Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 29 травня 2024
11:34

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Марганець святкує 70-річчя визволення від фашистських загарбників

Марганець святкує 70-річчя визволення від фашистських загарбників
Сьогодні, 6 лютого, місто Марганець святкує 70-річчя визволення від фашистських загарбників. Губернатор Дніпропетровщини Дмитро Колєсніков прийняв участь у мітингу-реквієму біля пам'ятника «Вічний вогонь», та привітав жителів міста зі святом.

« Сьогодні дійсно знаменний день - день , який завжди буде жити в серцях усіх жителів Марганця. Рівно 70 років тому війська Радянської армії звільнили місто від окупантів. Сьогодні вранці ми стоїмо під цим мирним небом завдяки тим, хто ціною власного життя визволяв нашу країну», - зазначив Дмитро Колєсніков.

Окупація міста Марганця тривала 904 дні. Всього за 2,5 роки окупації німецько окупантами було вбито і закатовано 665 чоловік мирних громадян та 2 тисячі військовополонених.

Звільнення міста від німецької окупації відбулося в ході Нікопольсько-Криворізької наступальної операції військ третього і четвертого Українських фронтів, проведеної 30 січня – 29 лютого 1944 року.

Слід зазначити, що на картах міста Марганцю не було. Значилися хутори Максимівка, Миколаївка, рудники Закамянка і Городище. Східну околицю цих селищ ворог обороняв два дні. З півночі і північного сходу наступала 203-я стрілецька дивізія, а зі сходу – 333-я Червонопрапорна Синельниківська стрілецька дивізія.

5 лютого 1944 року до 10 години ранку радянські війська оволоділи хутором Єлизаветинській, а об 11 годині 619-й полк (209-та стрілецька дивізія) відвоював Борисівку. 592-й полк 203-ї стрілецької дивізії звільнив Максимівку, а 1113-й і 1120-й полки 333-ї стрілецької дивізії – Миколаївку і рудники.

Вранці 6 лютого, після запеклого бою і атаки, радянські частини вибили фашистів із західного схилу яру Велика Кам'янка і зайняли Закамянку (592-й стрілецький полк), станцію Марганець і Городище (1113-й і 1120-й полки).

До 70- річчя визволення Марганцю від фашистських загарбників у місті відкрита виставка, присвячена воєнним рокам

Історико-краєзнавчий музей у місті Марганець був створений ще у 1969 році – 45 років тому – на громадських засадах. Наприкінці 90-х років він був закритий. Відновлена робота музею була лише у 2007 році. Сьогодні, у день, коли Марганець відзначає 70-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників, у музеї відкрита виставка періоду Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років. Участь у відкритті експозиції взяли губернатор Дмитро Колєсніков, міський голова Олег Бідняк, ветерани та жителі міста.

На виставці представлені фото та документи перших місяців війни, свідчення про створення партизанського загону та визволителів міста, Героїв Радянського Союзу. Тут представлена зброя періоду Великої Вітчизняної війни, банкноти, які ходили на окупованій території Української РСР (в тому числі й у Марганці).

Як розповів директор Марганецького міського краєзнавчого музею Костянтин Бакуров, для відвідувачів у музеї також діють експозиції: геологія та палеонтологія Придніпров'я; стародавня археологія краю; край у скіфські часи; край у козацькі часи; початок рудорозробок та створення міста; місто Марганець у роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 рр. Загалом фонди музею нараховують 5,7 тис. одиниць зберігання.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ген  (07.02.14 08:08): Немецкая профессиональная армия разбила советскую профессиональную армию. А советские резервисты разбили профессионалов третьего рейха и взяли берлин. Так спрашивается на фига профессиональные армии. Ни одна профессиональная армия не выигрывала войны.
Этот губернатор лжец уже задолбал, вместе со своим дудодом. Брешуть и брешуть. На кого это рассчитано. На люмпенов.
Відповісти | З цитатою
111111111  (06.02.14 23:51): Новостью ниже фашистские захватчики обещали 4-ре ляма евро на "энергоэффективность" Відповісти | З цитатою
mama  (06.02.14 22:09): победили немецких - победим и даунеких криминальних оккупантов Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Люто плюсую  (06.02.14 19:41): А когда будем отмечать освобождение Днепропетровска от рыговской криворожско-донецкой оккупации? Відповісти | З цитатою
Иван  (06.02.14 17:53): Героям слава! Відповісти | З цитатою
223  (06.02.14 17:18): Фашистские захватчики - президент, правительство и вся партия рыгов. Придется опять освобождать... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (14)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (12)

•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (9)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)

•  До України повертається пил з Сахари (5)

•  У Дніпрі відкрився вечірній базар у дворі старого цирку біля Центрального ринку «Озерка» (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті