Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 16 мая 2024
18:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Статистика ко Всемирному дню народонаселения

Статистика ко Всемирному дню народонаселения
sibilev.net
Сьогодні на планеті проживають 6 млрд. жителів, на території України – 46 млн., на Дніпропетровщині – майже 3,4 млн., з них в обласному центрі – 1013,5 тис. чоловік.

За чисельністю населення наша область посідає друге місце після Донецької (4,5 млн.). Далі йдуть такі області, як Харківська (2,8 млн.),Львівська (2,5 млн.), Одеська (2,4 млн.), Луганська (2,3 млн.). Найменше населення у Чернівецькій області, де проживає 904 тис. чоловік. У столиці – майже 2,8 млн. жителів.

Питома вага Дніпропетровської області в Україні становить 5,3% за територією та 7,3% – за чисельністю населення. Основна частина її жителів мешкають у містах і селищах міського типу – 84%, у селах –16%.

Тільки перепис населення зможе відповісти на питання “скільки нас?”, “хто ми?”, ”які ми?”.

Як відомо, рахувати себе люди почали здавна. Перші в історії людства обліки населення були проведені в стародавніх державах Месопотамії, в Єгипті, Індії, Китаї. Всі ці обліки були примітивними і найчастіше носили символічний характер.

Є відомості, що перші переписи населення були проведені в Китаї понад чотири тисячі років тому, один з них – в епоху легендарної династії Ся ще в 2238р. до н.е. У Європі переписи відбулися в древній Греції та у Римській імперії. На Русі за наказом Петра I для обліку населення проводилися так звані “ревізькі казки”. Єдиний перепис населення Російської імперії був проведений на початку 1897р., а перший перепис радянських часів – у серпні 1920р. Потім були переписи 1923, 1926, 1939 років і післявоєнні переписи – 1959, 1970, 1979, 1989 років.

Перший Всеукраїнський перепис населення розпочався 5 грудня 2001 року. За його даними на території Дніпропетровської області проживали 3,6 млн. осіб, з них 46% – чоловіки й 54% – жінки. За період, який минув від перепису населення 2001 року, кількість жителів області скоротилася на 212,1 тис. осіб. Під впливом природного та міграційного рухів відбуваються і структурні зміни населення. Якщо за даними перепису населення 1979 року частка населення у віці, старшому за працездатний, в загальній його кількості складала 17%, 1989 – 20%, то за даними Всеукраїнського перепису 2001 року – майже чверть дніпропетровців. А в таких районах області, як Павлоградський, Петриківський та Петропавлівський на початок 2010 року майже кожний третій мешканець був пенсійного віку (чоловіки – 60 років і старше, жінки – 55 років і старше).

Зміни вікової структури населення є важливим показником наслідків соціально–демографічних процесів, що відбуваються як в області, так і в державі. Зростання питомої ваги старших вікових груп та зменшення частки дітей і підлітків у загальній чисельності населення впливають на показники демографічного навантаження на населення працездатного віку. Все це може показати майбутній перепис населення України.

Довідка:

Всесвітній день народонаселення — міжнародний день, що відзначаєтсья 11 липня. Мета дня — привернути увагу до питань народонаселення, програмам спільного розвитку, пошуку рішення загальних проблем. (wikipedia.org)

Gorod.dp.ua на Facebook.


Анна  (11.07.10 10:20): \"Тільки перепис населення зможе відповісти на питання “скільки нас?”, “хто ми?”, ”які ми?”. \"
Очень сомневаюсь, что кого то волнуют второй и третий вопросы...
Ответить | С цитатой
Землянин  (09.07.10 19:38): Шесть млрд на планете было в 2000 г. Сейчас 6.8 млрд.))) Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте