Леся Борсук: –Ми з повагою ставимося до мов національних меншин. Кожен повинен знати, шанувати і розмовляти рідною мовою. Та показником культури спілкування в усьому світі є шанобливе ставлення до мови держави, де ти живеш і працюєш. Ті, хто опиняється на території Франції, Німеччини чи будь-якої іншої держави, першочергово вивчають мову цієї держави. Так має бути і в нас. Україна заслуговує на те, щоб поважали її звичаї, традиції і мову. І приклад повинні показати, перш за все, ми з вами – ті, хто тут живуть – без самоповаги немає й поваги взагалі. Цим заходом ми сподіваємося розбурхати національну свідомість у тих, в кого вона все ж таки є.

Автор: Вадим Дорошенко

Gorod.dp.ua на Facebook.


Гетьман  (01.12.05 21:41): Nazik ,
"вместо идиотских статей, патриотам языка посоветую писать литературные шедевры, которые будут читать во всем мире и делать научные открытия".
— Ну, шановний, вибачте! За саму лиш мову українців кидали до тюрем чи не всі 340 років... Тому, давайте не будемо про мову відкриттів та літератури! Тим наша мова і сильна, що вистояла русифікацію, полонізацію та інші шкідливі явища!
Ответить | С цитатой
boom23  (26.11.05 10:50): Дійсно, треба піднімати авторитет української мови, стимулювати видавництво на українській мові і т.п. І в Чехії і у Фунляндії свого часу була набагато гірша ситуація, і мову все-таки змогли відродити. Я абсолютно не проти російської, але я проти двох державних мов. Не хочу щоб з українською сталося те, що й з ірландською. Думаю треба брати на озброєння досвід прибалтів і піднімати самосвідомість. Ответить | С цитатой
Scorpion  (19.11.05 14:45): Все праильно. У нас є мова нащо нам ще якась? Хай собі буде викладатися російська як іноземна (звісно пропорційно до її поширення :-) ). Ответить | С цитатой
старт  (18.11.05 17:35): Русифікація-кацапізація розпочалася від петра першого, коли він виселяв цілі села українців та заселяв кацапами. Чиновників поставив кацапських. Видав укази про заборону друку книжок українською мовою. Цю справу продовжили "наслєднікі". Переселяли, морили голодоморами, садили за грати за українську мову і літературу. В брежнівські часи і до кінця совєцького союзу в школах учителям російської мови платили більше, ніж української. Ось і маємо, що маємо. У часи, коли на Київській Русі була цивілізація, москалі ще по деревах лазили і в землянках жили. Ответить | С цитатой
хохол  (03.10.05 13:36): никакого пагубного влияния. хочешь - разговаривай на русском!!! только не в официальных документах, ТВ, и политике, а тихонько между собой..... Национальную гордость и самосознание нужно воспитывать, а то большая половина не относит себя к стране, в которой родилась и выросла. Отсюда и уровень жизни, и все остальные проблемы. Вы посмотрите какая чистота и порядок в Прибалтийских странах!!! там Европа, блин!!! Они, правда, русских там совсем защемили (переборщили на мой взгляд). Но насколько там уровень внутренней культуры выше!!!!!!!!!! Ответить | С цитатой
хохол  (03.10.05 13:30): ребята, зачем утрировать про собак и москалей!!! Отнеситесь к тексту с чувством юмора. А поднимать статус национального языка нужно!!!!!!! и никаких двух государственных языков!!!!!!!!!
Политиков первых обязать сдать школьную (хотя бы) программу на "четыре", а дальше и всех остальных.
Ответить | С цитатой
serega  (03.10.05 00:53): Пагубное влияние бандеровской части Украины. Грустно... 8-( Ответить | С цитатой
Влад  (01.10.05 00:24): "А историческая Украина - это несколько областей. Юг и Восток осваивали Русские" по переписи 24 года в Украине проживало 2 млн. русских, и это действительно было до "освоения" 32-33 годов.
Уверяю, даже вас окружает множество людей кому родной язык не безразличен. Имеющий уши да услышит...
Ответить | С цитатой
TOR  (01.10.05 00:06): NE ZNAYU OTKUDA FFFSE ETI REBYATA, MARGINALY 4TO-LI... YA S4ITAYU DAVNO PORA REANIMIROVAT ODNU Z 3-H NAIMELODIYNISHYH MOV U SVITI, HOTYA BY NA TERITORII REGIONOV SLAVNOGO KOZA4ESTVA. UV. Днепр (30.09.2005) GOVORIT O HOROSHEY EKONOMIKE, NO BEZ EDINOGO YAZYKA, BEZ NATSIONALNOGO SAMOSOZNANIYA O NEY RODNOY MOJNO SMELO ZABYT. BEZ VZAIMOPONIMANIYA NEVOZMOJNO EFFEKTIVNOE VZAIMODEISTVIE. DA, I NE NADO MNE GOVORIT 4TO YAZYKOM DLYA VZAIMOPONIMANIYA MOJET ILI DAJE DOLJEN BYT RUSSSSKIY!!! MY JIVEM V KAKOI STRANE??? PRAVILNO. RANO ILI POZDNO FFFSE MY STANEMO POVNOCINNO SPILKUVATYSYA RIDNOYU SOLOV`YINOYU. VSE ZALEJYT VID TOGO 4Y VYSTA4YT V NAS NASNAGY TA SYLY BUTY TYM KYM MY E Z NARODJENNYA...

BAJAYU USIM BUTY SYLNYMY... :)))
Ответить | С цитатой
Nazik  (30.09.05 19:32): Не нужно нас сравнивать с Францией и Германией. Это страны исторически давно сложившиеся с постоянной территорией. А историческая Украина - это несколько областей. Юг и Восток осваивали Русские и не надо заставлять этих людей менять свою культуру. Взяли бы пример с Канады, где два госязыка. И проблем нет. А вместо идиотских статей, патриотам языка посоветую писать литературные шедевры, которые будут читать во всем мире и делать научные открытия. Тогда и язык будет жить. Ответить | С цитатой
1 2
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (17)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  Світлофор не працював: у Дніпрі на Сонячній Набережній Toyota врізалась у Mercedes і той перекинувся (6)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте