Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 06 мая 2024
18:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Легендарный «Струг» отправили в музей

Легендарный «Струг» отправили в музей

15 лет уникальный горно-шахтный комплекс добывал уголь на шахтах Павлоградского региона.

Он был изготовлен в Германии специально для павлоградских шахтеров с учетом условий, в которых предстояло работать. И в 2009 году подземный комбайн начал ударно добывать уголь.

Шахтеры прозвали эту огромную машину «Стругом» - за то, что не рубал уголь, как большинство таких аппаратов, а нежно стругал, как рубанок.

Верой и правдой отработав почти 15 лет, теперь «Струг» отправился в музей.

Об этом рассказали в ДТЭК Павлоградуголь:

«Колись давним-давно, коли ще сусіди вважались за братів, а що таке «пандемія» ніхто гадки не мав, вирішили в ДТЕК Павлоградвугіллі відшукати техніку для видобутку вугілля. Та не просту, а таку, щоб майже без людей працювала, ще й рекорди давала.

Думали, думали, гадали, гадали. Ще й по сторонах уважно роздивлялись.

Так знайшли на німецькій стороні гірничошахтний комплекс під назвою Струг, що не рубає пласт вугільний, а стругає, ніби величезний рубанок.

Покликали тоді закордонних майстрів в Україну, щоб вони оцінили чи підійде це чудо до українських умов.

Ті приїхали, по бокам озирнулись, під землю спустились та відповіли:

- Сорі, але ніт. У вас вугілля – твердезне, а порода в якій воно розташувалось, – м’яке. А наш Струг все навпаки любить, щоб за милу душу рубати м’яке вугілля у міцних породах.

Але вугільники не здалися. Бо на шахтах українських мали дуже тонкі вугільні пласти працювати з якими було вельми важко.

Тож сказали майстрам закордонним:

- А давайте ви шось придумаєте.

А ті відповіли:

- А давайте!

І почали думати-гадати, креслити та майструвати, під землю спускатись, щось цікаве вигадувати.

Так потроху і розробили спеціальний унікальний Струг саме для умов Західного Донбасу та шахти Степова, що стала полігоном для виробничого випробовування цієї дивини.

Це казка швидко рухається, а там справа розтяглась на пару років, за які німці разом з українцями й конструкцію Струга розробили, і виготовили його на чужині, і людей навчили на такому ноу-хау працювати.

І вже у 2009 році ця дивина гірничошахтний комплекс - стругова установка ковзаючої дії GH-800 розпочала працювати.

Звісно до новинки багато хто поставився із пересторогою. А як не запрацює, а як сподівань не виправдає?..

Але українським шахтарям не звикати до викликів виробничих, то ж за опанування Струга взявся колектив видобувної дільниці № 4 під керівництвом на той час керівника дільниці, а нині – директора ШУ Першотравенське Руслана Хавренкова.

Каже він, що на початку Струг мав виробничу потужність у 3,5 тис. вугілля на добу. А це майже вдвічі більше, ніж у добрих традиційних комбайнів.

Але і цього було мало. Вже за кілька років шахтарі встановили на ньому вражаючий рекорд – видобули 5 тис. тонн за добу (!). Тобто спрацювали втричі краще, ніж заведено.

Так потихеньку, помаленьку німецький Струг працював понад 11 років та видобув для української енергетики майже 9 млн тонн вугілля.

Та все на світі має свій ресурс.

Так і легендарний Струг, відпрацювавши на совість, пішов на заслужений відпочинок.

Але просто розібрати його на деталі чи здати на металолом не годиться. То ж тепер він став експонатом шахтного музею просто неба.

Після довгих років під землею без світла та свіжого повітря, тепер гріється на сонечку, дихає вітерцем та згадує добрим словом українських шахтарів».

Фото ДТЭК Павлоградуголь



Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте