Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Ср, 18 вересня 2024
17:15

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

АНД РВ


10 вересня 2024, 11:44

Психологічне тестування та профілактична робота з нагоди Всесвітнього дня запобігання самогубствам

10.09.2024 року психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія провів психологічне тестування суб’єкта пробації за його добровільною згодою. Під час зустрічі психологом був використаний опитувальник щодо стану здоров’я (Patient Health Questionnaire - PHQ-9).

Всесвітній день запобігання самогубствам, який відзначається щороку 10 вересня, присвячений запобіганню самогубствам у всьому світі. За даними Міжнародної асоціації запобігання самогубствам (IASP), цей день сприяє підвищенню обізнаності та пом’якшенню наслідків самогубств, а також є форумом для науковців, фахівців у галузі психічного здоров’я, кризових працівників, волонтерів та тих, хто пережив самогубство.

Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку майже 800 000 людей вмирають від самогубства. Ще більш шокуючим є те, що на кожне самогубство припадає понад 20 спроб самогубства, які робить кожна жертва.

Самогубства трапляються протягом усього життя і були другою провідною причиною смерті серед людей віком 15 -29 років у всьому світі у 2016 році. Самогубства трапляються не лише в країнах з високим рівнем доходу, а є глобальним явищем у всіх регіонах світу. Фактично, понад 79% світових самогубств у 2016 році сталися в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Дослідження показують, що повішення, отруєння пестицидами, самоспалення, вогнепальна зброя, утоплення та передозування наркотиками є одними з найпоширеніших способів самогубства в країнах світу.

Депресія – поширений розлад, який піддається лікуванню. Існують різноманітні засоби лікування депресії. Слід намагатися застосовувати психотерапію або медикаментозне лікування препаратами першої лінії до того, як проводити інші втручання.

Найбільш серйозним (найтяжчим) ускладненням депресії є суїцид.

Дуже важливо визначити поведінку людини, яка має суїцидальні думки. Ознаки та симптоми включають «втрату апетиту і сну, дратівливу поведінку, зміну способу життя, відчуженість, розмови про негативні речі, відсутність надії, самотність, відсутність хвилювання, вираження почуття невдачі, непотрібності, гніву і т. д. Найкращий спосіб, яким член сім’ї, родич або друг може надати негайну допомогу – це вислухати, зрозуміти і надати безумовну підтримку і моральну допомогу людині.

Гострі предмети, отруту і хімікати, сильнодіючі ліки, певні речі (фотографії, іграшки, листи тощо), які можуть стати тригером для суїцидальних дій, слід тримати подалі від людей з суїцидальними думками. Їм не можна дозволяти залишатися в кімнаті наодинці, вони повинні бути в оточенні інших людей. Якщо у них є окрема кімната, всі засувки повинні бути незамкненими, щоб людина була в безпеці, принаймні, до консультації з фахівцем (психологом, психотерапевтом, психіатром).

Самогубство - це трагічний акт, який демонструє відчай, і його запобігання вимагає подальшої турботи та уваги до цієї проблеми, в тому числі в громадах, а також серед членів сім’ї, осіб, які здійснюють догляд за хворими, та інших. Своєчасні, ефективні дії всіх зацікавлених сторін - урядів, громадянського суспільства, громад, сімей та окремих осіб - можуть дати надію і знизити рівень суїцидальної поведінки.

Профілактика самогубств вимагає прийняття ключових ефективних заходів, заснованих на доказах. У цьому контексті ВООЗ рекомендує такі дії:
• обмежити доступ до засобів самогубства, таких як пестициди, вогнепальна зброя, певні ліки тощо.
• взаємодіяти зі ЗМІ для відповідального висвітлення випадків самогубств.
• розвивати соціально-емоційні життєві навички у підлітків.
• забезпечити ранню ідентифікацію, оцінку, управління та подальший супровід кожного, хто постраждав від суїцидальної поведінки.

Створення надії через дії включає в себе підвищення обізнаності про запобігання самогубствам та зменшення стигми навколо самогубства.

У Всесвітній день запобігання самогубствам ВООЗ закликає уряди, громади, сім’ї, громадянське суспільство та окремих осіб зробити свій внесок у створення надії та бути світлом, що демонструє підтримку всім тим, хто втратив близьких через самогубство, і тим, хто вижив.

Створення надії через дії дає людям, які мають суїцидальні думки, докази того, що існують альтернативи самогубству, і допомагає людям відновити їхню пристрасть до життя.

Кожна п’ята людина думає про самогубство в певний момент протягом життя. Це не обов’язково означає наявність психічного розладу, але в багатьох випадках існує зв’язок, оскільки дослідження показали, що людина, яка переживає депресію, в 20 разів більше ризикує покінчити життя самогубством, ніж людина, яка не страждає на депресію.

Хоча за останнє десятиліття ситуація значно змінилася, все ще існують стигма і міфи, які певною мірою стосуються самогубств. Стигма та міфи можуть заважати нам розпізнати, коли хтось перебуває в групі ризику.

Деякі речі, про які варто подумати:

Розмова про самогубство може бути благанням про допомогу, ніколи не припускайте, що вони не накладуть на себе руки - завжди сприймайте їхні почуття серйозно. Більшість людей, які відчувають суїцидальні настрої, насправді не хочуть померти, вони хочуть, щоб ситуація, в якій вони перебувають, припинилася. Багато чого можна зробити, щоб запобігти самогубству за допомогою своєчасної підтримки.

Не бійтеся ставити прямі запитання - чи думаєте ви про те, щоб покінчити з життям? Вислухайте, дайте зрозуміти, що вам не байдуже, будьте неупередженими, спробуйте з’ясувати причини таких думок, заохочуйте жити сьогоднішнім днем, а не зосереджуватися лише на негативі, проблемах, бідах та складнощах життя, запитайте, чи є у них плани і мрії на кінець життя, заохочуйте звернутися за професійною допомогою.

Якщо ви відчуваєте безпосередню небезпеку, переконайтеся, що ці люди не залишаються наодинці, і самостійно зверніться за професійною допомогою. Не ігноруйте свою інтуїцію, - зазначив психолог Едуард Абашія.







Останній раз редагувалося: 10.09.2024 11:55
Переглядів: 61
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті