Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
14:15

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Художники Петриківщини відзначили професійне свято

Художники Петриківщини відзначили професійне свято

Найбільша в Україні ложка та рогач, розмальовані Петриківським розписом, 200-метрова паперова стрічка «візерунок-бігунок» з петриківським орнаментом та самобутній Петриківський розпис. Це лише мала частка досягнень петриківських майстрів. На початку жовтня вся Україна відзначає День художника, однак для Петриківки – це особливе свято.

Привітав петриківських майстрів заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Каміль Примаков.

«Петриківка і розпис нерозривно поєднані між собою. Тут глибинно переплелися і вільний козацький дух, і історична пам’ять про минуле, і велика любов до рідного краю. Сьогодні Петриківський розпис – це бренд Дніпропетровщини та всієї України. Вас знають, вами пишаються. День художника – це не просто професійне свято для всіх петриківських майстрів. Це свято всього селища», - зазначив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Каміль Примаков.

Петриківка – це селище майстрів. Одна з його візитівок - найбільший орнаментальний розпис виконаний вручну. Рекорд зафіксований на 120-ти метровому паркані в Петриківці у 2012 році.

Тут можна знайти й найдовшу паперову стрічку «візерунок-бігунок» довжиною 210 метрів та найбільший рогач, які створили петриківські майстри. Вони зберігається в Петриківському музеї етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва.

Найбільша ложка, розмальована петриківським розписом, зберігається в музеї під відкритим небом «Пирогово» на Київщині.

У Петриківці на кожній вулиці свій музей. Тут розмальовано «петриківкою» все: стіни, ставні та навіть ворота. Петриківський декоративний розпис визнаний культурним надбанням людства, внесений до Списку нематеріальної культурної спадщини «ЮНЕСКО» та є своєрідною візитівкою Дніпропетровщини.



Gorod.dp.ua на Facebook.


Наталья  (09.10.16 21:46): Восхищаюсь петриковскими художниками. Красотища!!! Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті