Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
12:45

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Переміщення фондів»: Що відбувається у відділі рідкісних книг Обласної наукової бібліотеки?

|«« «« »» »»|

Інформація Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки про переміщення фондів рідкісних книг стурбувала справжніх шанувальників літератури.

Днями ДОУНБ повідомила таку інформацію:

«Для розкриття наукової, культурної, історичної, духовної та матеріальної значущості документів сектору рідкісних та цінних книг та з метою поліпшення якості обслуговування користувачів, з урахуванням подій сьогодення, у секторі було проведено роботу з вивчення та переміщення фонду».

Цей процес спантеличив справжніх бібліофілів.

Адже для зберігання рідкісних книг потрібні спеціальні умови! Чи будуть вони створені там, куди переміщують ці книги?

Наш колега, журналіст Григорій Глоба провів власне розслідування та поділився з Міським сайтом таким матеріалом:

«Прочитавши про "роботу з вивчення та переміщення фонду з урахуванням подій сьогодення" у секторі рідкісних книг обласної наукової бібліотеки – я, зізнатися, напружився, бо прецедентів більш ніж достатньо. А сектор рідкісних книг ДОУНБ – це понад 8 000 раритетних екземплярів, починаючи зі стародруків XVII-XVIII століть. Словом, зовсім не той город, який варто пускати любителів боротьби з ідеологічно невитриманою літературою.

Втім, у бібліотеці запевняють: списувати дореволюційні скарби ніхто не збирається, просто підвела звичка висловлюватися хитромудрим канцеляритом.

– Ми справді перебираємо фонд, оскільки прийшла нова завідувачка сектором, яка приймає справи, – пояснює директор бібліотеки, Надія Миколаївна Титова. - Переміщення – у межах самого сектора, переставили деякі шафи та змінили порядок розташування книг. Навпаки, під час цієї роботи ми знайшли у каталозі, наприклад, прижиттєве видання Фонвізіна, яке чомусь лежало у сховищі, серед сучасних видань – ми перенесли його до сектора рідкісних книг, воно має зберігатися тут. Так, є вимога Мінкульту про списання російських книг, але воно стосується сучасних авторів, які підтримали агресію – наприклад, Прилепіна. А сектор рідкісних та цінних документів – це місце, куди приходять, в основному, науковці, та книги, які видаються лише до читального залу. І те, що найдорожчі з них ми зараз сховали від гріха подалі.

Інтер'єр сектора заспокоює - порожніх полиць, знайомих по не тикатимемо пальцем яким бібліотекам нашого міста, в ньому не спостерігається. Читача зустрічають виставки екслібрисів та маловідомого нинішнього читача явища - дореволюційних штампів книгарень.

Імена та адреси Катеринославської книготоргівлі

Наталія Едуардівна Кондратьєва, головний бібліотекар сектору оцифрування:

- У ході роботи нам траплялися численні книги зі штампами – раніше книгарні теж ставили на екземпляри свої штампи. Серед них є магазин Алексєєва – найбільший у Катеринославі, магазин родини Єгорових – один із перших; Шифермана, Брайловського. "Труд" - це мережевий магазин, він був не тільки в Катеринославі, а й у Москві, Харкові, Миколаєві та інших містах.

На вітрині є магазинні штампи з інших міст - Київ, Житомир, Ніжин, Херсон, Єлисаветград, Каховка. За деякими з них можна простежити історію магазинів - поряд два титульні аркуші зі штампами "Магазин Лігова" (Київ) та "Магазин Оглобліна (колишній Лігова)". Магазин Кронфельда дожив до кінця НЕПу - на його штампі стоїть вже не Єкатринослав, а "Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса".

За штампами помітно, що більшість дореволюційних книжкових базували саме на проспекті. Деякі з них є у довіднику "Весь Катеринослав", але не всі - за словами Наталії Едуардівни, розташування деяких досі не встановлене.

А подивитися, чим займається Сектор оцифровки та заразом познайомитися з деякими колекціями бібліотеки в електронному вигляді можна на сайті бібліотеки».

Фото – ДОУНБ та Григорій Глоба

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті