Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 20 червня 2024
15:02

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Естафету марафону «Слава визволителям» приймає Дніпропетровськ

|«« «« »» »»|

25 жовтня 1943 року радянські війська здобули довгоочікувану перемогу у битвах за визволення Дніпропетровська.

У кровопролитних боях за визволення міста полягли сотні солдатів, тисячі – були поранені. Звання Героїв Радянського Союзу отримали 27 воїнів. Сьогодні Дніпропетровщина відзначає 70-річчя визволення обласного центру від фашистських загарбників.

«70-років пройшло з моменту визволення Дніпропетровська від фашистів. Мирне небо далося нашим дідам та прадідам важкою ціною. Після війни їм довелося відновлювати інфраструктуру міста – школи, лікарні, заводи. Обов’язок нашого покоління – працювати так, аби ветерани мали гідне життя, щоб вони бачили процвітання своєї рідної країни», - наголошує Дмитро Колєсніков.

У цей день вшанувати пам'ять загиблих та подякувати ветеранам на Площі Вічної Слави зібралися керівники області та міста, школярі та студенти, громадськість. Розпочався урочистий мітинг з хвилини мовчання та 10 пострілів військового салюту. Після чого квіти до Монументу вічної слави поклали заступник голови облдержадміністрації Вадим Нестеренко, голова обласної ради Євген Удод, міський голова Іван Куліченко, голова Дніпропетровської обласної ради ветеранів України, генерал-майор Станіслав Шевченко, голова Дніпропетровської міської ради ветеранів, генерал-полковник Анатолій Клешня, керівники силових структур області, ветерани Великої Вітчизняної війни, громадськість.

Спогадами про визволення Дніпропетровська поділився голова Дніпропетровської міської ради ветеранів, генерал-полковник Анатолій Клешня. Він розповів, що у визволенні міста брали участь Перша гвардійська армія. В межах міста форсували р. Дніпро 152-а стрілецька дивізія (с. Діївка ) та 39-а гвардійсько-стрілецька дивізія (селище Лоцманська-Кам’янка). З повітря дії наземних сил підтримували 17-а повітряна армія.

З нагоди 70-річчя визволення Дніпропетровська від фашистських загарбників цього дня також відбулося урочисте спецпогашення святковим поштовим штемпелем «70 років визволення міста Дніпропетровська від фашистських загарбників» на маркованому художньому конверті «70 років визволення України від фашистських загарбників».

Спеціальний поштовий штемпель виготовляється Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» і використовується лише один день. Відмінністю від поштових штемпелів стандартного зразка є зовнішнє оформлення. Дата, зазначена на поштовому штемпелі, відповідає дню ювілею. На ньому також зазначається назва події і зображується художній малюнок.

Ювілейні конверти з відбитком святкового штемпеля займають почесні місця в колекціях філателістів усього світу. Письмова кореспонденція з відбитком пам’ятного штемпеля доносить інформацію по всій країні та далеко за її межі.

«Цього дня 70 років тому відбулась завершальна битва за визволення Дніпропетровська та Дніпродзержинська. У нашому місті перед війною мешкало практично півмільйона городян, тоді як після війни – 290 тисяч. Сьогодні ми як мешканці Дніпропетровська віддаємо дань пам’яті та шани ветеранам-визволителям, завдяки яким та тисячам наших співвітчизників, що загинули, ми живемо під мирним небом. Лише 53 учасники оборони та визволення Дніпропетровська залишилося на сьогодні серед нас. Ми щиро вдячні за їх мужність, героїзм та справжній патріотизм», - зазначив міський голова Іван Куліченко.

Gorod.dp.ua на Facebook.


777  (26.10.13 00:05): В 1941-42гг итальянцев в Днепропетровске было полно, например они восстанавливли МфХс-мост и на кладбище был итальянский участок... Відповісти | З цитатою
Синяя птица  (25.10.13 17:37): Для марафону маловато коксу. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У МОЗ заявили, що українці зловживають сіллю: проблема у хлібові (10)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (9)

•  Сильна злива та гроза. Як Дніпро впорався з черговим циклоном (9)

•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (8)

•  У Дніпрі відремонтували аварійні дерев'яні сходи до мосту на Монастирський острів: прохід відкрито (7)

•  Монастирський острів: ідеальний відпочинок у серці Дніпра (7)

•  Кабмін змінив правила перевірки водіїв на стан сп'яніння (6)

•  У Дніпрі оновлюють аварійний трамвайний переїзд на розі просп. Лесі Українки та вул. Степана Бандери (6)

•  Автівку повністю зім'яло: у Дніпрі на Набережній Заводській Lexus вилетів з дороги та врізався в білборд, водія та пасажирку ушпиталили (5)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті