Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 26 апреля 2024
18:52

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У Дніпрі хочуть запровадити нову програму розвитку української мови

У Дніпрі хочуть запровадити нову програму розвитку української мови

У Дніпрі хочуть запровадити нову програму розвитку української мови. Її у нашому місті розробили спеціалісти, які сподіваються на підтримку влади і населення.

Сьогодні відзначається День української писемності та мови.


До цієї дати спеціалісти особливо підготувались, розробивши новітню програму розвитку рідної мови.

І про це вони розповіли сьогодні у Дніпрі.

Експерт комітету з питань освіти Суспільної ради при Дніпропетровській ОДА Василь Чабанов вважає, що українська мова недостатньо розвита в нашому регіоні. І тому треба прийняти нову програму її розвитку та популяризації, спираючись на досвід інших регіонів країни. Провідна роль у розробці цієї програми, за його словами, належить організації «Січеславська Просвіта».

Максим Ганістрат, представник «Січеславської Просвіти», відзначив, що у новій програмі головний акцент буде зроблено на популяризації мови за допомогою конкурсів, відеороликів, а також завдяки підтримці ЗМІ та влади.

– Програма розрахована на 5 років, - сказав він. – При її розробці був врахований досвід інших регіонів, - зокрема, Запорізької області. Ми сподіваємось, облрада підтримає цей проект. У вживанні української мови у Дніпрі є зміни на краще у сфері реклами, обслуговування населення. Але, наприклад, у транспорті, театральних закладах переважно застосовується російська мова.


Скільки саме коштів будуть вимагати на фінансування нової програми, Ганістрат не конкретизував. Але відмітив, що державне фінансування переважно буде використано на заохочення участі у конкурсах та інші форми мотивації впровадження української мови.

Представниця молодіжного центру «Струм» Олександра Ковальова згадала про власний негативний досвід мовних конфліктів під час навчання. Та раділа тому, що завдяки позиції громадських активістів українська мова все ширше лунає у вузівських аудиторіях Дніпра.


А голова комітету по взаємодії зі ЗМІ Суспільної ради при Дніпропетровській ОДА Віра Кас’янова додала, що нова програма Стратегії впровадження української мови на Дніпропетровщині вже здобула підтримку низки управлінь ДніпроОДА, а 27 листопада буде винесена на заключну сесію облради нинішнього скликання.

– Мова – це код, національні традиції, генетична пам’ять нашого народу, - визнала Віра. – Сподіваємося, програма буде підтримана народними обранцями.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте