Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 14 сентября 2024
15:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Які умови субсидій на комунальні послуги в опалювальний сезон: строки, вимоги та розмір

Які умови субсидій на комунальні послуги в опалювальний сезон: строки, вимоги та розмір

1 жовтня стартує призначення субсидій на новий опалювальний сезон. Хто має подавати заяву на неї, а кому призначать автоматично? Де перевірити призначення? Від чого залежить розмір субсидії? Із основними умовами підтримки при оплаті житлово-комунальних послуг розбирався "Ми – Україна".

Хто і як має подавати заяву на субсидію?

Субсидія призначається на опалювальний період з 1 жовтня по 30 квітня. На тепло, постачання та розподіл газу і електрики для опалення її розраховують, відштовхуючись від тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня.

Якщо субсидію вже оформили та отримувачі відповідають вимогам, у кожному наступному сезоні її перепризначають автоматично. Але є кілька виключень – отримувачі, які мають перед кожним новим сезоном знову подавати заяву.

Один раз на рік особисто звертатися по допомогу повинні ті, хто отримує її на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо.

Також автоматично не пролонгують виплату на наступний період сім'ям:

  • у складі яких є особи без доходу чи сукупний середньомісячний дохід яких менший за мінімальну зарплату, тобто менше 8000 грн. Але з винятками для студентів, зареєстрованих безробітних, пенсіонерів, тих, хто отримує допомогу з інвалідності, допомогу особам, що досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсію, допомогу при народженні (усиновленні), надавачів соцдопомоги, полонених. Також мають перепризначати автоматично, якщо за особу сплачено ЄСВ не нижче за мінімальний протягом кварталу, тобто не менше 5280 грн за квартал;
  • які отримують субсидію за місцем проживання як внутрішньо переміщені особи;
  • які мають у своєму складі задекларованих осіб або осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають;
  • які орендують житло.

Звертатися по призначення субсидії можна у три способи:

  • особисто – у територіальний сервісний центр Пенсійного фонду, виконком місцевої ради, ЦНАП;
  • поштою – листом із документами до органу ПФУ. Форми заяви та декларації – у додатках до порядку призначення субсидії, постанова №848 );
  • онлайн – на порталі електронних послуг ПФУ (потрібен кваліфікований електронний підпис) чи на порталі/застосунку " Дія " (Розділ "Послуги", послуга "Заява на субсидію).

Два основні документи, які треба оформити для призначення субсидії – заява та декларація про доходи і витрати за два квартали. При нарахуванні субсидії на опалювальний сезон перед його початком– за І та ІІ квартал, під час опалювального чи неопалювального сезону – за два останні квартали перед місяцем звернення. Якщо субсидія потрібна на скраплений газ, рідке чи тверде паливо для пічного опалення – за попередній календарний рік.

На додачу до основних документів і залежно від обставин, також потрібно подавати довідку про взяття на облік ВПО, договір про оренду, довідки чи виписки про проживання без прописки, довідку про доходи, інформацію про які ПФУ не може отримати, документ, який підтверджує факт використання рідкого чи твердого пічного побутового палива. Але перелік документів, які можуть запитати для призначення, не є вичерпним.

Оформити субсидію може:

  • хтось із зареєстрованих у житлі;
  • орендар житла;
  • внутрішньо переміщена особа, яка фактично проживає у квартирі чи будинку;
  • опікун чи піклувальник неповнолітньої чи недієздатної особи;
  • індивідуальний забудовник житла, яке на прийнято в експлуатацію, але плату за ЖКП в якому вже нараховують.

Кому не нададуть субсидію чи відмовлять у призначенні?

Площа житла. Субсидію не призначають на житло із площею понад 130 кв. м для квартир та 230 кв. м – для будинків. Виключення діють для дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, де проживає троє та більше дітей. Не мають відмовляти, якщо на житло оформлені два та більше окремих рахунки для оплати ЖКП, якщо кожен вписується у вимоги до площі. Також обмеження не діє для житла, яким забезпечили за рахунок державного чи місцевого бюджету або благочинних організацій.

Транспортні засоби. Якщо у власності когось із членів сім'ї є випущений менше п'яти років тому (крім мопеда і причепа) чи більше одного, випущеного менше 15 років тому (крім мопеда і причепа), субсидії позбавляють чи її не призначають. Не перешкода для субсидії – автівка зібрана самостійно, придбана на пільгових умовах, у власності батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, багатодітних батьків, сімей, у складі яких є особа з інвалідністю першої чи другої групи внаслідок психічного розладу, дитина з інвалідністю підгрупи А чи особа з інвалідністю з дитинства першої групи підгрупи А.

Дохід чи його відсутність. Субсидія не передбачена, якщо:

  • витрати на ЖКП менші за 15% середньомісячного доходу на одного члена сім'ї;
  • у повнолітніх членів сім'ї відсутній дохід чи він менший за мінімальний (8000 грн на місяць). Виключення є для студентів очної форми, офіційно зареєстрованих безробітних, отримувачів пенсій, стипендій, допомоги при народженні, допомоги особам з інвалідністю, допомоги на догляд за особою з інвалідністю, допомоги малозабезпеченій сім'ї, яку отримала особа, що втратила працездатність. Також на субсидію можна розраховувати, якщо за повнолітнього із доходом меншим за мінімальний буде сплачено мінімальний ЄСВ (1760 грн на місяць).

Перебування за кордоном. Перешкода – це знаходження в іншій країні повнолітнього члена сім'ї понад 60 днів. Але не враховуються дні перебування за кордоном під час дії воєнного стану та ще двох місяців після його завершення.

Разова витрата на суму понад 50 тис. грн протягом року перед призначенням чи перепризначенням субсидії – підстава для відмови чи скасування. Допомоги не буде в разі купівлі землі, житла, нерухомості, будматеріалів, товарів довгострокового вжитку, оплати робот чи послуг (освітні, медичні, житлово-комунальні не рахуються). Але в субсидії не повинні відмовити, якщо протягом пів року перед придбанням нового житла було продано інше, яке було єдиним у власності.

Борги. Йдеться про борги:

  • за комуналку протягом трьох місяців та більше на суму понад 680 грн (40 неоподатковуваних мінімумів). Треба або погасити, або оформити реструктуризацію;
  • з виплати аліментів у когось із членів домогосподарства. Якщо заборгованість понад три місяці та людина включена до Єдиного реєстру боржників. Якщо за рішенням суду борг сплачується або боржник офіційно визнаний безвісно відсутнім чи зниклим безвісти – мають призначити.

Якщо раніше субсидію надали в більшому обсязі, ніж треба, і отримувач не повернув надміру виплачене, її не пролонгують чи не призначають.

Більше, ніж одне житло у одного з членів сім'ї. Житло у гуртожитках не враховують. Також не є підставою для відмови отримане у спадщину пенсіонером, якщо не здається в оренду, успадковане чи отримане за рахунок бюджету дитиною-сиротою чи дитиною, позбавленою батьківського піклування.

Не перепона для субсидії – наявність житла:

  • на тимчасово окупованих територіях і на лінії зіткнення;
  • такого, що належить на праві спільної сумісної або часткової власності;
  • розташованого в сільській місцевості;
  • зруйнованого або такого, що стало непридатним для проживання через війну.

Великий депозит чи купівля валюти у значній кількості. Якщо хтось із членів домогосподарства має депозит чи облігації внутрішньої державної позики на суму понад 100 тис. грн, або протягом року придбав інвалюту чи банківські метали на загальну суму 50 тис. грн, субсидію не призначать або скасують.

Як перевірити призначення субсидії?

Раніше перевірити призначення можна було онлайн за даними реєстру отримувачів субсидій на сайті Мінсоцполітики, але зараз цими виплатами опікується тільки Пенсійний фонд. Тому запитати можна особисто у територіальному відділенні Фонду. А онлайн шукати інформацію на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Треба відкрити особистий кабінет за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП можна згенерувати в "Дії" чи у Приват24). Інформацію щодо субсидій треба шукати у рубриці "Мої повідомлення", вкладці "Індивідуальні повідомлення".

Які послуги, нормативи та розмір субсидії?

Субсидію надають на такі види житлово-комунальних послуг :

  • управління багатоквартирним будинком;
  • постачання і розподіл газу та електроенергії;
  • постачання тепла та гарячої води;
  • централізоване водопостачання та водовідведення;
  • витрати на абонентське обслуговування і на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива, якщо пічне опалення.

Субсидію надають у певних межах – це нормативи , які закріплені в урядовій постанові №409 . Вони діють для різних видів витрат, які вона покриває:

  • електроенергія. У будинку або квартирі без електроплит – 70 кВт/год плюс 30 кВт/год на кожного члена сім'ї, але не більше 190 кВт/год на місяць. За наявності електроплити та гарячого водопостачання – 110 кВт/год і по 30 кВт/год на кожного члена сім'ї, але не більше 230 кВт/год на місяць. За наявності плити та відсутності гарячого водопостачання – 130 кВт/год плюс 30 кВт/год на кожного члена сім'ї і не більше 250 кВт/год на місяць. Без електроплит, гарячої води, за наявності холодної води і газової колонки – 100 кВт/год плюс 30 кВт/год на кожного члена сім'ї і не більше 220 кВт/год на місяць. для мешканців Харківської області зараз надають субсидію на електроенергію за уп'ятеро більшими соціальними нормативами. Але такі розрахунки актуальні до 30 вересня 2024 року – на неопалювальний сезон;
  • газ. За наявності газової плити і гарячого водопостачання – 3,3 куб. м на людину на місяць; за наявності плит і відсутності гарячої води – 5,4 куб. м; за наявності газової плити і газової колонки – 10,5 куб. м на місяць;
  • опалення. 0,0383 Гкал на 1 кв. м опалювальної площі. Індивідуальне опалення: 4 куб. м газу на квадратний метр площі в опалювальний сезон чи 30 кВт/год електроенергії на 1 кв. м;
  • холодна вода. 2 куб. м на особу на місяць, якщо є централізоване водопостачання, та 3,6 куб. м, якщо немає;
  • гаряча вода. 1,6 куб. м на місяць на особу;
  • ц ентралізоване водовідведення: 3,6 куб. м на особу на місяць.

Субсидію на послуги з управління багатоквартирним будинком, постачання тепла, постачання та розподілу газу чи електроенергію надають в межах соціальної норми житла : 13,65 кв. м на одну особу плюс 35,22 кв. м на домогосподарство.

Сума субсидії – це різниця між платою за комуналку в межах нормативів та розрахованим за формулою обов'язковим платежем домогосподарства.

Обов'язковий платіж домогосподарства визначають множенням двох показників:

  • Середньомісячний дохід всіх членів за два квартали, поділений на кількість місяців у кварталі (6 місяців). Він визначається у гривнях;
  • Частка плати за послуги або обов'язковий відсоток платежу за ЖКП. Вона дорівнює коефіцієнт доходу сім'ї, поділеному на базовий коефіцієнт доходу та помноженому на 15%. Коефіцієнт доходу домогосподарства – це співвідношення середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім'ї відносно прожмітмінімуму станом на 1 січня року (2920 грн). Базовий коефіцієнт доходу – це 2 (два прожитмініимуми). 15% – це базова норма плати за послуги. Частка плати визначається у відсотках.

Оскільки витрати на комуналку різні та субсидіант сплачує індивідуальний обов'язковий платіж за ЖКП, який залежить від доходу та кількості членів сім'ї, у кожного виходить різний розмір субсидії.

Протягом періоду призначення субсидії її можуть автоматично, тобто без звернення, перерахувати у тих випадках, коли змінюються:

  • ціни і тарифи на ЖКП;
  • розмір обов'язкового внеску;
  • виконавці ЖКП або якщо вони протягом понад 30 днів не надають послуги, на оплату яких нарахована субсидія;
  • норми житла чи соціальні нормативи;
  • доходи членів домогосподарства – ПФУ отримує уточнену інформацію про них.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль днями запевнив, що коштів на субсидії в бюджеті достатньо. Наступного року, за його словами, планують запустити пілотний проект у дев'ятьох прифронтових областях із надання субсидії внутрішньо переміщеним особам на покриття частини витрат на оренду житла.

Рішення про субсидію на оренду для ВПО ще не ухвалили, але її розмір також буде індивідуальним та буде залежати від соціальної норми житла, доходу та вартості найму.

"Субсидія має враховувати кількість членів в сім'ї, ціни на оренду житла в конкретному регіоні та спроможність оплачувати цю оренду, - пояснила перша заступниця міністра соцполітики Дарія Марчак, - При цьому надаватиметься вона за умови укладання офіційної угоди, яка захищатиме права як орендаря, так і орендодавця".

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте