Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
09:20

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Охоронець Степу під Дніпром почав руйнуватися!

|«« «« »» »»|

Два роки тому на курганах біля Підгородного було встановлено 6 копій стародавніх скіфських статуй воїнів-охоронців.

Такі образи воїнів-охоронців займають особливе місце серед об'єктів давньої кам'яної пластики, які часто узагальнено називають кам'яними бабами.

Статуї воїнів-охоронців виготовлялися за скіфських часів і несли особливу сакральну місію. Вони встановлювалися на курганах і виступали своєрідними охоронцями як самого поховання, так й усіх навколишніх земель.

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення рашистів на курганах біля Підгородного було встановлено шість копій давніх статуй. Проект допоміг реалізувати один відомий патріот Дніпра.

На жаль, один із Охоронців Степу (як назвали ці скульптури) руйнується.

Про це у групі «Підгороднє історичне та туристичне» https://www.facebook.com/groups/353502969398766 розповів Іван Гайдук, нагадавши при цьому історію цих статуй:

«Охоронець Степу на кургані біля Підгороднього дав тріщину.

Два роки тому поставили шість бабо-дідів на курганах Підгороднього у рамках проекту Пам'ятно - охоронні "знаки степу "

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4251298611585070&id=1030117683703195]

Перший - на виїзді з селища Перемога у бік села Спаського ліворуч від дороги . Цей охоронець був встановлений першим. Біля залізничного переїзду між Підгороднім та Перемогою встановлено також охоронця – Скіфа діда .

Тепер курган добре видно з дороги. Але сам Охоронець Степу на кургані біля Підгороднього дав тріщину.

Далі - до кургану у Підгородньому на березі річки Кільчень на вулиці Поштова у районі РЕСУ, як кажуть місцеві люди до Поляка. Нещасна ділянка з розвалинами хати і фундаментом чи гаража чи времянки, що стоять на місці стародавнього кургану , немов каже без слів, що місце прокляте і рушити курган не можна було! Другий курган, з охоронним номером 8513, що знаходиться під надійною охороною садку і забору зберігся і хоч розміщений в кінці городу, не перетворився ні на звалище ні розмитий крутогором і кручою річки Кільчень. Завжди доглянутий, на ньому ростуть дерева яблуні, груші , сливи, черешні. І від тепер його охороняє бабо-дід скіф , що є копією Керносівського ідола, з музею імені Дмитра Івановича Яворницького.

Могили наших Дідів Прадідів, Пращурів наших - це право на нашу землю. Захист могил - це більше ніж охорона свого права, це вічне право наших дітей, онуків, правнуків - нащадків , це наша честь і шана усім Пращурам».

Чи буде відновлено цей сакральний символ, поки що не повідомляється.

Фото – Іван Гайдук

Gorod.dp.ua на Facebook.


Судья Дред  (27.02.24 08:29): что-то мне это одну вещь напоминает - член на подставке)
А впрочем, неплохой способ отмыва денех
Відповісти | З цитатою
1  (26.02.24 16:44): А що це за iноземна мова наприкiнцi ?!ви вже пишiть текст однieю,або перевiряйте своi ctrl+c ctrl+v, якi вписуете Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті