Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
19:45

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Відкрилася виставка майстрині Петриківського розпису В. Панко

|«« «« »» »»|

У Дніпропетровську урочисто відкрито виставку, присвячену 35-річчю творчої діяльності відомої майстрині Петриківського розпису Валентини Панко.

Захід відбувся в рамках реалізації Програм и розвитку культури у Дніпропетровській області.

- Земля Дніпропетровщини багата на талановитих людей. Роботи майстрів з Петриківки сьогодні відомі у багатьох країнах світу. І за це ми маємо дякувати батькові Валентини Панко, видатному художнику Федору Панку – людині, яка присвятила все своє життя відродженню унікального виду декоративного мистецтва нашого народу. Петриківський розпис є невід'ємною частиною української культури, це візитна картка Придніпров'я. Сьогодні наш Президент Віктор Янукович ставить важливе завдання – збереження культурних та духовних цінностей нашого народу. Тому ми маємо зберегти цей осередок самобутньої культури, створити необхідні умови для його розвитку та передати надбання майстрів Петриківки наступним поколінням, - зазначає Євген Удод.

Федір Панко навчався в Петриківській школі декоративного малювання, де під керівництвом відомого майстра народної творчості УРСР Тетяни Пати вивчав мотиви і композиційні принципи створення декоративного орнаменту . Він розробив особливу техніку підлакового розпису по дереву та заснував єдину в Україні та світі фабрику Петриківського розпису « Дружба». Також він став першим вчителем для своєї доньки Валентини, яка натхненно продовжила його справу і досягла великих успіхів у мистецтві декративного розпису. Роботи талановитої художниці створені з різноманітних матеріалів, починаючи з папера, дерева та скла, і закінчуючи полотном , керамікою та металом. Вона неодноразово брала участь у багатьох обласних, державних та закордонних художніх заходах. На виставці у Дніпропетровському художньому музеї представлено майже 70 творів майстрині.

Творчість таких видатних майстрів, як Валентина Панко – це вагомий внесок у культуру нашого краю . Петриківцям вдалося не тільки відродити та продовжити традиції давнього українського мистецтва, але й популяризувати його.

За словами голови обласної ради, сьогодні Дніпропетровська область активно налагоджує політичні, економічні та міжкультурні зв'язки з іншими країнами та розкриває себе як регіон великих можливостей.

- Ми приділяємо особливу увагу розвитку сфери туризму в регіоні. І одним з найцікавіших культурних явищ для туристів є живе мистецтво Петриківки. Тому ми робимо все можливе задля того, аби Петриківський розпис отримав статус всесвітньої нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО , - зауважує Євген Удод.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Художній музей  (30.03.13 11:12): Виставка працюватиме по 28 квітня 2013 р.
Адреса музею: вул. Шевченка, 21
Музей працює з 10:00 до 17:30 (каса до 17.00)
вихідний день — п`ятниця
Перший понеділок місяця — санітарний день
Тел. 744-60-35, 47-33-38
artmuseum.dp.ua
Відповісти | З цитатою
АЯ  (29.03.13 11:05): и где проходит выставка??? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті