Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 02 мая 2024
19:29

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Жительница Каменского собрала удивительную коллекцию старинных духов и флаконов от них

Жительница Каменского собрала удивительную коллекцию старинных духов и флаконов от них

Самым редким экземплярам ее коллекции – уже больше 100 лет.

К духам и прочим ароматным парфюмерным изделиям неравнодушны все женщины и девушки. Но лишь не многие из них оставляют на память флаконы от использованных духов. А о том, чтобы начать собирать такие парфюмерные изделия, задумываются единицы.

Жительница Каменского Алла Беленко коллекционирует духи и флаконы от них уже несколько десятилетий. Свою коллекцию она показывает публично крайне редко.

Один из таких случаев произошел на минувших выходных.

В Центральной библиотеке Каменского состоялось очередное заседание Хобби-клуба творческих людей города. На нем и были представлены коллекции Аллы Беленко и Аллы Гузовской, которая также увлекается старинной парфюмерией.

Об этом мероприятии на сайте Репортер рассказала Галина Денисова:

«Ми згадали продукцію двох львівських парфумерних фабрик («Львів» та «Червона гвоздика»), сімферопольську «Кримську троянду» та миколаївські «Червоні вітрила» (духи «Ассоль», огірковий лосьйон та рідкий крем для рук цієї фабрики були дуже популярними), харківську фабрику та перший дитячий одеколон «Антошка», тбіліську фабрику з її «Червоним маком» та, звичайно, ризький «Дзінтарс».

Алла Беленко зберегла цілу колекцію кришталевих флаконів від продукції московської фабрики «Нова зоря». Саме тієї, початок якої в 1864 році поклав французький парфумер Генріх Брокар. Французький підданий створив у Російській імперії успішне парфумерне виробництво, яке було націоналізовано в 1917 році, а в 1922 названо «Нова зоря». Парфум «Букет Імператриці» були перейменовані в «Червону Москву» – улюблений аромат наших мам та бабусь.

Родзинка колекції. На цій фабриці випускався ще один аромат-довгожитель. Одеколон «Північний» вийшов у виробництво на фабриці Брокара на початку 1910-х років. Ескіз флакону зробив Казимір Малевич. Флакон – брила з матового кришталю, що зображає крижину, на вершині-кришці стоїть полярний ведмідь. Одеколон «Північний» випускали на фабриці «Нова зоря» до 1996 року.

А ще в колекції Алли Беленко є чудові скарби – два парфумерно-косметичні набори фабрики «Нова зоря», дві скриньки. Набори-скриньки почали випускати наприкінці 1940-х років. Першою була “Чорна скринька”. До нього входили парфуми та одеколон. Упаковка у вигляді чорної скриньки була склеєна вручну. Другою була “Блакитна скринька”. До неї, крім духів та одеколону, входили пудра та крем. Флакони та коробочки в єдиному стилі.

А ще – парфуми «Кам’яна квітка» у вишуканій упаковці, «Анна Кареніна» (до речі, вони були присвячені не героїні роману Л. Толстого, а балерині Майї Плісецькій, яка виконувала її партію в однойменному балеті).

Пам’ятаєте, як за радянських часів жінки «діставали» французькі парфуми? Переплачували співробітникам магазинів та спекулянтам, просили колег, які їдуть у столичні відрядження, про послугу…

Після цього взяти та викинути флакон від «Magie Noire», «Climat», «Chanel №5»? Нізащо! Так і склалися ці колекції.

На жаль, неможливо надовго зберегти аромат. Згодом парфуми змінюють запах, іноді до невпізнання. Зберегти можна лише пам’ять».

Фото – Репортер





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
лет отелю «Астория»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте