Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 15 травня 2024
22:58

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У передмісті Дніпра виявили сказ у кота, який покусав чотирьох людей

У передмісті Дніпра виявили сказ у кота, який покусав чотирьох людей

На Дніпропетровщині виявили випадок сказу у тварини в селі Олександрівка Дніпровського району. Там кішка покусала чотирьох людей — їм вже зробили щеплення.

Випадок сказу у кота підтвердили у Держспоживслужбі регіону.

Володимир Карасьов перебував на своїй дачі в селі Олександрівка, коли його покусала кішка. Розповідає, спочатку тварина поводила себе спокійно, а згодом агресивно накинулася на нього.

"З кущів вистрибнула кішка і вкусила за ногу. Перед цим і ще кілька людей покусала там же на дачах. І при мені ще, поки думали, що з нею робити, ще одну людина вкусила, сусіда мого по дачі. Рана на морді, під оком, сильної піни не було, недоглянутий вигляд, вся в павутинні", – говорить Володимир Карасьов.
Наступного дня після укусу кішки, Володимир звернувся до травмпункту.

"Там зробили щеплення від сказу і направили в лікарню за місцем проживання. П'ять уколів будуть робити, імуноглобулін колоти та спостерігати. Це стандартна процедура, нічого тут страшного", – каже чоловік.
Кішку, каже Володимир, через два дні відправили на експертизу до вірусологічного відділу Дніпропетровської регіональної державної лабораторії. Там підтвердили у тварини сказ.

"В цій лабораторії проводять люмінесцентну мікроскопію мазків. Ось з головного мозку підозрюваної тварини, яка поступила до нас, робляться мазки головного мозку", – сказав потерпілий.
Вірусологічний відділ, каже його завідувачка, єдине місце на Дніпропетровщині, де діагностують сказ у тварин. З 2014 року там також досліджують звірів, привезених з Донеччини. З цього регіону найбільше випадків — з 20 зразків позитивні аналізи — у восьми. На Дніпропетровщині ситуація трохи краща, розповідає жінка.

"В цьому році наш відділ дослідив 250 патматеріалів на сказ, це і дикі тварини, і собаки та коти, корови. З них 24 – позитивні, тобто кожний десятий випадок — позитивний. Зараз на осінь різко пішло збільшення цих випадків", – каже Марина Ніконова.
Кіт, який покусав чоловіка в Олександрівці, каже головна спеціалістка Держпродспоживслужби Дніпропетровщини Вікторія Война, міг контактувати з інфікованими дикими тваринами. Розповідає, загалом постраждали чотири людини — їм вже зробили щеплення. Протягом року сказ серед тварин у межах міста не виявляли, всі випадки — в області.

"З початку року виявлено 24 випадки сказу. Це були коти, собаки, лисиці, дрібна рогата худоба. Щороку реєструється сказ і, на жаль, він зростає, тому що збільшується популяція лисиць. Це тварини, які є перенощиком сказу, тому що зараз військові дії й відстріл не проводиться", – сказала Вікторія Война.
У вірусологічному відділі кажуть, не варто вбивати тварину, адже це ускладнить підтвердження сказу. А якщо не робити профілактику після укусу, розповідає головна спеціалістка Держпродспоживслужби, це завершиться смертю для людини — бо хвороба стовідсотково летальна. Також жінка радить власникам тварин – робити щеплення.

Наразі фахівці Держпродспоживслужби проводять розслідування причини виникнення захворювання та вакцинацію всіх сприйнятливих тварин й інші заходи боротьби зі сказом у неблагополучному пункті. Олександрівка сусідствує з Одинковою, яка входить у межі Дніпра і знаходиться на лівобережжі.

Що відомо про сказ

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком запалення головного мозку зі швидким ураженням центральної нервової системи.

У разі несвоєчасного проведення профілактичних щеплень та зволікання з наданням медичної та ветеринарної допомоги смерть людини та тварини неминуча. Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини.

Хвороба передається при укусах скаженою твариною (90% випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру чи слизові оболонки (10% випадків). Інфіковану тварину вирізняє агресія, посилене слиновиділення, боязнь води, світла.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті