Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 15 августа 2024
17:16

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В День археолога днепрянам напомнили о нашем «пионере» таких исследований

В День археолога днепрянам напомнили о нашем «пионере» таких исследований

Сегодня, 15 августа, отмечается День археолога Украины.

Конечно, раскопками древних поселений, курганов и прочих захоронений занимались с древнейших времен. Об этом свидетельствует множество исторических локаций, которые еще в древности были раскопаны и разграблены искателями сокровищ.

А вот одним из первых, кто подошел к археологическим раскопкам с научной обоснованностью, стал наш выдающийся земляк Дмитрий Иванович Яворницкий.

О Яворницком-археологе напомнили в Усадьбе Дмитрия Яворницкого:

«15 серпня - День археолога в Україні!

Вітаємо всіх причетних, гідних послідовників справи Дмитра Івановича Яворницького! Важливих вам знахідок та успішних експедицій!

Дмитро Яворницький стояв біля витоків української археології та був автором одним з перших публічних лекцій, присвячених археологічній діяльності.

Вчений брав безпосередню участь в організації та роботі Всеросійських Археологічних з’їздів, зокрема ХІІІ Археологічного з’їзду 1905 р. в нашому місті, коли Катеринослав став своєрідним центром історичних та археологічних досліджень. Професор очолив Катеринославський історико-археологічний музей, який за тридцять років його діяльності став одним з найбільших та найбагатших в Україні, у тому числі і за рахунок археологічного фонду.

Важливо, що саме Д.І. Яворницький домігсяпроведення однієї з найбільш масштабних у світовій археологічній практиці експедицій, відомій як Дніпробудівська археологічна експедиція (1927-1932 рр.). Тоді, перед затопленням дніпрових порогів, було врятовано більше 40 тисяч старожитностей, які поповнили фонди українських музеїв.

Тоді ж зусиллями експедиції було віднайдено один з найбільших скарбів у Східній Європі - Вознесенський скарб, у складі якого - відомий срібний орел хана Аспаруха».

Фото – Усадьба Дмитрия Яворницкого. 



Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте