Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
06:08

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Двох радянських діячів збираються позбавити звання «Почесний громадянин Дніпропетровська»

Двох радянських діячів збираються позбавити звання «Почесний громадянин Дніпропетровська»

У Дніпрі триває декомунізація. Так, звання “Почесний громадянин міста Дніпра” збираються позбавити двох радянських діячів. Йдеться про Леоніда Брежнєва та Миколу Щелокова.

Відповідний проєкт рішення Дніпровської міської ради опублікували 8 грудня.

Підпису міського голови Бориса Філатова на документі ще немає, тож чинності він ще не набув. Депутати мають проголосувати за нього на сесії.

Хто такий Микола Щелоков

Микола Щелоков (1910-1984) – міністр внутрішніх справ СРСР. Генерал армії, кандидат економічних наук. У 1939-1941 роках працював у Дніпропетровську на посадах першого секретаря Красногвардійського РК КПУ та голови міськвиконкому. Під час Другої світової війни відповідав за зведення навколо Дніпропетровська оборонних рубежів, а також за евакуацію людей та матеріальних цінностей, учасник Другої світової війни.

Звання йому присвоїли у 1980 році.

Хто такий Леонід Брежнєв?

Леонід Брежнєв (1906-1982). Генеральний секретар ЦК КПРС, Голова Президії Верховної Ради СРСР, учасник Другої світової війни. Тричі Герой Радянського Союзу, двічі Герой Соціалістичної Праці. Зробив значний внесок у розбудову Дніпропетровська.

21 серпня 1979 року Леоніду Брежнєву надали звання "Почесний громадянин Дніпропетровська". 26 квітня 1982 року — "Почесний громадянин Києва". Однак, останнього звання його позбавили 25 травня 2023 року під час засідання Київської міськради.

Хто має почесне громадянство Дніпра/Дніпропетровська?

В якості почесних громадян міста фігурують, окрім Брежнєва та Щелокова, другий президент України Леонід Кучма, олімпійська чемпіонка Оксана Баюл, головлікар лікарні Мечникова Сергій Риженко, митрополит Іриней та ще 36 осіб. Усього – 42 людині. Якщо Брежнєва та Щелокова позбавлять звання, то їх буде 40.

Після перейменування Дніпропетровська у Дніпро з 2017 року існує окремий список почесних громадян міста Дніпра. Там нараховується 9 осіб.

Кого позбавили почесного громадянства міста?

Йосипа Кобзона — 3 вересня 2014 року;

Павла Лазаренка — 23 березня 2016 року;

Олександра Вілкула — 8 червня 2016 року.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті