Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 08 июля 2024
01:58

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

ОСББ та ЖБК — без землі, що «Летучі голандці»

ОСББ та ЖБК — без землі, що «Летучі голандці»
У ресурсному центрі Дніпропетровської міської Асоціації «Наш дім» у рамках реалізації програми «Реформування житлово-комунального господарства через забезпечення передачі прибудинкової території ОСББ» пройшла серія зустрічей-семінарів з головами ЖБК та ОСББ.

Тема дуже важлива, бо стосується земельних питань. За підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», Асоціація «Наш дім» мала можливість забезпечити роботу та залучити фахових спеціалістів з землевпорядкування та архітектури для вирішення проблемних питань, що виникають, починаючі з підготовки та збору необхідних документів для оформлення правовстановлюючого акту на право користування земельною ділянкою, що є прибудинковою територією ОСББ та ЖБК.

У місті Дніпропетровську близько тисячі ЖБК та ОСББ, а земельне питання вирішене тільки у двох. Ще у 2008 році ЖБК та ОСББ зверталися до міської ради, що б депутати «спустили їх будинки на землю», бо без вирішення цього питання виникала маса проблем. Одна з таких - незаконні забудови на прибудинковій території, друга – невизначеність меж призводила до непорозумінь з виконавчими службами міста, які під загрозою штрафів примушують ЖБК та ОСББ утримувати спірні ділянки землі, на яких розташовані кіоски, базари та інші об’єкти, що не мають ніякого відношення до будинку. Така ситуація гальмує створення нових ОСББ, бо без земельної ділянки будинок - просто купа будівельних матеріалів, які не дають мешканцям впевненості на майбутнє. І це третя глобальна проблема.

Робоча група проекту під керівництвом депутата Дніпропетровської міської ради, кандидата юридичних наук, доцента кафедри цивільно-правових дисциплін Академії митної служби України, Пилипенко Анжеліки Анатоліївни, на одному з засідань виступила з ініціативою створення коаліції між Асоціацією «Наш дім» та ОСББ і ЖБК, що зацікавлені в оформленні земельних ділянок і розробці ефективного і простого механізму їх відведення.

На останньому засіданні голови ЖБК та ОСББ зустрілися з профільними спеціалістами – заступником начальника ГоловАПУ Чайкою Ларисою Василівною, заступником директора землевпорядного підприємства «Градзем» та головним спеціалістом відділу реформування міського Управління житлового господарства Петровою Іриною Анатолівною. В процесі спілкування спеціалісти розповіли, з чого потрібно починати, які документи потрібно підготувати, визначили процедуру подання заяви та поетапність процедури оформлення земельних ділянок. Звернули увагу на недосконалість та суперечливість чинних нормативних актів, що регулюють зазначені питання, наголосили на нюансах, які можуть завадити при оформлені прибудинкової території.

З’ясувалося, що у тих будинках, де виведені квартири у нежитлові приміщення, а власники - підприємці вже орендували земельні ділянки на прибудинковій території ЖБК або ОСББ, мешканці вже не зможуть оформити землю у постійне користування. У них є два шляхи – або також оформлювати оренду земельної ділянки, або оскаржувати дії підприємців-сусідів в суді. Для багатьох ця звістка була шокуючою, бо ніхто навіть не підозрював, що підписуючи дозвіл на відкриття на першому поверсі аптеки, магазину та інших об’єктів підприємницької діяльності всі мешканці будинку автоматично стають заручниками ситуації і будуть змушені витрачати більші кошти ніж ті, що не мають у будинку підприємців.

Gorod.dp.ua на Facebook.


ігор  (20.06.12 19:27): Процедура оформлення земельної ділянки навіть під давно побудований багатоквартирний будинок дуже дорога та заплутана. А все що не логічно те рано чи пізно відімре. Чого варта лише норма за якою у тих будинках, де виведені квартири у нежитлові приміщення, а власники - підприємці вже орендували земельні ділянки на прибудинковій території ЖБК або ОСББ, мешканці вже не зможуть оформити землю у постійне користування. У них є два шляхи – або також оформлювати оренду земельної ділянки, або оскаржувати дії підприємців-сусідів в суді. Наприклад я представляю багатоквартирний будинок і не оформляю земельну ділянку в оренду нехай міська влада здасть її в оренду комусь іншому. Погано що до того часу як ідіотські норми самі відімруть постраждають люди. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (36)

•  Невдалий маневр через знеструмлення мережі: у Дніпрі зіткнулися трамваї №12 та №16 (15)

•  У Міненерго сподіваються, що ситуація з відключеннями світла покращиться у найближчі тижні (12)

•  Чому зникає зв’язок під час відключень світла? У Дніпрі мобільні оператори дали пояснення (9)

•  Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник (7)

•  На Дніпропетровщині до 15 років за ґратами засуджено правоохоронця, який «зливав» представнику фсб рф паролі для проходження блокпостів (6)

•  Інсульт «помолодшав» на 10-15 років: як мешканцям уникнути порушення мозкового кровообігу (6)

•  Історія Дніпра: Де було відкрито перший критий басейн нашого міста (6)

•  У Дніпрі виявили ще один старовинний паровоз! (5)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте