Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
11:14

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпропетровську привітали петриківську громаду з перемогою

|«« «« »» »»|

У Дніпропетровському академічному театрі опери та балету відбулися урочисті збори з нагоди надання ЮНЕСКО Петриківському розпису статусу нематеріальної культурної спадщини людства.

Голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод привітав учасників заходу з визначною перемогою та зачитав слова вітання.

«Вітаю жителів Дніпропетровщини з нашою спільною історичною перемогою: ЮНЕСКО включило Петриківський розпис у Список нематеріальної культурної спадщини людства. Три роки ми вели серйозну роботу з розвитку та підтримки Петриківського розпису за кордоном і всередині країни. Проведено більше п'ятдесяти міжнародних виставок, сотні мистецьких акцій, реалізовано велику кількість культурних та освітніх проектів. Я дякую за цю величезну роботу своїм землякам - Петриківським майстрам, освітянам, працівникам органів місцевого самоврядування, діячам культури і мистецтва - всім, для кого Петриківка стала невід'ємною частиною життя. Особливо я хочу подякувати Голові обласної ради Євгену Удоду за власний внесок в просування Петриківського розпису. Нам є чим пишатися!», - йдеться у привітанні Віце-прем'єра Олександра Вілкула.

У рамках урочистостей відбувся святковий концерт кращих творчих колективів Дніпропетровської області, а також виставка провідних робіт Петриківських художників і майстер-клас від майстрів Петриківського розпису.

Євген Удод зазначив, що ідея внесення Петриківського розпису до списку ЮНЕСКО належить Олександру Вілкулу. «Визнання Петриківського розпису в ЮНЕСКО - важлива іміджева подія для області та всієї країни. Цей імідж послужить добру службу нашому регіону. І ми перетворимо його на конкретну користь для Дніпропетровщини. Безумовно, це стало наслідком великої підготовчої роботи, в якій ми відчували серйозну підтримку на національному рівні», - сказав він.

«Петриківський розпис – це душа України. І наше завдання: розвивати цю унікальну культурну спадщину людства. Я особисто буду робити все можливе, щоб знання і унікальний талант петриківських майстрів передавався майбутнім поколінням. Всі започатковані раніше проекти будуть продовжені й надалі. У тому числі, це стосується проведення традиційного міжнародного фестивалю-ярмарку «Петриківський дивоцвіт», навчальних програм Петриківського розпису у дитсадках, школах та вишах, тематичних виставок та акцій», - сказав Олександр Вілкул.

Також будуть ініційовані і нові проекти. Зокрема, з 13 по 18 грудня в Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова (м. Київ, вул. Пирогова, 9) проходить виставка Петриківського розпису. В експозиції виставки представлено понад 50 кращих робіт 4-х поколінь провідних Петриківських майстрів декоративного розпису 20-21 століття. Серед експонатів, зокрема, декоративні панно або так звані «мальовки», дерев’яні вироби (скрині, вази, інші побутові речі). У рамках виставки Петриківські майстри, студенти та журналісти розмалювали найбільшу в Україні п'ятиметрову дерев'яну ложку в Петриківському стилі. Цей рекорд як «Найбільший предмет мистецтва Петриківського розпису» в Україні зафіксував керівник Національного проекту «Книга рекордів України». В подальшому виставки провідних Петриківських майстрів пройдуть в регіонах країни, в тому числі, в музеях Києва. Вже 20 грудня виставка Петриківського розпису буде експонуватися в Києві Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті