Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 21 червня 2024
23:24

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Хупа зі справжнього гетто та секретний місячний модуль: Добірка найцікавіших експонатів музеїв Дніпра

Хупа зі справжнього гетто та секретний місячний модуль: Добірка найцікавіших експонатів музеїв Дніпра

КУСТ звернувся до представників/ць музеїв Дніпра та попрохав розповісти про найцікавіші експонати на їхню думку.

Ось добірка "перлин" з колекцій дніпровських закладів до Міжнародного дня музеїв.

"Фрагмент порцелянового іконостаса"

Фрагмент фарфорового иконостаса. Фото: из архива Музея истории Днепра
Фрагмент фарфорового иконостаса. Фото: из архива Музея истории Днепра

Фрагмент порцелянового іконостаса з колекції Музею історії Дніпра походить з Вознесенської церкви, яка була розташована на вулиці Казанська (сучасна вулиця Грушевського). У 1935 роках було прийнято рішення про її знесення, оскільки вона заважала прокладанню нової траси на Запоріжжя. Церкву знищували вибухами, але через те, що будівля виявилась надзвичайно міцною, підривні роботи тривали протягом трьох днів. 

Існує легенда, що віряни зібрали рештки зруйнованого іконостаса і роздали по різних церквах міста як святині. Цікавим є те, що фрагмент порцелянового іконостаса з Вознесенської церкви, який знаходиться в експозиції Музею історії Дніпра, знайшли на дзвіниці Троїцького собору. У 2020 році його подарував музею колекціонер Павло Маменко. 

Музей історії Дніпра працює щодня з 10:00 до 18:00, окрім понеділка. 

Адреса: вул. Воскресенська, 14.

"Секретний місячний модуль"

Фото: из архива Технического музея \
Фото: из архива Технического музея \"Машины времени\"

У Технічному музеї "Машина часу" є компактний міський автомобіль "Лосеня", створений в середині 80-х років. Форма – мініавтобус. Щоб сісти на передні сидіння, відкидається лобове скло, рульове колесо переводиться у вертикальне положення й зсуваються назад маленькі передні двері. Якщо придивитись, то можна побачити багато космічних образів у цьому автомобілі: космоліт, місяцехід. А, можливо, "Лосеня" – це зовсім не машина, а секретний місячний модуль?

Музей працює щодня з четверга по неділю з 10:00 до 18:00. 

Вихідні: понеділок – середа

Адреса: вул. Мандриківська, 44.

"Хвильовий маятник"

Фото: из архива Музея интересной науки
Фото: из архива Музея интересной науки

Одним з багатьох експонатів Музею цікавої науки є хвильовий маятник. По ньому гості можуть наочно спостерігати, як народжуються хвилі, та усвідомити такі поняття як амплітуда, довжина, фаза та частота самої хвилі. Цей експонат може привести в дію навіть дитина.

Завітати до музею можна в будь-який день з 10:00 до 20:00.

Адреса: вул. Степана Бандери (Шмідта), 4.

"Старий чумацький маж, з загадковим походженням"

Фото: из архива Днепропетровского национального университета имени Д.И. Яворницкого
Фото: из архива Днепропетровского национального университета имени Д.И. Яворницкого

У 18 та 19-ому століттях на ньому чумаки возили сіль, рибу, дьоготь, ремісничі вироби та сільськогосподарську продукцію. А зараз він є перлиною колекції Історичного музею імені Дмитра Яворницького. Віталій Суховий, науковий співробітник музею розповідає історію походження експоната: 

"За легендою, його придбав сам Дмитро Іванович Яворницький за 100 рублів. Це є дивним, оскільки віз фіксується в музейному каталозі 1905 роком. Сума тоді для такого товару була досить неймовірною. Натомість каталог "стверджує", що віз придбав колекціонер Іван Михайлович Корнілов". 

Пізніше стало відомо, що пошуком чумацьких маж для музею займався Василь Строменко (знайомий художник Яворницького), якого у 1903 році призначили зберігачем закладу. На прохання Яворницького він їздив різними місцями, де збирав експонати для Катеринославського музею. Судячи за все, саме цей віз придбав пізніше Корнілов й самотужки доставив у музей. 

Подивитися експонат можна з 10 до 16:15, понеділок – вихідний. 

Адреса: проспект Дмитра Яворницького, 16.

"Хупа, під якою брали шлюб мешканці місцевого гетто в роки Голокосту"

Фото: из архива Музея
Фото: из архива Музея "Памяти еврейского народа и Холокоста в Украине"

У музеї Пам’яті єврейського народу та Голокосту в Україні є унікальна хупа (навіс над молодятами, які є євреями – виготовлений напередодні Другої світової війни в Могилеві-Подільському). Вона використовувалася у роки Голокосту: під нею брали шлюб мешканці місцевого гетто, де у часи нацистської окупації перебували до п'яти тисяч євреїв. Навіть в умовах фактичного ув’язнення, постійних принижень та знущань молоді євреї прагнули дотримуватись релігійної традиції шлюбного обряду.

Цю реліквію передали до Музею Григорієм (Гіршем) Доляром. Після війни він дбайливо зберігав речі, які разом з ним пройшли крізь гетто та військове лихоліття (сувій Тори, святі книги та полотнище весільного балдахіна). Пізніше все він подарував музею.

Подивитися експонат можна кожну середу та неділю з 10:00 до 19:00 (вхід – до 18:00). 

Адреса: вул. Шолом-Алейхема, 4/26, культурно-діловий центр "Менора".

"Унікальна театральна декорація до вистави"

Фото: из архива музея сопротивления Голодомору
Фото: из архива музея сопротивления Голодомору

У Музеї спротиву Голодомору є макет театральних декорацій до вистави за п'єсою Миколи Куліша "97". Автор – відомий дніпровський дисидент, діяч осередку Народного Руху України, сценограф і театральний художник Іван Шулик.

Макет театральних декорацій створили у 1987 році у Дніпропетровському молодіжному театрі. За словами працівників музею, експонат, без перебільшення, унікальний. Бо, по-перше, він існує лише в одному екземплярі, а по-друге, в подальші роки Іван Шулик, готуючи вистави, не робив попередніх макетів, а вже на самій сцені придумував та встановлював декорації. 

Подивитися експонат можна в будні з 10:00 до 17:00

Адреса: вул. Старокозацька, 40-Б.

"У цьому експонаті втілена травма від війни Сідура"

Фото: из архива Днепровского художественного музея
Фото: из архива Днепровского художественного музея

Вадим Сідур– скульптор з Дніпра, що в роки Другої світової війни під час звільнення Придніпров’я отримав важке поранення (на той момент йому було 18 років) та інвалідність.  У 1960-х Вадим Сідур намагавсяпрожити воєнну травму та втілити пам'ять про неї у свої станкові роботи. Які потім трансформувалися в монументи та встановлювалися у містах Німеччини. 

Але є твори митця, які не знайшли свого монументального втілення. Серед них "Пам'ятник загиблим дітям" (1968).  Цю скульптуру подарував Дніпровському художньому музею німецький професор Карл Аймермахер.

Подивитися експонат можна з середи по неділю з 10:00 до 17:30 (каса працює до 17:00). (Вихідні: понеділок, вівторок)

Адреса: вул. Шевченка, 21.

"Тарас Бульба з синами"

Фото: из архива Мемориального дома-музея
Фото: из архива Мемориального дома-музея "Усадьба Дмитрия Яворницкого"

Одним з найцікавіших експонатів у Садибі Дмитра Яворницького є настінний розпис: три козаки, що їдуть верхи на конях безкрайнім українським степом. З огляду на персонажів можна вгадати й назву сюжету – "Тарас Бульба з синами". 

Розпис був створений у 1920 році другом Дмитра Яворницького, художником Миколою Струнніковим. Цікаво, що відомий літературний персонаж опинився на цих стінах зовсім невипадково, адже ще в дитинстві саме зі знайомства з твором Миколи Гоголя "Тарас Бульба" шестирічний Дмитро Яворницький "став жити козаками та марити ними". Образи, які полюбились з дитинства, вчений попросив закарбувати у розписах на стінах свого "улюбленого Незамайківського куреню" – так називав свій будинок Яворницький.

Музей-будинок "Садиба Дмитра Яворницького" працює з вівторка по неділю з 11:00 до 16:45. Вихідний – понеділок. 

Адреса: площа Шевченка, 5.

"Портрет Олени Блаватської та її матері"

Фото: ukrinform-ua
Фото: ukrinform-ua

Портрет ймовірно був написаний в середині 1840-х років, прикрашав родинний маєток Ганів поблизу села Шандрівка і зберігався як сімейна реліквія. Він пережив переїзд в Крим у 1910-х роках, революційні події, часи репресій. Потім зберігався в Киргизії в одного з нащадків Олени Блаватської по батьківській лінії. У 1991 році портрет був переданий в дар Музейному центру О. П. Блаватської та її родини, повернувшись таким чином на Батьківщину.

Музейний центр О.П. Блаватської та її родини тимчасово закритий для відвідувачів.

Gorod.dp.ua на Facebook.


1111  (23.05.24 16:37): В информации о Шулике забыли добавить один очень важный пункт. А именно: алкоголик. И выгнали его из кукольного театра именно за пьянку. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (10)

•  Сильна злива та гроза. Як Дніпро впорався з черговим циклоном (9)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (9)

•  Монастирський острів: ідеальний відпочинок у серці Дніпра (7)

•  Автівку повністю зім'яло: у Дніпрі на Набережній Заводській Lexus вилетів з дороги та врізався в білборд, водія та пасажирку ушпиталили (7)

•  У Дніпрі відремонтували аварійні дерев'яні сходи до мосту на Монастирський острів: прохід відкрито (7)

•  У Дніпрі оновлюють аварійний трамвайний переїзд на розі просп. Лесі Українки та вул. Степана Бандери (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (5)

•  Кабмін змінив правила перевірки водіїв на стан сп'яніння (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті