Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
04:49

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі показали Німецький слід в історії України

У Дніпрі показали Німецький слід в історії України

Вагомим був внесок німців у розбудову міста на Дніпрі.

Адже вони славилися борошняним виробництвом, броварнями, виробництвом сільгосптехніки і багато ще чим. А яке сьогодення німецької громади нашого міста?

В Актовій залі Дніпровської Центральної міської бібліотеки пройшов День відкритих дверей громадської організації Дніпропетровське обласне товариство німців «Відергебурт». Напередодні в рамках цього ж проекту відкрилася виставка картин німецьких художників-громадян України під назвою «Німецький слід в історії України».

На відкритті вернісажу виступила заступник голови Ради Німців України, голова Асоціації Німців України Ангеліна Сергіївна Шардт, яка привезла полотна з міста Миколаєва. Це вже п’ята виставка, ініційована нею, з якою знайомляться дніпряни.

Нинішня експозиція вже побувала в Бундестазі Німеччини і мала великий суспільний резонанс.

На виставці, яка працює в ці дні до 10 листопада, представлені картини видатного німецького художника з окупованого міста Горлівка Гаррі Руффа (через війну переїхав до м. Одеси), члена Національної спілки художників України. Митцеві нині 93 роки, але він досі працює. На його полотнах – чудова архітектура німців України, передусім кірхи. Серед них і кірха в м. Дніпрі, яка нараховує понад півтора століття.

Відвідувачі знайомляться й з роботами Галини Невінчаної, Володимира Шенделя та інших обдарованих німецьких художників, громадян України. Їхні твори присвячені історії німецьких колоній, зокрема, на острові Хортиця в Запоріжжі.

На початку заходу 28 жовтня виступив з привітальним словом і доповіддю про роботу товариства його голова Володимир Альбертович Райнберг. Про історію німецьких колоній на території міста Дніпро і Дніпропетровської області розповів заслужений журналіст України, відомий письменник-краєзнавець Микола Петрович Чабан.

На Дні відкритих дверей показаний фільм про роботу й міжнародні проекти, проведені останнім часом у нашому місті Дніпропетровським обласним товариством німців «Відергебурт».

Учасникам презентації були запропоновані чотири (!) концерти музичних колективів: дитячо-юнацьких «Nachtigall»-керівник Світлана Миколаївна Махно, аккордіаністів «Prima»-керівник Станіслав Васильович Махно, дитячого німецького фолькльорного ансамблю Дніпровського ліцею №22 - керівник викладач німецької мови Олена Ломако та ансамблю дорослих-сеньорів «Guten Abend» - довголітній керівник Ельвіра Анатоліївна Соловйова.

Презентація товариства була цікава й шанувальникам народно-декоративного мистецтва. Викладач Володимир Карлович Гауз провів майстер-клас для охочих з плетіння стрічок у вигляді німецького прапора. Йому допомагали талановиті майстрині Валентина Береній та Тамара Остапенко.

Увічнювали для історії цей захід професійні фотокореспонденти, члени ДОТН «Відергебурт» Микола Миколайович Андреєв і Микола Іванович Кошелєв.

Наприкінці Дня відкритих дверей гостям запропоновано дегустацію німецьких страв, які приготувала кухар, член німецького товариства Ірина Миколаївна Петренко. Смаколики пішли на «ура».

Презентація розширила уявлення городян про товариство «Відергебурт», його історію і сьогодення.

27.10. виставку картин відкриває заступник голови Ради Німців України, голова Асоціації Німців України Ангеліна Сергіївна Шардт.
27.10. виставку картин відкриває заступник голови Ради Німців України, голова Асоціації Німців України Ангеліна Сергіївна Шардт.
Виступає дитячо-юнацький ансамбль «Nachtigall».
Виступає дитячо-юнацький ансамбль «Nachtigall».
Виступає ансамбль сеньйорів товариства «Guten Abend»
Виступає ансамбль сеньйорів товариства «Guten Abend»
Німецькі пісні виконує фольклорний ансамбль СШ №42
Німецькі пісні виконує фольклорний ансамбль СШ №42

День відкритих дверей.                          Дегустація німецьких національних страв у Центральній міській бібліотеці
День відкритих дверей. Дегустація німецьких національних страв у Центральній міській бібліотеці
Gorod.dp.ua на Facebook.


Ганна Д  (01.11.23 09:39): особливо вагомий внесок німці внесли у період другої світової війни, за що їм щира подяка від всіх українців. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті