Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
01:59

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

120-річний ювілей: у Дніпрі відкрили виставку, присвячену прозаїку-земляку Валер’яну Підмогильному

120-річний ювілей: у Дніпрі відкрили виставку, присвячену прозаїку-земляку Валер’яну Підмогильному

2 лютого, 120 років тому, на території сучасного Дніпра народився український письменник та перекладач, прозаїк доби «розстріляного відродження» Валер’ян Підмогильний.

У дніпровському музеї «Літературне Придніпров’я» до річниці його народження презентували експозицію.

Перші твори Підмогильний почав писати у 16 років, говорить співробітниця музею Анастасія Теплякова. Серед найвідоміших – роман «Невеличка драма», недопрацьована через затримання, «Повість без назви» та перший урбаністичний роман «Місто». Його автор спочатку хотів зробити комедією, але, розповідає Анастасія, після четвертого розділу переписав.

«Валер’ян Петрович народився у селі Чаплі, яке зараз фактично є у межах міста. Навчався він теж у межах Дніпра сьогоднішнього. І, власне, у цьому будинку «Літературного Придніпров’я» він працював у 1920 році, працював тут як вчитель математики. Відомий український письменник, так, працював як вчитель математики. Перші твори він підписував псевдонімом Лорд Лістер, вони з’явилися у ключі такої пінкертонівської літератури, детективної літератури», — розповіла Анастасія Теплякова .
Пізніше працював бібліографом у Києві, у часи голоду викладав українську у трудовій школі, працював у Харкові. Увесь цей час друкував свої оповідання та новели у збірках та журналах, видавав романи. Став одним із ініціаторів перекладу 15-томника Оноре де Бальзака та 25-томника Франса, перекладав Вольтера, Стендаля, Мопассана та інших. Переклади Підмогильного перевидають і нині.

8 грудня 1934 року Підмогильного заарештували, звинувативши у причетності до організації терору проти керівництва партії. Військова колегія Верховного суду СРСР засудила письменника до 10 років ув’язнення у Соловецькому таборі особливого призначення. У 1937, у 36 років, Валер’яна Підмогильного розстріляли.

«В експозиції представлені його вірші до дружини, він дуже переймався про сина. І взагалі був налаштований досить оптимістично. На Соловках працював, створив кілька нових прозових творів, перекладав, але, на жаль, ці твори не збереглися», — каже Анастасія Теплякова.
Анастасія говорить, творчий доробок Підмогильного не втрачає актуальності, багато цікавого і у біографії прозаїка, тому усіх охочих чекають на екскурсію експозицією.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті