Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 02 мая 2024
22:11

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Атака на приймальні комісії

Атака на приймальні комісії
Нині гаряча пора для абітурієнтів. Кількість поданих заяв у вузи України станом на 16 липня перевищила мільйон. Як повідомляє Міносвіти, тільки кожна восьма — в електронному вигляді. Учорашні випускники шкіл, незважаючи на липневу спеку, подалися штурмувати приймальні комісії з документами в руках. За два тижні у Дніпропетровській області подано 82330 заяв. Кількісно наша область зараз друга в Україні.

Майбутні юристи й «китайці» штурмують ДНУ

17 липня у приймальній комісії ДНУ все ще вишукувалися черги. Іногородні скаржаться, що 14-й корпус ледве знайшли, адже в парку вузу майже немає знаків, що вказують на приймальну комісію.

Тетяна поступає одночасно в ДНУ ім. О. Гончара і в НГУ. В першому надіється вступити або на гідрометеорологію, або на геологію. Сім осіб попереду за чергу не вважає: «Подивилися б ви, що було тут спочатку!». Але на електронний вступ дівчина сподіватися не буде: пробувала подавати заяву, але все зависло... До того ж, чомусь система визначила її як особу чоловічої статі, а однокласнику з балами накрутила.

Мирослав подає заяви одразу в п’ять вузів: ДНУ, Університет імені Альфреда Нобеля, НГУ, юридичну й митну академії. Електронну заяву подати не вийшло, навіть не зміг зайти на сайт.

У прес-службі ДНУ ім. О. Гончара черги з 5—10 осіб серйозною перешкодою не вважають. Як розповіла помічник ректора вузу Алла Бахметьєва, спочатку біля приймальної комісії було гаряче, а зараз ажіотаж уже падає...

— Ми просили абітурієнтів не приходити всім у перші дні, бо час зарахування ніяк не впливає на рейтинг, але це не допомогло, — підкреслила помічник ректора.

Але, незважаючи на черги, ДНУ, як шостий в Україні вуз за обсягами держзамовлення, залишається одним з найпопулярніших у місті, приймальну комісію цього вузу найбільше атакували абітурієнти: за перші 10 днів вступної кампанії в ньому прийняли й обробили 15,5 тисячі заяв (13 тисяч — особистих, 2,5 — електронних). Найбільший попит мають спеціальності правознавство, китайська мова (конкурс по 20 осіб на місце), міжнародні економічні відносини — 19, управління персоналом — 18, туризм — 22, лабораторна діагностика, менеджмент, журналістика, екологія — понад 10 осіб на місце.

В НГУ і розкажуть, і покажуть

При вході в гірничий університет нас зустрічає чоловік з бейджиком «консультант». «Куди поступаєте?», — цікавиться. Немов регулювальник руху, консультант уміло управляє невичерпним потоком абітурієнтів, відповідно до сертифікатів може порадити спеціальність.

Миколі, щоправда, така допомога не знадобилася. Він цілеспрямовано вступає в гірничий на екологію. Документи подав спочатку в Донецький юридичний інститут, а потім уже сюди. Щоб не їхати в Донецьк зайвий раз, намагався подати заяву через Інтернет. Але вийшло тільки зареєструватися — далі сайт завис.

Марія ж тільки планує скористатися електронною системою, щоб подати заяву до Харкова. У Дніпропетровську вже відстояла три черги в ДНУ (журналістика, правознавство, політологія), тепер — гірничий.

За словами редактора прес-центру вузу Дарини Бутко, навіть незважаючи на підвищення бала тестів з профільних предметів до 140, бажаючих стати студентами НГУ не поменшало.

— У перші два тижні, — розповідає Дарина, — тут був ажіотаж. Але ми робимо все, щоб не було черг. У приймальній комісії працює кілька консультантів — доцентів кафедр.

За словами секретаря приймальної комісії НГУ Антона Кожевникова, ноу-хау вузу — здача одного пакета документів одразу на 3 спеціальності.

ДНУЗТ: нинішні студенти допомагають майбутнім

У приймальній комісії Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту все, як у пісні Валерія Меладзе, «без суєти». По периметру розставлені столи, за якими сидять студенти — ні, не майбутні, а нинішні. Тому склад приймальної комісії мало відрізняється від тих, кого вона приймає. Зате процес іде швидко.

Як розповів нам член комісії другокурсник Олексій, прийомом абітурієнтів він і його однокурсники займаються замість виробничої практики. Черг немає, навіть навпаки — деякі столи стоять порожні, тому що в приймальній комісії кілька десятків осіб. Говорить, за день вони з колегою приймають у середньому десять абітурієнтів. Популярні серед потенційних студентів — механіка й економіка.

Іра можливість вступу використовує по максимуму — 5 вузів, у кожному по 3 спеціальності. Для неї і мами ДНУЗТ — останній пункт вступного марафону. Тут націлюються на економічну кібернетику й менеджмент. Не проти б і на філологію поступити, але бюджетних місць на такі спеціальності немає. Із уже «випробуваних» вузів кращою називають організацію прийому документів у митній академії — там усе строго по номерах. Відповідно до списку певну кількість абітурієнтів запрошують у призначений час, оформляють, і тільки потім заходить наступна група. Електронну заяву подавати не думала — вважає, надійніше самому віднести документи.

Опору в ОПОРІ шукали пільговики

Про складності використання Інтернет-сервісів у ході вступної кампанії-2012 та інші абітурієнтські проблеми ми запитали довгострокового незалежного спостерігача з громадської мережі ОПОРА Тетяну Козак. За її словами, у перші дні вступної кампанії їй кілька разів за день дзвонили стурбовані батьки. Скаржилися, що зависає інформаційна система «Конкурс» — або не показує частину абітурієнтів, або відображає дані некоректно. Проблему вирішено.

Також до спостерігача зверталися пільговики. В основному щодо недавньої зміни в законодавстві, відповідно до якої діти шахтарів певних категорій можуть поступати у вузи поза конкурсом. Закон набув чинності тільки на початку липня, й більшість потенційних студентів та й представників приймальних комісій не встигли зорієнтуватися. Абітурієнтам довелося навіть звернутися до нотаріуса, щоб встигнути оформити численні необхідні довідки до кінця вступної кампанії.

Як подати заяву в систему «Електронний вступ»


Щоб скористатися електронною системою подачі заяв, абітурієнт має бути випускником 2008—2012 років, уперше здобувати вищу освіту, мати сертифікати ЗНО й атестат з однаковими персональними даними. Також він не повинен належати до категорії осіб, що мають особливі умови вступу.

Про особливі умови вступу

Подавати заяву на вступ через мережу можуть всі без винятку, підкреслюють в Міністерстві освіти. Однак ті, хто мають особливі умови вступу, повинні приїхати до вузу, щоб підтвердити це документами.

Отже, особливі умови вступу мають:

  • інваліди I і II груп і діти-інваліди у віці до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю);
  • діти-сироти й діти, позбавлені батьківської опіки, а також особи з їхнього числа, у віці до 23 років;
  • особи, яким відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи» надано право пільгового зарахування;
  • особи, які зараховані на умовах цільового прийому відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 р. №1159 «Про підготовку фахівців для роботи в сільській місцевості».
Корисні телефонии
  • Спеціальний оперативний штаб з питань вступної кампанії працює в головному управлінні освіти й науки облдержадміністрації. Завдання цього штабу — надавати дійову консультаційну допомогу абітурієнтам.
    Телефон гарячої лінії: (056) 770-82-42.
  • Всеукраїнська гаряча лінія громадської мережі ОПОРА:
    (044) 2225727.
  • Гаряча лінія представництва громадської мережі ОПОРА у Кривому Розі (спостерігач Денис): (096)920-48-20.

Gorod.dp.ua на Facebook.


konfeta  (21.07.12 17:44): Сами создали геморрой что разрешили подавать документы сразу в несколько ВУЗов!!! геморрой создали, преимущественно, приемной комиссии, которая набирает сотни личных дел, а они (абитуриенты) потом сваливают в другой ВУЗ... Ответить | С цитатой
ПациентСМИгрени  (20.07.12 19:04): Марс атакует. Сникерс в засаде на Баунти. Твикс хочет к ним присоединиться, но без "солодкої нуги" Натса кака-то не вяжется. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте