Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 26 июня 2024
12:35

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Кожне місто має право на велику людину

Кожне місто має право на велику людину
У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулися традиційні читання "До витоків: Павло Загребельний і «місто вишневих обріїв»", присвячені 88-річчю від дня народження Майстра.

Щорічні літературні читання зібрали в іменній аудиторії студентів, викладачів та численних поціновувачів творчості Павла Архиповича – славетного випускника Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, класика української літератури, письменника світового рівня.

Відкриваючи захід, доктор історичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Васильович Іваненко високо відзначив результати тієї постійної та плідної діяльності, що проводиться в університеті для збереження і примноження славних традицій. "Мені дуже приємно, що в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара вже стало доброю традицією в перші жовтневі дні вшановувати пам’ять видатного українця XX століття, талановитого митця, нашого випускника Павла Загребельного. Павло Архипович – унікальна фігура. Він належить до числа тих видатних вихованців університету, які й до цього часу формують позитивний імідж своєї Альма-матер не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Тож висловлюю щиру подяку колегам з кафедри української літератури за їхню велику і, без перебільшення, багатогранну роботу в напрямі всебічного дослідження творчого феномену П. Загребельного. Сподіваюся, що сьогоднішні читання стануть ще одним вагомим кроком на шляху осягнення творчого доробку митця та увічнення історичної пам'яті про цю видатну людину", – сказав Валентин Васильович.

Важливість естафети передачі досвіду попередніх поколінь вихованців ДНУ добре розуміють і нинішні студенти. "Багато років тому Павло Архипович закінчив наш університет, але сьогодні повертається до нас неосяжною планетою під назвою література. І ми вважаємо справою честі залишити для прийдешніх поколінь пам'ять про цю прекрасну планету, вловивши ту мить, коли вона, обертаючись, затрималась у часі і просторі тут, на дніпропетровському обрії", – говорять вони.

Справді, з нашим містом пов’язана, мабуть, найкраща і найсвітліша пора життя Павла Загребельного. Адже Дніпропетровськ – не просто місто, де майбутній патріарх української літератури прожив вісім років. Дніпропетровськ для нього став хоча й короткочасним, проте визначальним епізодом життя – навчання, початок роботи, перша стаття в газеті, перше оповідання, перша книжка, кохання, народження дітей… "Навіть коли ти народився не в місті, а десь у глухому селі, відірваному й відрізаному від світу, якесь місто неодмінно має супроводжувати тебе в житті, стати мовби дороговказом, твоїм символом і натхненням. Дніпропетровськ став для мене таким місцем", – скаже пізніше сам письменник.

Так само, як і Дніпропетровський університет – не просто навчальний заклад, який дав Павлові Загребельному вищу освіту. Саме у стінах тоді ще Дніпропетровського державного університету, де він навчався на історико-філологічному факультеті (1946-1951 рр.), відбулося його входження в літературу, окреслилась його людська і творча неповторність, про яку й сьогодні пам’ятають у нас ті, кому пощастило знати його, учити і вчитися з ним. Саме у нашому університеті Павло Архипович зустрів ту, кого називав "своєю надією і своїм порятунком" – дружину Еллу Михайлівну.

Відтак цьогорічні читання й були тематично спрямовані розповісти про роки, коли П. Загребельний жив і творив у нашому місті. Зокрема, прозвучали епізоди із студентського життя письменника, а також документально підкріплені уривки зі спогадів викладачів і випускників Дніпропетровського національного університету, які працювали та вчилися разом з Павлом Архиповичем. З цікавими доповідями "Павло Загребельний і Дніпропетровськ" та "Семіотика міського простору в творах П Загребельного" виступили професор і викладач кафедри української літератури Нінель Іванівна Заверталюк та Катерина Олександрівна Корнілова. Творче бачення самобутньої постаті Павла Загребельного, підсилене талановитими студентськими поезіями, вражаючою літературно-музичною композицією та змістовною книжковою виставкою – усе це створило неповторну, емоційно насичену духовну ауру, яка об’єднала всіх присутніх.

У кінці зустрічі слово було надано шановному гостю – відповідальному секретарю Дніпропетровської обласної організації Національної спілки письменників України Григорію Миколайовичу Гарченку, який, у свою чергу, поділився з учасниками заходу своїми особистими спогадами і курйозними історіями з життя видатного письменника.

"Хай б’ється серце пам'яті й любові,
Нехай не згасне творчості політ.
Нема митця, цілуєм його скроні
За цінний вклад в літературний світ".

Студентка II курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства
Вікторія Ярова

Gorod.dp.ua на Facebook.


Виктор Березка  (10.10.12 13:50): Всегда зачитывался романами Павла Загребельного, особенно "Диво", читая их на украинском языке, получая огромное удовольствие. Это был настоящий классик советской украинской литературы, но по каким то причинам, не был таким известным, как Гончар, хотя давал тому фору по многим показателям. А самое главное - не перекрашивался, как это делал автор "Прапороносцив", именем которого назван ДНУ. Ответить | С цитатой
Сноб  (07.10.12 21:23): Странно, что здесь до сих пор не появилось откликов. В своё время меня поразил роман Загребельного "З погляду вічності", который я впервые прочитал на русском языке, а потом рассмаковывал на украинском.

Не хочу противопоставлять Загребельного Гончару, но стоит отметить, что Павел Архипович не повёлся на националистическое кокетство, как Олесь Гончар, который открывал учредительный съезд Руха в 1989 году.

Так называемые "патриоты" Украины, считающие себя сторонниками и носителями национальной культуры, в основной массе дремуче невежественные люди. Был момент убедиться в том, что о Гончаре они что-то слышали (ещё бы, если его "Знаменоносцев" изучали в школе!), а о П.А. Загребельном не имели НИКАКОГО понятия.
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (17)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (11)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (8)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте