Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
22:04

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Для дітей і поранених. В одній з лікарень Дніпра провели День донора

Для дітей і поранених. В одній з лікарень Дніпра провели День донора
У медзакладі Дніпра беруть кров у донора. Суспільне Дніпро

29 квітня в одному з медзакладів Дніпра провели День донора крові. До акції долучилися з пів сотні людей.

Місцевий житель Євген розповів Суспільному: здає кров близько 10 років. Поки навчався в інституті – був донором кожні 3 місяці. Тепер здає крові час від часу, коли є можливість.


"Це взагалі благодійність, я допомагаю хворим дітям, наприклад, як зараз. Також це важливо, бо крововтрати. У нас багато хлопців, які повертаються з фронту поранені, їх потрібно оперувати. Хочеться, аби більше людей знали про це, зверталися і були донорами. Це не страшно, і не боляче. Потрібна мотивація", — сказав чоловік.

Цього разу донацію крові ініціювали самі лікарі, каже медична директорка Наталя. Аби стати донором, за 48 годин до здачі крові не можна вживати алкогольні напої. Також треба мати вагу понад 55 кілограмів, а рівень гемоглобіну має бути вище за 125.


"І заклад, і взагалі країна зараз потребує достатньо великої кількості компонентів крові. Це і еритроцитарна маса, і свіжозаморожена плазма, і донорські тромбоцити. В залежності від фаху лікарні, від цього й залежатиме потреба. Наприклад, онкологічні клініки потребують всіх компонентів крові. Ті медзаклади, які займаються лікуванням тяжких хворих після травм, після поранень – вони також потребують донорських компонентів крові. Це може бути іноді і до 8 літрів крові", — зазначила вона.

За словами лікарки, у медзакладі намагаються завчасно забезпечити потреби, тож і проводять спеціальні дні донора. Зібрану 29 квітня кров залишать у лікарні, переливатимуть як хворим дітям, так і дорослим.

Також до медзакладу запрошують донорів кісткового мозку.

Як розповіла лікарка Марія, донором може стати чоловік або жінка, віком від 18 до 58 років з вагою понад 40 кілограмів, без хронічних захворювань. У медзакладі можна отримати конверт від Українського реєстру донорів кісткового мозку. В ньому є детальна інструкція, форма та спеціальна одноразова паличка.


"Є форма, яку потрібно заповнити, і взяти мазочок певною паличкою з внутрішньої сторони щоки. Після цього ви надсилаєте це до реєстру і стаєте донором в чергу. Чекаєте певного співпадіння між тим, хто отримає ваші клітини. Потрібне співпадіння за ДНК", — сказала вона.

За її словами, нині дуже гостра потреба у стовбурових клітинах. Трансплантації потребують діти й дорослі з онкологічними та гематологічними захворюваннями.

Наступний День донора в лікарні планують провести 14 червня.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті