Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 01 липня 2024
07:12

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На Дніпропетровщині розширюють мережу природно-заповідного фонду

|«« «« »» »»|

За останні шість років в області створено 48 заказників. Загалом на Дніпропетровщині налічується 170 об’єктів природно-заповідного фонду, загальна площа яких складає більше 88 тис. га. З них статус загальнодержавного значення мають 30 заповідних територій (біля 30 тис. га), інші 140 об’єктів (біля 58 тис. га) мають статус місцевого значення.

- Створення нових заказників і заповідних зон на Дніпропетровщині - це надважливе питання для такої індустріальної області як наша. Тому ми системно і послідовно створюємо в області території, захищені від будь-якого впливу. Тут зберігається ландшафт, розвивається унікальна флора і фауна, - сказав голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод. – Тому для нас дуже важливо, щоб в цю роботу спільно з обласною владою включалася громадськість.

Так, на Дніпропетровщині в рамках спільного партнерства між обласною владою, громадськими організаціями та бізнес-партнерами проводиться системна робота щодо збереження заповідних зон області. Так, вже третій рік поспіль на каналі Дніпро-Донбас, який є стратегічним водним об'єктом не лише для Дніпропетровщини, а й для сусідніх областей, тривають роботи з біомеліораціі - очищення води за допомогою риби. За цей час в канал випущено близько 6 млн. штук товстолобика, коропа і білого амура. Товстолобик відфільтрував воду від одноклітинних синьо-зелених водоростей, білий амур знищив вищу водну рослинність - роголистник, уруть, гречку земноводну.

- Проект біомеліораціі на каналі Дніпро-Донбас розроблявся протягом 2008-2010 років у плідній співпраці з обласною владою, провідними інститутами, які займаються вирішенням екологічних проблем та профільним Міністерством. Роботи на каналі проводяться з 2010 року і на сьогоднішній день вже очищено 54 км водойми, - повідомив голова правління громадської організації «Дніпровська природна інспекція» Віктор Кузора. - Згідно з висновками Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем, економія для держави на доочищенні води становить 28 млн. грн. Ми вдячні обласному керівництву за підтримку в цій роботі.

За словами головного інженера управління каналу Дніпро-Донбас Володимира Дубаса, очищення ділянок поетапно проводиться по всій території Дніпропетровської області. Біомеліорація дозволяє економити бюджетні кошти на експлуатацію каналу, а заростання водойми шкідливою рослинністю значно зменшилося.

- Системна робота сприяє відновленню екосистеми каналу. Ми вже зараз бачимо результат - це чиста вода, - заявив Євген Удод. За словами голови обласної ради, найголовніше для всіх любителів природи - об'єднати зусилля для збереження унікальних українських ландшафтів. І на прикладі спільної роботи по очищенню каналу Дніпро-Донбас видно, що це приносить серйозні плоди – за оцінками спеціалістів сьогодні Дніпро-Донбас вважається однією з найчистіших водойм на Дніпропетровщині.

Довідка:

З 2006 року діє Програма формування та розвитку національної екологічної мережі Дніпропетровської області на 2006-2015 роки, мета якої – розширити заповідні території до 8% від загальної площі Дніпропетровщини. Зараз заповідна зона займає більше 2,5% регіону. З початку дії Програми було створено 48 об’єктів ПЗФ, а площа заповідних територій збільшилася на 52,6 тис га.

З початку дії Програми площа заповідних територій збільшилася на
52,6 тис га. (48 об’єктів ПЗФ), а саме:

2006 рік – не створено об’єктів ПЗФ;
2007 рік – не створено об’єктів ПЗФ;
2008 рік – створено 5 об’єктів ПЗФ (10,7 тис. га);
2009 рік – створено 7 об’єктів ПЗФ (4,1 тис. га);
2010 рік – створено 5 об’єктів ПЗФ (7,4 тис. га);
2011 рік – створено 10 об’єктів ПЗФ (11,7 тис. га);
2012 рік – створено 7 об’єктів ПЗФ (6,3 тис. га);
2013 рік – створено 14 об’єктів ПЗФ (12,4 тис. га).

Gorod.dp.ua на Facebook.

2  

Sergeus  (01.08.13 21:40): Ещё себе земельку с выходом на водоём, отхватили людишки.
Валяю дурака  (31.07.13 19:23): Плотва да густера знатная на канале была, вязь, линь, жерех, судачки - и на тарань и на сковороду. Эт конечно хорошо, но хотелось бы узнать о правилах пользования заповедными зонами - можно ли на этом канале писать в воду с дюкера, а затем нырять, дабы словить толстолоба и жарить его опосля на медленном огне?
1

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (41)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (21)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (14)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (9)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (9)

•  За розтрату 17 млн грн державного майна засуджено екскерівника інституту трубної промисловості у Дніпрі (8)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (8)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті