Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 12 травня 2024
04:06

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Нова топонімія Дніпра: Двірцева вулиця

Нова топонімія Дніпра: Двірцева вулиця

Нещодавно на карті нашого міста з'явилася Двірцева вулиця, але ні до Палацу Потьомкіна, ні до імперських особистостей вона не має жодного стосунку.

Ця невелика вулиця раніше мала назву Алеутська. Вона розташована в приватному секторі селища Нові Кайдаки, неподалік 11-ї міськлікарні.

Вулиця Двірцева – зовсім невелика за розміром і перетинає вулицю із ще однією гучною назвою: Фортечну.

Чому ця вулиця отримала таку гучну назву, чи був раніше палац, розповіли в Музеї історії Дніпра:

«Двірцева вулиця.

Які ваші перші асоціації? Аніяка імперська влада чи Катерина ІІ тут не замішана. Її назва походить від козацького військового палацу (т. зв. «двірця»), в якому засідала адміністрація Кодацької паланки Нової Запорізької Січі (щось на зразок сучасної обласної адміністрації). Документальні згадки про його існування маємо з 1765 р.

Існує припущення, що палац розташовувався біля однієї із в’їзних веж Новокодацької фортеці. Вулиця знаходиться неподалік можливого місця знаходження палацу. На думку історика І. Кочергіна, палац було збудовано з дерева. У його приміщеннях засідали: городовий отаман, полковник, осавул, писар, підписар, кодацький отаман, шафар кодацького перевозу.

З документів достеменно відомо, що саме у військовому палаці зупинявся кошовий отаман Запорізької Січі під час відвідин міста Новий Кодак. Тут же проходили й урочисті учти (банкети) на його честь. Так, наприклад, збереглися згадки про візити до Нового Кодаку останнього кошового отамана – Петра Калнишевського наприкінці лютого 1772 р. і 28 листопада 1774 р. В обох випадках П. Калнишевський зупинявся у військовому палаці Нового Кодаку.

Військовий палац міг бути однією з кількох адміністративних споруд паланкового міста. Так, історик Валентин Старостін зазначає, що: «паланочне місто мало значну кількість державних будівель, від яких до сьогодні зберігся лише перелік. Канцелярія, скарбниця, арсенал з пороховим льохом, церковне правління, митна контора при перевозі, шпиталь, школа, касарня, військовий палац <…>. Але як вони поєднувались, чи в одних будинках, чи мали окремі споруди сказати вже не можна. Тим більше не можна сказати як їх було збудовано: чи як звичайні хати, чи вони мали якийсь більш представницький вигляд».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті