Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
10:59

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Жителі Дніпропетровщини зможуть ознайомитися з історією становлення православ’я у регіоні

Жителі Дніпропетровщини зможуть ознайомитися з історією становлення православ’я у регіоні
У Дніпропетровську в приміщенні Державного архіву відкрилася виставка, присвячена 1025-річчю хрещення Київської Русі. На ній представлені унікальні матеріали з буденного життя країни дохристиянського періоду, становлення християнства, в тому числі різноманітні листування та накази, а також здобутки сучасного православ’я Дніпропетровщини.

Дана виставка буде представлена тут до 15 серпня поточного року.

«1025-річницю хрещення Київської Русі всі жителі нашої країни, в тому числі Дніпропетровщини, відзначають не просто, як релігійне свято, а й як велику об’єднавчу подію, символ соборності, самостійності та рівноправ’я, – сказав губернатор Дніпропетровщини Дмитро Колєсніков. – Виставка, що відкрилась у Державному архіві, дозволить жителям нашого регіону дізнатися більше про історію становлення православ’я та здобутки сучасності».

На виставці представлені матеріали історичних архівів України та Росії, які на сьогоднішній день доступні, зокрема, в електронному вигляді. Завдяки ним, жителі Дніпропетровщини зможуть ознайомитися з буденним життям Київської Русі дохристиянського періоду та з її хрещенням.

Голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков зазначає, що саме завдяки хрещенню, Київська Русь зміцнила свої позиції на міжнародній арені того часу. Із племінного об’єднання вона перетворилася на повноцінну державу, яка відіграє досить потужну роль у міждержавних відносинах.

«Закріпившись на політичному просторі, християнізація дала зачаток міждержавним культурним зв’язкам. Це обумовило подальше духовне та культурне становище на теренах Київської Русі», – сказав Дмитро Колєсніков.

Також до стенду «Катеринославська єпархія», представленому на виставці, залучені документи Державного архіву Дніпропетровської області. Тут представлено зародження та розвиток Катеринославської, а нині вже Дніпропетровської, єпархії. Зокрема, фотоматеріали та відомості про видатних діячів православної церкви – архієпископа Славенської і Херсонської єпархії Євгена Булгаріса, митрополита Катеринославського та Херсонес-Таврійського Гавриїла (Банулеску-Бодони), архієпископа Катеринославського Гавриїла (Розанова Василя Федоровича), Олександра Григоровича Макаревського (Преосвященного Феодосія) – 14-го єпископа Катеринославської губернії та інших.

Про зміни, які переживала сучасна єпархія впродовж XVIII–XX сторіч, зв'язок церкви та діючої влади Російської Імперії, а також розвиток духовного життя взагалі жителі регіону можуть дізнатися зі сторінок «Екатеринославских епархиальных ведомостей».

Не менш цікавим для відвідувачів виставки стане ознайомлення з історією становлення писемності на Русі. Копії указів Святішого Синоду, листування з іншими духовними установами, накази на будівництво та відкриття церков – усі ці документи розкривають, як змінювався церковний устрій на Катеринославщині від початку XVIII століття до 1917 року.

Крім того, на виставці проілюстровані також здобутки сучасного Дніпропетровського православ’я у розділі «Православ’я на Дніпропетровщині». Це цікаві фотоматеріали та замітки з сучасних видань Дніпропетровської єпархії.

Відвідати виставку можна по буднях з 10.00 до 17.00 до 15 серпня 2013 року.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Скептик  (26.07.13 13:22): И Харе Рама! Відповісти | З цитатою
Скептик  (26.07.13 13:22): Хоть я и неверующий, но таки Аллаху акбар! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
он  (26.07.13 13:13): КРещение Руси - ЭТО НЕ ПРАЗДНИК! скорбь великая скорее Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
777  (26.07.13 13:12): Вначале надо разобраться что есть ПРАВОСЛАВИЕ! Но это явно не иудейская вера, привнесенная к нам с Иерусалимских холмов с целью порабощения великого народа!

И почему у т.н. христианства и религий столько конфессий? Бог же ведь он один! Задуматься стоит однако.
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
ПопАдя  (26.07.13 12:32): Достижения современности
Автомобили-яхты - иностранного производства, икра - заморская, купола-унитазы- золочённые, кровать - трёхместная, душ - шарко(за воду не платим, эл-во высасываем из близлежащих жилых-нежилых построек), вера - в добро и только в него.
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
дитячих та спортивних майданчиків відремонтують у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті