Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 15 травня 2024
22:56

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Таємниці Дніпра: засновник спортивного рух у нашого міста зник у Маріуполі

Таємниці Дніпра: засновник спортивного рух у нашого міста зник у Маріуполі

130 років тому зачинателем організованого спортивного руху в Катеринославі став палкий ентузіаст активного способу життя Олександр Таушев.

Історики Дніпра досі сперечаються про те, який саме вид спорту в організованому вигляді та коли став першим розвиватись у Катеринославі. Але майже всі вони сходяться на думці, що величезний внесок у розвиток спорту в Катеринославі зробив дивовижна людина – Олександр Таушев. Багато хто його вважає піонером розвитку організованого спорту у нашому місті.

Його особистості було присвячено лекцію кандидата історичних наук Юрія Берестеня у Дніпровській бібліотеці української діаспори імені Джона Маккейна.

Цю лекцію відвідала відома дослідниця культурного життя Дніпра Ірина Семенчук, яка поділилася враженнями:

«Кандидат історичних наук, пан Юрій Берестень провів фантастичний історичний екскурс " Олександр Таушев - основоположник спортивного руху в Катеринославі".

Я хочу набратися сміливості і добавити, що цей рух міг з'явитися дякуючи другому Олександру - Олександру Полю, завдяки якому в нашому місті з'явилися ті, хто потребував заняття спортом: хворобливі діти робітників, студенти та іноземці.

З лекції ми дізнались , як у 1893 році було засновано велосипедне товариство і де знаходилась перша майстерня по прокату і ремонту велосипедов. Як у 1895 році Олександр Таушев виборов звання чемпіона Катеринослава з велосипедних перегонів.

Цікаво було дізнатись, що спортивні вподобання чемпіона не обмежувалися лише любов'ю до велосипедів . Паралельно він захоплюється легкою атлетикою, проводить постійні тренування з бігу. А В 1897 року О. Таушев почає тренування з важкої атлетики, яке "закінчилось" заснуванням атлетичного товариства – одного з перших міських спортивних клубів.

А ще завдяки пиклуванням спортсмена в Катеринославе був побудований гімнастичний зал, який пізніше перетворився на Зимовий театр.

Коли спортсмен починає захоплюватися важкою атлетикою, то для систематичних тренувань він облаштувує невелику тренувальну залу у себе в квартирі на вулиці Новодворянській, 10 , де займався вправами з гирями, штангою, гантелями.

А ще Олександр Таушев був одним із перших спортивних журналістів Катеринослава. Завдяки його репортажам вдалося встановити як розвивалось спортивне життя наприкінці XIX - початку XX ст.

На жаль відомості про цю людину обриваються Маріуполем у 1914 році. Але те, що в Дніпрі одна з вулиць носить його ім'я говорить про непересічність цієї постаті!

Я щиро дякую пану лектору за таку круту лекцію!».

Фото Ірини Семенчук





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
нових ліфтів планують встановити у Дніпрі у 2024 році.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті