Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
13:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Киеве открыли выставку знаменитой мастерицы Петриковской росписи

|«« «« »» »»|

В Национальном музее украинского народного декоративного искусства открыта ретроспективная выставка «Червона калина Веры Павленко».

Вера Ивановна Павленко (04.07.1912 – 02.06.1991) – наша землячка, родившаяся в Екатеринославе и посвятившая всю жизнь пропаганде знаменитой Петриковской росписи. Свое детство она провела в Петриковке, где к тайнам этой росписи Веру приобщила ее мать Прасковья Павленко, бывшая известным мастером этого искусства. 

Заслуженный мастер народного творчества Украины, одна из самых признанных мастериц Петриковской росписи. Особую известной ей принес тот факт, что она была основоположницей применения петриковской росписи на фарфоре.

На выставке в Киеве представлены более 50 самых знаковых работ Веры Павленко. 

О выставке в Национальном музее украинского народного декоративного искусства сообщают:

«З 26 січня в музеї розпочинає роботу ретроспективна виставка "Червона калина Віри Павленко". 

Близько 50 творів декоративного розпису та фарфору заслуженого майстра народної творчості України Віри Іванівни Павленко (1912–1991) презентує виставкова експозиція.

У своїх творчих пошуках майстриня не відступала від локального традиційного орнаменту, але робила його більш графічним і мініатюрним. Художниця майстерно вводила у свої орнаментальні композиції з пишними квітами та ягодами зображення птаха, зокрема, півня або жіночі фігури в національному вбранні. 

Віра Павленко значно розширила традиційну петриківську гаму, будуючи свої композиції як за принципом кольорового контрасту, так і тональних розробок одного або кількох кольорів. Намічаючи чорним кольором контури малюнка, майстриня вводила його в елементи орнаменту, що створювало нові можливості для інтерпретації петриківського розпису.

Твори Віри Іванівни були окрасою багатьох виставок як в Україні, так і за її межами: в Парижі, Брюсселі, Кабулі, Лейпцигу, Токіо, Нью-Йорку та ін. Вирізнялися вони поміж орнаментальних композицій інших петриківчанок особливою ажурністю мотивів, легкістю мазків і вишуканістю у підборі тональних відтінків кольору.

Найбільш повна колекція творів художниці зберігається в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва й охоплює всі періоди її творчості із середини 1930-х рр. по 1980-ті рр. та нараховує близько 200 графічних панно та понад 400 фарфорових виробів.

Частину унікальної колекції презентує виставка "Червона калина Віри Павленко", яка триватиме до 26 лютого 2023 року».

Фото - Национальный музей украинского народного декоративного искусства.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте