Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 02 мая 2024
04:31

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Чаша музичного нектару

Чаша музичного нектару
Як тільки сутінки спустяться над містом, вечір запалює ліхтарі на вулицях, і вогники у вікнах будинків. Та найяскравішими вогнями спалахують театри Дніпропетровська, які ваблять перехожих афішами, завітати до царства муз.

Щовечора, яка б не стояла надворі погода, лютий мороз чи невимовна спека травня, чи холодна весна як нині, серця меломанів розвеселить і втішить панна Музика, яка проживає у казковому сяючому палаці на ім’я Філармонія. Сьогодні мова піде про неї.

Нещодавно, фіолетово-золотого березневого вечора тут відбувся ювілейний Концерт, присвячений 75-річчю Дніпропетровської філармонії, одного з найпопулярніших осередків музичної культури нашого міста (директор – заслужений діяч мистецтв України Тетяна Соломка).

Спершу, як і годиться, лунали виступи-привітання, відбулося вручення грамот кільком артистам від представників обласної та міської влади. Запам’ятався виступ вікарія Дніпропетровської Єпархії, єпископа Новомосковського Євлогія, який зі сцени благословив ювілейне дійство і мовив напутнє слово артистам на майбуття. Зокрема, він сказав, що «музика угодна Богу і у Великий піст, якщо вона служить благій справі втішання людської душі».

Перше відділення концерту розпочалося виступом Джаз-оркестру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Юрія Паламарчука, який задав святковий настрій, виконавши дві знамениті грайливі штучки Коула Портера, одного з найвидатніших майстрів легкого жанру американської музики - “Love for sale” та «Big Swing».

Оперний твір Джуліо Каччіні «Ave Maria» виконала з творчим піднесенням заслужена артистка України Галина Кузяєва у супроводі камерного ансамблю «Юні віртуози» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Євгена Фролова. Улюблениця публіки пані Галина вкотре зачарувала слухачів і глядачів своїм дивовижним тембристим сопрано і пишною красою.

«Чарівниці», так називається ансамбль бандуристів Філармонії (художній керівник, заслужений працівник культури України Світлана Овчарова), іскрометно заграли й заспівали українську народну пісню «Ой, є в лісі калина».

А квінтет «Престиж» (художній керівник, заслужений артист України Євген Токолов ) потішив серця шанувальників народної музики «Українським вернісажем»

Камерний хор (хормейстер Євгенія Нічвеєва) полонив глядача світовим шедевром. великий Джордж Гершвін, напевно, був би радий почути у виконанні артистів нашої Філармонії натхненну імпровізацію його безсмертного твору «I Got Rhythm» («Я відчуваю ритм»).

У виконанні молодого тріо, яке склали Леся Рожкова (сопрано), Володимир Зубань (акордеон) та Віталій Рожков (саксофон), свіжо й оригінально пролунав знаменитий хіт Сальваторе Адамо «Tombe la neige” («Падає сніг»). Варто зробити заслужений комплімент пані Лесі не тільки за її голос, а й за французький прононс. Можна було подумати, що то співає справжня парижанка.

Дует Діяни Ватіян та Вадима Кочеткова у супроводі джаз-оркестру Філармонії навіяв приємні ностальгійні спогади справжнім меломанам, майстерно виконавши супер-хіт Френка Сінатри кінця 1960-х «Something stupid”.

Перше відділення завершив дует Роландас (баритон) та Катерина Миколайко (сопрано), які виконали сучасну улюблену пісню мільйонів із репертуару Філіпа Кіркорова та Анни Нетребко «Любов, я чую голос твій».

Після короткого антракту Друге відділення заполонив своїм феєричним виступом Академічний симфонічний оркестр під орудою заслуженого діяча мистецтв України

Наталії Пономарчук. Колектив оркестру, який за останні роки зміцнів творчо, духовно і фізично, перебуває нині на підйомі. Він став перлиною і гордістю Філармонії, завоював серця не тільки дніпропетровців, не тільки мешканців України, а й слухачів Іспанії, Італії, Португалії своїм високим мистецтвом. Диригент, вийшовши на сценічний подіум, потиснула руку Першій Скрипці, Тетяні Даниловій, змахнула диригентською паличкою і полилися чарівні звуки. Спершу у виконанні колективу оркестру пролунала увертюра до опери «Руслан і Людмила» Михайла Глінки. За нею гостя із Києва, заслужена артистка України Лілія Гревцова виконала арію Джульєти із опери Шарля Гуно «Ромео і Джульєта» та арію Іоланти із однойменної опери Петра Чайковського. Виступ оркестру, завершився урочистою увертюрою Петра Чайковського «1812».

Після фінальних акордів глядачі, стоячи, бурхливо вітали артистів оркестру. Залу заполонив шквал аплодисментів, вигуків «браво!» та «бравіссімо!»

Вела концерт чарівна артистична Тетяна Трофименко. Про неї розповідають, що вона ніколи не пише наперед текстів своїх виступів, їх просто не існує, вона видає експромти із життя композиторів, із історії творів. Ведуча «не вантажила» глядачів і слухачів важкими історичними пасажами, не робила нудної ювілейної доповіді про 75-річну біографію славної ювілярки Пані Тетяна, як завжди, дотепно імпровізувала, розповідаючи про досягнення Храму Музики. Серед її жартів запам’ятався, наприклад, такий: «За ці роки Філармонія значно збагатилася...» Залою пробіг легкий шепіт. «Та ви не подумайте, що ми збагатилися матеріально, - додала ведуча. - Ні! Нам це не загрожує. Ми збагатилися на людей, на талановитих артистів, які і є головним скарбом Філармонії».

Варто зауважити, що ювілейний концерт було продумано і збудовано так, щоб глядачі з найрізноманітнішими смаками і вподобаннями знайшли для себе радість і втіху. Він нагадував чашу з дорогоцінним музичним нектаром, який піднесли артисти своїм шанувальникам. І щоб цей нектар нам смакував, добряче попрацювали десятки і сотні артистів за сім з половиною десятиліть. Концерт увібрав у себе розмаїття талантів всієї Філармонії, і шарм історичної будівлі з її драматичною історією, і навіть той факт, що в ній колись грав сам великий Сергій Рахманінов, і епопею боротьби артистів за долю симфонічного оркестру, яка увінчалася блискучою перемогою – усе це смакувало у тім ювілейнім нектарі, відлунювало в залу святковою радістю, щирою любов’ю до свого ремесла і високого покликання.

Добра тобі і щастя, розкрилених талантів, нових творчих досягнень, Філармоніє, любов наша і радість! Вітаємо тебе з ювілеєм!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


МИП  (30.03.12 08:53): Неужели на фото наша филармония? Давно не было возможности послушать любимую музыку и за 1,5 года так все изменилось. С юбилеем Вас! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте