Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
09:39

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На виїзді з Дніпра водій Toyota на переході на смерть збив жінку: справу закрили

На виїзді з Дніпра водій Toyota на переході на смерть збив жінку: справу закрили

У понеділок, 9 січня, на трасі «Дніпро – Запоріжжя» сталася смертельна ДТП. Керманич автомобіля Toyota збив жінку. Постраждала отримала травми несумісні з життям і загинула на місці аварії. Проте, справа так і не дійшла до суду - слідче управління закрило кримінальне провадження.

В день ДТП, 9 січня 2023 року, до Єдиного реєстру внесли відомості по цій аварії за другою частиною статті 286 Кримінального кодексу України: порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо ці діяння спричинили смерть потерпілого. Згідної цієї статті водій Toyota міг отримати від 3 до 8 років позбавлення волі з позбавленням водійських прав або без нього. До суду справа не дійшла: слідчий закрив кримінальне провадження. Про це повідомляє захисник сторони постраждалої.

Слідчий закрив справу“у зв’язку з відсутністю ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України”. Тут варто зазначити, що у більшості випадків справи по смертельних ДТП доходять до суду. Навіть, якщо в аварії винний пішохід. Проте якщо водій свою вину визнає, платить компенсацію рідним загиблого і немає обставин, що обтяжують можливе покарання, то водію дають вирок до 5 років і призначають іспитовий строк, без відбуття основного покарання.


Як сталася ДТП

Слідство встановило, що в день ДТП 31-річний водій Toyota близько 7:00 рухався трасою Н-08 “Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя” зі сторони Запоріжжя у напрямку Дніпра. В районі села Братське керманич авто збив 22-річну жінку, яка рухалася по нерегульованому пішохідному переходу. Жінці відірвало ногу, зламало кістки черепа, також вона отримала безліч інших переломів і пошкоджень. Постраждала загинула на місці аварії.

На думку слідчого, аварія настала внаслідок дій пішохода, яка порушила пункт 4:14 Правил дорожнього руху України: пішоходам забороняється раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід.

Водій Toyota, який у справі проходить як “свідок”, розповів, що рухався трасою у крайній лівій смузі зі швидкістю приблизно 110 кілометрів на годину. Пішохода на розділовій смузі біля пішохідного переходу він, начебто, побачив здалеку, проте жінка, за словами водія, не подавала вигляду, що збирається переходити трасу. Тож він не знижував швидкість і продовжив рух. Потім в останній момент жінка начебто почала у швидкому темпі переходити дорогу і, водій намагався вивернути кермо і запобігти зіткненню, та не зміг. Автомобіль збив жінку, некеровано продовжив рух і Toyota злетіла у кювет. Водій після цього викликав “швидку” і залишався на місці ДТП.

Мати загиблої розповіла, що її донька працювала медичною сестрою у поліклініці у Дніпрі і в день ДТП зранку пішла на зупинку, щоб поїхати на роботу.

Судово-автотехнічна експертиза від 24 квітня 2023 року встановила, що швидкість автівки в момент ДТП складала не менше 115,6 кілометра за годину. Інша судово-автотехнічна експертиза, від 12 червня 2023 року, встановила, що дії водія авто не відповідали вимогам пунктів 12.6 “ґ” та 12.9 “б” ПДР України, тобто він перевищував максимально дозволену швидкість, проте “дані невідповідності з технічної точки зору не знаходяться в причинному зв’язку з даною ДТП”, а керманич Toyota “не мав технічної можливості уникнути даної ДТП”.

“Версія така, що пішохід не давала ознак того, що буде переходити дорогу. А коли водій під’їжджав, вона почала перебігати. І слідів гальмування, відповідно, немає”, – пояснив адвокат сторони потерпілої Станіслав Лисенко.
Після цього слідчий вирішив, що в діях водія “відсутній склад кримінального правопорушення, передбачений ч. 2 ст. 286 КК України. Тож він постановив закрити кримінальне провадження.


Що далі

Потерпіла планує подати заяву до суду щодо оскарження рішення слідства вже сьогодні. За словами адвоката, вина водія в цьому випадку визначається не слідством, а рішенням суду. Тому закриття справи є незаконною. Також Станіслав сказав, що навіть якщо і вірити водієві, він - за судовою практикою - все одно не позбавлений вини.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


биполярный лис  (22.08.23 22:05): Кто то в курсе, на кого зарегистрирована машина с номером АЕ 4000 ТХ ?
Раз у нас все во имя человека и всё на благо человека, может пришло время узнать имя этого человека? Тем более, раз дело закрыто то и тайны следствия нет. Имя героя которому всё можно в студию!
Відповісти | З цитатою
мда...  (17.08.23 15:05): похоже, вернулись во времена мусорского беспредела времен Януковича Відповісти | З цитатою
Тт  (17.08.23 14:31): Это не цинизм и не безграмотность, а что то совсем другое. Відповісти | З цитатою
Дед  (17.08.23 14:27): Рекомендую посмотреть а таком случае фильм " законопослушный гражданин".. и действовать согласно сюжета фильма. Может тогда начнут исполнять закон . Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
111  (17.08.23 14:21): "пешехода ... увидел издалека, однако женщина, по словам водителя, не подавала виду, что собирается переходить трассу. Он не снижал скорость и продолжил движение." - ну это верх цинизма, такое заявлять. Ладно ещё в городе бывают спорные ситуации, когда прямо возле переходов ждут маршрутку, но здесь-то? Или водитель считает, что человек в том месте на разделительной и, самое главное, перед пешеходным переходом может стоять просто так?

"то есть он превышал максимально разрешенную скорость, однако "данные несоответствия с технической точки зрения не находятся в причинной связи с данным ДТП”, а водитель Toyota “не имел технической возможности избежать данного ДТП”." - а как насчёт снижения тяжести последствий ДТП и более раннего реагирования, будь скорость в рамках ПДД? И ведь это скорость в момент ДТП, которую он вполне мог успеть частично снизить с более высокой.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
это что такое???  (17.08.23 14:06): Какое-то отребье решает по своему усмотрению, что убийца человека не совершил уголовного преступления? Кто этот водила? Очередной выродок зеленой власти? Как Трухин, который 6 человек покалечил и ходит улыбается, поскольку его бандюганы из его зеленой шайки отмазали? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті