Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 17 сентября 2024
10:16

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На Днепропетровщине заморожено 128 масштабных проектов

На Днепропетровщине заморожено 128 масштабных проектов

Пандемия и война отбросили развитие нашей области на 10 лет назад, - признают специалисты.

В вопросах развития инфраструктуры наша область, как и вся Украина, множество глобальных планов и проектов вынуждены были поставить «на паузу». Реализуется лишь самое необходимое.

Вместе с тем, уже вдвое выросла стоимость воплощения в жизнь тех проектов в области, которые реализовывались по состоянию на февраль 2022 года, но были заморожены, - с 16 до 30 миллиардов гривен! По оценкам специалистов, теперь на их реализацию потребуется не 2-3 года, а минимум 8!

Если же учесть сколько проблем добавила в области война, то о будущих затратах и времени для восстановления и строительства на Днепропетровщине страшно говорить…

О печальных реалиях и туманных горизонтах развития области рассказал председатель облсовета Николай Лукашук:

«Пандемія ковіду та війна відкинули нас щонайменше на 8 років назад у питанні відновлення інфраструктури. Більшість важливих проєктів, які мали бути завершені для розвитку регіону, призупинилися. А після підриву росіянами Каховської ГЕС можемо говорити вже про відставання на всі 10 років.

На сьогодні в області маємо 128 об’єктів незавершеного будівництва (Велбуд та інші програми) у Дніпрі, Кривому Розі та інших громадах.

У 2022 році для завершення всіх цих об’єктів необхідно було 16,3 млрд грн. Але ці цифри розраховувалися за курсом 27,5 грн за долар, який більше не актуальний. Згідно з прогнозами, у 2025 році курс становитиме 45 грн за долар, що значно підвищує вартість добудови – приблизно до 27-30 млрд грн.

За умови, що бюджет розвитку області становить в середньому 3,5 млрд грн на рік, для завершення всіх цих проєктів знадобиться близько 8 років. Але це можливо лише за умови, якщо всі ресурси будуть спрямовані виключно на добудову, без запуску нових проєктів.

Очевидно, що такий сценарій є нереалістичним, оскільки війна триває, а обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури продовжуються.

Однак життя громад не може зупинятися. Окрім будівництва, першочерговими завданнями залишаються підтримка населення прифронтових територій, підготовка до опалювального сезону, допомога Силам Оборони та забезпечення медичних послуг.

Ми зосереджуємося на співпраці з міжнародними партнерами для пошуку нових джерел фінансування, аби зменшити навантаження на обласний бюджет. Завдяки взаємодії з організаціями ЄС, США, іншими міжнародними донорами та партнерами нашого регіону, ми вже отримали підтримку для лікарень, шкіл та інших закладів. Подальша робота з міжнародниками дозволить прискорити завершення існуючих проєктів.

Днями з’явилася інформація про проєкт державного бюджету на наступний рік: очікується 2 трлн грн доходів та 3,6 трлн грн видатків. Дефіцит у розмірі 1,6 трлн грн доведеться покривати за рахунок міжнародних партнерів, від яких ми суттєво залежимо.

Зараз чекаємо від ОВА проєкт змін до бюджету на 2024 рік. Поступово плануємо завершення деяких об’єктів, особливо шкіл та укриттів, робимо все можливе, щоб забезпечити стабільну роботу критичної інфраструктури та належну підготовку до зими.

Лише об’єднавши зусилля, ми зможемо подолати всі виклики та забезпечити стабільний розвиток нашого регіону».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте