Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 19 травня 2025
01:54

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Фахівці роз'яснили, чим треба харчуватися в спеку і за хронічної відсутності електрики

Фахівці роз'яснили, чим треба харчуватися в спеку і за хронічної відсутності електрики

Коли на вулиці другий тиждень стоїть плюс 40 спеки, а світло дають по 4-5 годин на добу, режим харчування доводиться коригувати.

Неможливо підрахувати, скільки за останні дні зіпсованої їжі змушені були викинути жителі Дніпра! Жоден холодильник не витримає такий режим, на який його прирекла спека та режим подачі електроенергії. Повноцінна їжа скисає у холодильнику буквально за день.

Про те, скільки холодильників у дніпрян за цей час згоріло, - окрема сумна розмова.

Більшість городян змушені були перейти на режим харчування з продуктів, що швидко готуються – типу мівін, каш тощо. З додаванням хіба що фруктів та шаленої кількості води та напоїв.

Але харчування може і має бути хоч трохи різноманітнішим!

Дніпро ТБ узагальнило рекомендації фахівців, які рекомендують наступне:

«Більше рідини та легка їжа: як харчуватися у спеку, щоб почуватися краще.

Пийте достатньо рідини: намагайтеся вживати звичайну питну воду для запобігання зневодненню та покращення терморегуляції. Регулярно пийте воду протягом дня, навіть якщо не відчуваєте спраги. Уникайте солодких газованих напоїв та алкоголю — вони можуть сприяти зневодненню через їх сечогінну дію та маскування спраги.

Обирайте легку їжу, яка не створює додаткового навантаження на травну систему та містить багато води. Гарним варіантом будуть овочі, фрукти, салати та нежирні білкові страви. Це дозволить знизити теплове навантаження на організм та допоможе запобігти нестачі рідини. Пам’ятайте про продукти, що мають охолоджуючий ефект, такі як огірки, кавун, диня та м'ята.

Їжте меншими порціями, але частіше. Такий режим харчування допомагає підтримувати необхідний рівень енергії та запобігає перевантаженню травної системи.

Уникайте важкої та жирної їжі, адже вона вимагає більше енергії для перетравлення і при певних умовах може підвищити ризик теплового удару. Теж саме стосується додавання до їжі спецій, що сприяють підвищенню внутрішньої температури — червоний перець, чорний перець, імбир, часник та ін.

Зменшіть споживання солі та перероблених продуктів (ковбасних виробів, закруток, хлібобулочних). Надмірна кількість солі може сприяти затримці рідини в організмі та порушенню водно-сольового балансу, який організму важко підтримувати під час спеки.

Морозиво та заморожений лід можуть здаватися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткотривалим. Справа в тому, що вживання будь-якої їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є тепловиділяючим. Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку».


Gorod.dp.ua на Facebook.


фыва  (17.07.24 11:26): Повторяю: соль - это он (сОль, сОля, сОлю, сОль, солЁм, о солЕ, солЯ, солЁв, сОлям, солЯ, сОлями, о сОлях). Відповісти | З цитатою
ну ну  (17.07.24 10:04): прикалываетесь, ...уки. Відповісти | З цитатою
Днепр  (17.07.24 09:49): Пусть специалисты разъяснят народу, что надо отобрать монополию на энергетический бизнес у Ахметова, разогнать прикормленное им Укрэнерго, в отставку Кабмин и свет чудесным образом появится! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 4
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
років будинку Дніпровського цирку

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті