Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
14:47

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепровском арт-пространстве «Кофейня Гвоздь» открыли новую выставку

|«« «« »» »»|

На экспозиции Анжелы Лагоды и Анны Бирсы представлена малоизвестная Николаевская роспись.

О включенной в список Всемирного культурного наследия Петриковской росписи знают все. А вот мало чем уступающая ей по красоте и яркости орнаментов Николаевская роспись нашего же региона известна лишь небольшому кругу специалистов.

Познакомиться с работами в стиле Николаевской росписи могут все желающие, кто посетит арт-пространство Кофейня Гвоздь на улице Троицкой, 18.

Открытие выставки посетила известная исследовательница культурной жизни Днепра Ирина Семенчук и поделилась такими впечатлениями:

«Пані Анжела - майстер майже невідомого широкому загалу Миколаївського розпису.

Прикро і дуже, але факт, що ви не зустрінете зразки цього розпису на жодній дніпровській виставці. Петріківка - так, а Миколаївка - ні. Не зустрічала я і серьйозних дослідників цього розпису. Але ж він така сама наша гордість, як і Петріківський.

Миколаївський розпис отримав назву від села Миколаївка Новомосковського району, що на Дніпропетровщині. Це село розташоване між річками Самарою і Кільченню, за 18 км на північний захід від районного центру і за 10 км від залізнич¬ної станції Губиниха.

Перші поселення на території нинішньої Миколаївки виникли в другій половині XVIII століття. Заселення почалося спочатку на балці Губинисі. Можливо народження села якось пов'язане з Кримською війною, зруйнуванням останньої Запорізької Січі і " великими прожектами" Катерини II на південному сході України.

На жаль, я ніде не знайшла історію виникнення села і, звісно, розпису. А він дуже самобутній, він вражає своєю самобутньою стилістикою, композицією та підбором кольорів.

Тло у Миколаївському розпису було тільки зелене, а сам орнамент тільки рослинний. Миколаївський розпис — пласке писання, малюнок накладається на малюнок, колір на колір. І все це відрізняє його від знайомої нам Петріківки.

Пані Анжела провела зі слухачами майстер- клас з роспису, але я з нетерпінням чекатиму лекцію про таємниці і символізм розписів на скринях.

Красно дякую, пані Анжело за фантастичне знайомство з Миколаївкою!».

Фото Ирины Семенчук

Gorod.dp.ua на Facebook.


Марина  (07.08.22 02:40): Орнаменти - це гарно. З недавніх пір купую на Віоліті кераміку із росписом, бо це традиція, краса Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте