Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 20 червня 2024
14:39

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Розпочала роботу виставка архівних документів «Визволення Дніпропетровська»

Розпочала роботу виставка архівних документів «Визволення Дніпропетровська»
З нагоди 70-ї річниці визволення Дніпропетровська та Дніпропетровської області від фашистських загарбників в приміщенні облдержадміністрації за адресою пр. Кірова, 1 розпочала свою роботу виставка архівних документів «Визволення Дніпропетровська».

За дорученням губернатора Дмитра Колєснікова його заступник – керівник апарату Надія Подоплєлова відкрила експозицію. Виставка проходить у рамках виконання завдання Президента України Віктора Януковича щодо збереження пам’яті про Велику Перемогу. Виставка триватиме до 25 жовтня, після чого буде переміщена до будівлі Державного архіву Дніпропетровської області (вул. К. Лібкнехта, 89), де продовжиться до 5 листопада.

«У наступному році Дніпропетровщина і вся Україна відзначає 70-річчя визволення від фашистських загарбників. Нашим губернатором Дмитром Валерійовичем Колєсніковим поставлено чітке завдання – на високому рівні вшанувати пам'ять тих, хто віддав життя за Перемогу, забезпечити турботою і увагою героїв-визволителів, які сьогодні живуть поруч з нами. Великий Подвиг передається з покоління в покоління в сім'ях, зберігається в пам'ятниках і музеях, шанується на найвищому державному рівні», - зазначила Надія Подоплєлова.

Вона наголосила, що по всій території країни до днів визволення від фашистських загарбників проходять мітинги, святкування, відкриваються виставки та музейні експозиції.

«Сьогодні в рамках марафону «Слава визволителям» ми відкриваємо архівну виставку «Визволення Дніпропетровська». Це та правдива історія героїзму наших дідів і батьків, наших земляків, яку ми зберігаємо і передаємо з покоління в покоління», - зазначила Надія Подоплєлова.

На виставці експонуватимуться 110 чорно-білих та кольорових фотокопій відомих і маловідомих архівних документів із фондів Державного архіву Дніпропетровської області, Центрального державного кінофотофоноархіву (ЦДКФФА) України ім. Г. С. Пшеничного та приватних колекцій, а також газетних матеріалів і зведень «Радінформбюро», що відображають події Великої Вітчизняної війни на території Дніпропетровської області.

На стендах розділу «На захист вітчизни», будуть представлені заяви тих, хто пішов добровольцями на фронт, фотографії перших місяців війни, статті з газети Дніпровська правда.

У розділі «Два роки окупації» експонуватимуться документи німецької окупаційної влади, українських допоміжних установ і організацій, де відображені різні сторони життя жителів окупованої Дніпропетровщини: постанови, накази, особові документи, фотографія членів Дніпропетровської міської (української допоміжної) управи, фотографії обласного центру 1942–1943 років.

У розділі «Остарбайтери» експонуватимуться копії листів вихідців із Дніпропетровської області з місць невільницької праці, трудові книжки, світлини того часу і фотографія кладовища остарбайтерів у Німеччині, що була зроблена в 90-х роках ХХ століття. Також уперше будуть експонуватися документи, що передані до держархіву тільки у березні 2013 року: фотографії дівчат, що працювали на примусових роботах в Австрії, особові документи.

Розділ «Злочини окупантів» містить копії документів німецької окупаційної адміністрації та Комісії з обліку збитків, заподіяних німецько-фашистськими загарбниками та їх посібниками. Документи дають можливість наочно показати всі жахи наведення так званого «нового порядку» й «остаточного вирішення єврейського питання» – поневолення та масового знищення мирного населення. Будуть представлені фотографії, що були зроблені під час ексгумації жертв фашистів і сучасні світлини тих місць.

У розділі «Рух опору» буде представлений звіт німецько-фашистських військових про боротьбу з партизанами у придніпровських плавнях у 1941 році, а також звіт про ці події Нікопольського міському компартії та інші документи.

Значною мірою розділ «Визволення Дніпропетровщини у 1943–1944 роках» наповнений фотографіями із ЦДКФФА, що були отримані держархівом області у 2013 році. Стенди з розділами «Контрольні роботи школярів м. Дніпропетровська «Що я пережив під час окупації», «Відбудова області після окупації» і «Перемога» завершують виставку.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:

   


Лариса  (22.10.13 23:15): Ветеранов конечно жалко. В СССР им предоставляли всевозможные льготы, бесплатное лечение и отдых в лучших санаториях и воен.госпиталях, уважение, внимание и почет сограждан. В нынешние разбойные времена все это уже недостижимо. Проср..ли великую державу, за что и страдаем. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
рекомендувач  (22.10.13 20:28): Полуфашисты шагают по Крещатику в лице "Свободовцев" и их прехлебателей.А власти куда смотрят,ветеранов жалко Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У МОЗ заявили, що українці зловживають сіллю: проблема у хлібові (10)

•  Сильна злива та гроза. Як Дніпро впорався з черговим циклоном (9)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (9)

•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (8)

•  У Дніпрі відремонтували аварійні дерев'яні сходи до мосту на Монастирський острів: прохід відкрито (7)

•  Монастирський острів: ідеальний відпочинок у серці Дніпра (7)

•  У Дніпрі оновлюють аварійний трамвайний переїзд на розі просп. Лесі Українки та вул. Степана Бандери (6)

•  Кабмін змінив правила перевірки водіїв на стан сп'яніння (6)

•  Автівку повністю зім'яло: у Дніпрі на Набережній Заводській Lexus вилетів з дороги та врізався в білборд, водія та пасажирку ушпиталили (5)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті